Vi vill att du ska känna dig trygg. Därför anpassar vi kontinuerligt arbetssätt, kundmöten och visningar efter rådande situation. Läs mer Jag förstår

3 enkla steg - så skyddar du fritidshuset från vattenskador

Nu går vi in i november och många kommer snart eller har redan bommat igen sitt fritidshus för säsongen. Det finns givetvis stugägare som använder sitt fritidshus även under vintern - men oavsett vilket finns det några enkla råd att följa för att skydda sig mot en förstörd stugsäsong - även om den inte blir förrän till våren.

Hela 40 procent av alla vattenskador i fritidshus beror på frysskador och skulle kunna undvikas med några enkla åtgärder. Det enklaste rådet är att stänga av huvudkranen. En åtgärd som betydligt skulle begränsa antalet vattenskadade golv och väggar enligt Peter Bratt som är skadeexpert på Länsförsäkringar. Åtgärden är viktig oavsett om värmen lämnas på eller inte.

– De största och dyraste skadorna beror ofta på att husägaren inte har stängt av vattnet med huvudkranen och då blir läckagen väldigt omfattande. I äldre hus är ledningarna ofta dåligt isolerade, kylan spränger vattenledningarna och när det blir plusgrader strömmar vattnet ut i huset, säger Peter Bratt.

Det räcker med några timmars strömavbrott för att rören ska riskera att frysa sönder och i värsta fall står stugan utan tillsyn och med vattenskador i flera månader. Kostnaderna kan bli stora även om du har en försäkring, och mest tråkigt är det nog att råka ut för en förstörd stugsäsong...

– En annan bra åtgärd är att installera en värmepump eller elradiatorer som du kan fjärrstyra och anpassa inomhusraderna i stugan efter temperatur och väderlek utomhus, säger Peter Bratt.

Tre enkla råd för att minska risken för vattenskador

  • Stäng av huvudkranen.
  • Ha minst 15 grader i stugan om du inte tömmer vattenledningarna
  • Ordna med regelbunden tillsyn

Har du frågor eller funderingar kring försäkring? Hör av dig till Länsförsäkringar.