Vi vill att du ska känna dig trygg. Därför anpassar vi kontinuerligt arbetssätt, kundmöten och visningar efter rådande situation. Läs mer Jag förstår

Höstlovstips: så skapar du en mysig läshörna för barnen

Kategori Fakta
Datum 2019-10-23

Att få barnen att vilja läsa böcker i tidig ålder kan vara lättare sagt än gjort. En inbjudande koja, fluffiga kuddar och en avskild plats med mysbelysning i hemmet kan vara effektiva sätt att inspirera till läsning under höstlovet.

En läshörna i hemmet som uppmuntrar barnen till läsning behöver varken vara dyr eller svår att ordna. En bra start är att göra barnen delaktiga, för om de själva får bestämma hur en läshörna ska se ut, ökar chansen för att de ska vilja där. Vi har därför samlat 5 tips för hur du bygger en mysig läshörna:

Fem tips – så skapar du en mysig läshörna inför höstlovet:

1. Bygg ett rum i rummet. En vånings- eller loftsäng är en perfekt plats för att skapa en mysig läshörna, som kan rymma både förvaring, säng och bli en lekfull koja. Andra bra tips kan vara att ställa upp en vikvägg som skiljer läshörnan till resten av rummet, hänga ett draperi eller andra tyger från taket med hjälp av gardinskenor.

2. Välj rätt belysning. Valet av lampor har stor betydelse för att hitta rätt stämning. Börja till exempel med en bra läslampa – den bör kunna riktas nedåt och antingen stå på golvet, på bordet eller sitta på väggen. Släck taklampan och tänd andra smålampor i rummet för ännu högre mysfaktor.

3. Väck sagan till liv. Många barn lär sig och lyssnar bättre när de får hålla på med annat samtidigt. Att hålla i ett mjukisdjur som också får uppleva händelserna i boken kan göra berättelsen mer levande. Ha pennor och papper tillhands där ni tillsammans kan rita det ni läst om i boken och på så sätt blicka tillbaka och minnas roliga historier. Med lite kreativitet går det att skapa ett helt sagolandskap på relativt liten yta.

4. Synlig förvaring lockar till läsning. Små barn väljer gärna sagor utifrån det som finns på bokens framsida. Låt barnet ha en bra översikt över vad som finns. Ju mer tillgängliga böckerna är desto lättare är det att bjuda in till en mysig lässtund. En tavellist kan med fördel användas för favoritböckerna.

5. Satsa på mjuka kuddar. En läshörna behöver också vara bekväm för att barnet ska orka sitta där en stund. Vadderade madrasser på golvet, en skön sittsäck, fåtölj eller soffa där fler får utrymme kan vara en idé. Tänk på vilka som ska få plats och använda läshörnan.

Tipsen kommer från Anna Wallin, homestyling-konsult