Särestad 504, Falkenberg

Friliggande villa, 3 rok, 74m2 + 77m2 Pris: 750 000 kr

"Särestads kvarn" är nu till salu!

Tre naturskönt belägna fastigheter (Särestad 4:12 - 4:14) med en total areal om 24004 kvm tomt, boningshus, ladugård, brygghus/hönshus, kvarnbyggnad och en mindre maskinhall ingår i köpet. Huset har stått obebott under de senaste 20 åren. Här finns potential för den som gillar att renovera, en totalrenovering behövs. Någon förhandsvisning är inte aktuell. Varmt välkommen på visning.

Rumsbeskrivning

Rumsbeskrivning

ENTRÉPLAN Hall. Toalett/tvättstuga med plastmatta. Utrustning: Toalett, tvättställ, tvättmaskin (äldre). Kök med matplats. Utrustning: Spis med tre plattor (äldre). Kylskåp med frysfack (äldre), vedspis (Norah, 1958, måste kontrolleras av sotare innan den tas i bruk). Sovrum. Vardagsrum. Finingång/hall.

Tomt

Tomtarea fastigheten Falkenberg Särestad 4:12 är 21 900 m² (friköpt). Tomtarea Falkenberg Särestad 4:13 1.234 kvm (friköpt). Tomtarea Falkenberg Särestad 4:14 är 870 kvm (friköpt). Total areal blir då 24.004 kvm.

Övriga byggnader

Ladugård. Brygghus/hönshus. Kvarnbyggnad. Maskinhall. Ingår inte i besiktningen.

Byggnad/Renoveringar

Byggnadsår: 1909

Uppvärmning

Elkassett med ett vattenburet radiatorsystem samt en vedpanna i köket (måste kontrolleras av sotare innan den tas i bruk).

Servitut, planbestämmelser m m

Gemensamhetsanläggning: Avtalsservitut Kraftledning Mm

Bostadsbyggnaden är besiktigad av Anticimex. Besiktningen är bekostad av säljaren och protokollet finns tillgängligt på visningen. Fastigheten säljs med friskrivning enligt jordabalken 4:19. Detta innebär att köparen godtar fastighetens skick och avstår från alla anspråk mot säljaren på grund av eventuella fel eller brister i fastigheten. "SÄRESTADS KVARN Denna uppfördes troligen 1898 av ägaren till Kulegård, Särestad 4, Carl Malkolm Bengtsson. Han lät avstycka 1/8-dels mantal med beteckningen Särestad 4:1 och lät där uppföra en kvarn som drevs med vattenkraft från en fördämning som matades från en liten bäck. C M var lite av en uppfinnare, trots att fallhöjden endast var tre meter utvecklades effekten genom ett kugghjulsystem som räckte för att driva runt de tunga stenarna och sikten. Det snålt tilltagna utrymmet gav ändå plats för såväl finmalning och siktning av brödspannmål som kross och gröpning till djurfoder. Man kunde också lämna in potatis för rivning när man på hösten skulle fylla årsbehovet av potatismjöl. Utöver alla dessa aktiviteter i det trånga kvarnutrymmet bedrevs där även en liten lanthandel. Bevis härom utgör en bänk med ett 20-tal lådor i ett hörn, som troligen innehållit specerier. Ny mjölnare blev Elof Bengtsson åren 1910-1930. 1930 inköpte Ruth och Oskar Carlsson fastigheten, som även omfattade fyra tunnland åker och där de två korna bidrog till uppehället. Oskar elektrifierade driften och höll igång kvarnrörelsen till 1975. Oskar dog 1991 vid 93 års ålder. För 75 år sedan fanns fyra kvarnar i Årstads socken, där bönderna och naturligtvis även andra, kunde lämna in spannmål till förmalning. Man tänker då i första hand på råg- och vetemjöl, som utgjorde stommen till brödet och spelade en mycket större roll för näringsintaget än vad som nu är fallet. Det var alltid med oro och spänning som husmor satte deg till årets första bak av det nyskördade rågmjölet. Skulle degen jäsa upp ordentligt? Var kanske rågen lönnmältad av höstens regn? Vi kan nog inte föreställa oss en husmors förtvivlan när hon skar den första kakan och innanmätet bestod av en döbakad oätlig klump. En försiktig husmor gömde alltid av förra årets mjöl till att blanda upp det nya med, men detta var ändå ingen garanti. Artikel hämtad ur boken "Årstad förr och nu". Astrid Kristianssons mamma har bott i huset fram till 1990-talet. Under de senaste åren har huset varit obebott men hållits uppvärmt till ca 14 grader under vinterhalvåret.

Intresseanmälan

  * Obligatoriska fält,
  ** Vänligen fyll i minst ett telefonnummer.

  Fastighetsbeteckning

  Särestad 4:12-14 (samtaxering)

  Adress

  Särestad 504 - Falkenberg

  Kommun

  Falkenberg

  Typ

  Enplansvilla med delvis källare

  Boendeform

  Friliggande villa

  Byggår

  1909

  Boarea

  74m2

  Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

  Biarea

  77m2

  Tomtarea

  21 900m2

  Rum

  3 rok varav 2 sovrum

  Område

  Slöinge

  Som utgångspris

  750 000 kr

  10 135 kr/m2

  Ansvarig mäklare

  Ewa Carlsson

  Reg.Fastighetsmäklare

  0721-411728

  ewa.carlsson@lansfast.se Läs mer om Ewa

  Extra kontaktperson

  Susanna Andersson

  Fastighetsmäklarassistent

  0738-667230

  susanna.andersson@lansfast.se Läs mer om Susanna

  Visning

  Är du intresserad?

  Särestad 504, Falkenberg

  Friliggande villa, 3 rok, 74m2 + 77m2 Pris: 750 000 kr

  Värdekollen

  Med Värdekollen kan du enkelt följa värdeutvecklingen av din bostad dag för dag! Snabbt, smidigt och kostnadsfritt direkt i mobilen.

  Bostadsökaren

  Ge dig en chans att vara först. Få nyinkomna bostäder till din mail så fort de kommer ut.

  Fri värdering

  Din lokala mäklare ger dig en kostnadsfri värdering av dagsvärdet på din bostad.

  Bilder

  Visa alla bilder

  Fakta & Dokument

  Ekonomi

  Driftkostnad:

  20 258 kr/år

  Försäkring:

  3 258 kr

  Uppvärmning:

  17 000 kr

  Årsförbrukning i kWh 2016: 8.530 kWh. Huset har stått obebott, därför ingen kostnad för sophämtning. Pantbreven kommer att dödas varför pantbrevsbeloppet kommer att vara 0 kr.

  Pantbrev:

  2 st om totalt 8 000 kr

  Taxeringsvärde:

  581 000 kr varav mark 330 000 kr

  Värdeår:

  1929

  Typ:

  220, Småhusenhet, bebyggd

  Skattesats:

  33.46

  Byggnad

  Tomtarea:

  21 900m2

  Grund:

  Torpargrund samt en mindre källare.

  Stomme:

  Trä (liggande timmer i väggar).

  Bjälklag:

  Trä.

  Fasad:

  Pappklädd, mönstrad träfiberskiva.

  Takbeklädnad:

  Profilerad plåt.

  Fönster:

  2-glas kopplade.

  Ventilation:

  Självdrag.

  Uppvärmningssystem:

  Elkassett med ett vattenburet radiatorsystem samt en vedpanna i köket (måste kontrolleras av sotare innan den tas i bruk).

  Vatten/avlopp:

  Enskilt vatten, Enskilt avlopp.

  Energideklaration

  Energiklass:

  G

  Energikonsumtion:

  164 kWh/m2 år

  Status:

  Utförd

  Allmänt

  Uppgifter om fastigheten härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

  Samtliga areauppgifter är baserade på säljarens information samt officiell fastighetsinformation. Dessa uppgifter kan av olika skäl vara felaktiga. Den köpare som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

  Behöver du hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna - ansvarig mäklare erbjuder sig att upprätta en skriftlig boendekostnadskalkyl.

  Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.

  Om budgivning

  Länsförsäkringar Fastighetsförmedling använder öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Vid kontraktsskrivningen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

  Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.

  Boendekalkyl

  Vi hjälper dig att göra en kalkyl över ditt boende. Ska din bostadsaffär kännas trygg är det viktigt att ha koll på vilka kostnader som din nya bostad för med sig. Inte bara för räntor, lån och för att ha goda marginaler för framtida avgifts- och räntehöjningar, utan även för kostnader som kommer med köpet, som el, renhållning, garage och vatten. Köper du en villa ska du även räkna med kostnader för lagfart och pantbrev.

  Boendekalkyl Räntor

  Karta

  Matbutik

  Restaurang

  Vårdcentral

  Transportmedel

  Skola