Vi vill att du ska känna dig trygg. Därför anpassar vi kontinuerligt arbetssätt, kundmöten och visningar efter rådande situation. Läs mer Jag förstår

Hur källsorterar du rätt? Håll koll med vår enkla guide!

Kategori
Datum 2020-01-27

Du har nog inte missat att det är viktigt att vi källsorterar? Ju bättre vi sorterar vårt avfall, desto lättare är det att återvinna, och när vi återvinner spar vi in på jordens resurser. I Sverige är vi väldigt miljömedvetna och fler och fler svenskar återvinner varje år, något som kommer gynna vara barn och barnbarn. Men tyvärr sorterar faktiskt många helt fel! Har du koll på hur man källsorterar rätt? Vi hjälper till att reda ut vad som gäller och vad som ska kastas var.

Att tänka på när man källsorterar:

- Skölj förpackningarna
- Platta till förpackningen
- Tryck ihop all mjukplast


Matavfall:

När du sorterar matavfall så bidrar du till en bättre miljö! Med matavfallet kan biogas och biogödsel skapas. Exempel på vad du ska lägga i kompostpåsen:

- Matrester
- Ägg och äggskal
- Frukt och grönsaker
- Te och tepåsar
- Kaffesump
- Rester från blommor
- Godis, popcorn osv.


Pappersförpackningar:

När du sorterar dina pappersförpackningar så kan de bli till nya pappersförpackningar. Exempel på vad du ska kasta i papperssorteringen:

- Mjölkpaket
- Äggkartong
- Pastakartong
- Toalettrulle
- Presentpapper

Metallförpackningar:

Återvunna metallförpackningar blir nya förpackningar och motordelar. När vi återvinner metallförpackningar sparar vi 95% av den energin som annars skulle gå till att producera nytt material. Exempel på vad du ska sortera som metallförpackningar:

- Konservburk
- Kaviartub
- Kapsyl och lock
- Aluminiumfolie
- Värmeljusform
- Metallburk utan pant


Plastförpackningar:

Med ny teknik så kan vi återvinna både hårdplast och mjukplast och skapa nya diskborstar, telefoner osv. Du kan därför lägga plasten i samma sortering. Exempel på vad du kan sortera som plastförpackning: ​

- Plastfolie
- Ketchupflaska
- Plastdunk, burk och flaska utan pant
- Schampooflaska, tandkrämstub
- Frigolit

Färgade glasförpackningar:

Färgat glas kan aldrig bli ofärgat glas. Därför är det viktigt att du skiljer på sorteringen. Glöm inte heller att skruva av locket.


Ofärgade glasförpackningar:

Dina glasflaskor som är ofärgade ska du sortera som ofärgade glasförpackningar. Dricksglas eller fönsterrutor ska inte sorteras i ofärgade glasförpackningen utan dessa behöver du sortera och lämna till en återvinningscentral. Produkterna är av en annan kvalité och kommer försämra kvaliteten på de nya glasförpackningarna om de blandas.

Tidningar:

Tack vare att vi återvinner tidningar och papper skapas nytt toalettpapper och tidningspapper. Kuvert och post-it lappar sorteras som brännbart. Exempel på vad du sorterar som tidningar:

- Dagstidningar
- Tidskrifter
- Kataloger
- Broschyrer
- Reklamblad

Brännbart avfall:

Allt går inte att källsortera, därför får vissa produkter hamna i den vanliga soppåsen. Avfallet bränns och blir till el och värme. Exempel på vad du kan slänga i vanliga soppåsen:

- Blöjor, bindor, tamponger
- Kuvert, post-it-lappar
- Glasspinne och tandpetare
- Trasiga kläder och skor
- Tandborste, tops
- Kattsand
- Disktrasa och diskborste
- Tuggummi
- Ljusstumpar


Farligt avfall:

Farligt avfall är just farligt, därför ska du inte kasta det i soporna eller hälla ut det i avlopp. Lämna in det på återvinningscentralen eller på utvalda ställen. Ta kontakt med din kommun för att ta reda på vart du ska lämna in vad. Exempel på farligt avfall:

- Rengöringsmedel
- Nagellack, aceton
- Lim, färg, olja
- Gratulationskort med ljud
- Fyrverkerier och andra explosiva varor ska lämnas till polisen

Källor: 

Mölndals källsorteringsguide
Nsr.se