Vi vill att du ska känna dig trygg. Därför anpassar vi kontinuerligt arbetssätt, kundmöten och visningar efter rådande situation. Läs mer Jag förstår

Funderar du på att hyra ut din bostad via AirBnb?

Kategori
Datum 2020-09-02

Delningsekonomin som idag är större än någonsin påverkar givetvis även bostadsmarknaden, kanske främst genom uthyrningstjänsten AirBnb. Tjänsten skiljer sig från andra förmedlingar för andrahandsuthyrning eftersom AirBnb även förenklar processen för kortare uthyrningar. Det är vanligt att privatbostäder hyrs ut när bostaden inte används som följd av t.ex en semester. 

Om du funderat på att hyra ut din bostad under en kortare period är AirBnb en bra tjänst att använda sig av eftersom att AirBnb har en försäkring, utöver din hemförsäkring, om något går sönder eller liknande under uthyrningen. Att annonsera sin bostad på AirBnb är gratis, däremot så betalar du en serviceavgift när bostaden blivit bokad - i allmänhet landar den summan på 3% av hyran. 

Några specifika punkter som är värda att ha i åtanke vid uthyrning:

- Får du in 40 000 kronor eller mer i hyra under året måste du skatta på beloppet. 

- Om du bor i en bostadsrätt måste du se över vad stadgarna i din bostadsrättsförening säger kring andrahandsuthyrning via AirBnb. Dock har uthyrning via AirBnb i praxis inte ansetts utgöra en vanligt andrahandsuthyrning utan snarare en "hotellverksamhet", det är därför viktigt att du dubbelkollar med din bostadsrättsförening om vad som gäller för uthyrning med AirBnb. 

- Sköt all din kommunikation och betalning via AirBnb. All din personliga information och din betalning skyddas om den stannar kvar på plattformen under hela processen. 

Lycka till!