Att köpa nyproducerad bostad

Fastighetsförmedling reder ut begreppen för dig som vill köpa nybyggd bostad.

Att köpa nyproduktion är speciellt på en hel del sätt. Detaljerna varierar mellan olika byggherrar, men här berättar vi i stora drag hur processen brukar gå till. Den är ungefär densamma oavsett om du ska köpa nyproducerat hus eller köpa nyproducerad lägenhet. Vi tittar närmast på att köpa nyproducerad bostadsrätt.

En viktig skillnad är att nyproducerade bostäder så gott som alltid säljs till fast pris, vilket gör att du slipper budgivning och kan därmed tryggt kalkylera med vad som står på prislappen. I många fall har du också möjligheten att göra vissa tillval och anpassa bostaden efter dina önskemål redan innan du flyttar in. Att köpa nyproduktion kan ibland innebära en ganska lång väntan, men även detta kan variera beroende på projektets storlek och i vilket skede du kommer in i processen.

Nyproducerade bostäder har också en skattelättnad. Idag gäller att bostäder som är från 2012 eller senare, är helt befriade från kommunal fastighetsavgift i 15 år.

Intressera dig!

Första steget till en nyproducerad bostad är ofta att göra en intresseanmälan. Många byggherrar lägger ut framtida projekt och tar emot intresseanmälningar flera år före byggstart – rentav innan de slutgiltigt bestämt sig för att bygga.

Du förbinder dig inte till någonting genom att göra en intresseanmälan, däremot får du löpande information om projektet. Givetvis kan du anmäla intresse till flera projekt hos olika byggherrar samtidigt.

Säljstart!

När byggherren beslutar att gå vidare med byggnationen, börjar försäljningen av de nya bostäderna – men fortfarande har själva byggnationen inte börjat. Byggherren avvaktar ofta att en viss försäljningsvolym uppnåtts innan byggnationen faktiskt börjar och första spadtaget tas.

I samband med säljstarten finns det detaljerad information om bostäderna att ta del av, i form av beskrivningar, visualiseringar, tekniska data, priser och ibland utställningar med modeller och skisser av området. Kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill köpa en bostad . I det här skedet är det klokt att prata med din bank och få ett lånelöfte.

Avtal och delbetalningar

Beroende på byggherrens önskemål kan du eventuellt teckna ett bokningsavtal, och att betala en bokningsavgift. De exakta rutinerna och avgiftens storlek varierar mellan olika byggherrar. Bokningsavgiften är en delbetalning, så den dras från priset du betalar för bostaden. Hur processen sedan går vidare och hur lång tid den tar skiljer sig mellan olika byggherrar och projekt, men om det är en nyproducerad bostadsrätt du köper kan nästa konkreta steg vara att teckna förhandsavtal och erlägga förskottsbetalning. Förhandsavtalet är ett avtal mellan dig och den nybildade bostadsrättsföreningen. När föreningens ekonomiska plan är godkänd och registrerad hos Bolagsverket är det dags att underteckna ett upplåtelseavtal, detta sker i regel cirka 3-6 månader innan tillträde. I och med tecknande av upplåtelseavtal får du också ett definitivt tillträdesdatum.

Utforma din nya bostad

I många nyproduktionsprojekt blir du erbjuden alternativ att välja mellan när det gäller inredning och utrustning i bostaden. Många byggherrar erbjuder olika paket med köksluckor, golv, olika färger eller tapeter, kakel, vitvaror och dylikt. Ibland kan du välja mellan olika planlösningar. Ofta är de olika alternativen förknippade med tillkommande kostnader. Många byggherrar erbjuder visningslägenheter eller –hus där du kan se alternativen i verkligheten.

När byggnationen närmar sig sitt slut, kan du i regel besöka din blivande bostad, något som inte bara är roligt utan också praktiskt eftersom du kan mäta och planera hur du vill möblera och inreda.

Besiktning och slutbetalning

De sista formaliteterna innan du kan flytta in i din nyproducerade bostad, är att en oberoende besiktningsman undersöker bostaden för att kontrollera att allt är som det ska och att byggnationen utförts korrekt och att alla krav är uppfyllda, både med just din bostad och fastigheten i stort. Ofta kommer du ges möjlighet att delta när din bostad besiktigas och bekräfta att alla tillval och dylikt finns på plats. Slutbetalningen sker någon gång i det här skedet, senast någon dag före tillträdet.

Efter inflytt

Att få flytta in i ett alldeles nytt hem är såklart en av de största fördelarna med att köpa en en nyproducerad bostad. Dock kan det ibland förekomma garantifel i bostaden som behöver åtgärdas. Denna hantering har byggherrar rutiner för.