Mäklarporträttet: Ender - mäklare i Stockholm

Berätta kort om dig själv. Vad var det som fick dig att vilja plugga till mäklare?

Jag är 30 år och har jobbat som mäklare i ungefär ett år. Jag hade inte en klar bild av att jag ville jobba som mäklare när jag var yngre och har provat på försvarsmakten, lumpen, polishögskolan och funderade även på att bli lärare...

En vän sa en dag att jag skulle vara en perfekt försäljare eftersom jag är bra med människor, men jag var tveksam ... Men efter att ha tänkt igenom det insåg jag att min drivkraft är att hjälpa människor, och det var gemensamt i alla de yrken som jag hade funderat på tidigare, och just därför är försäljning perfekt för mig.

Jag är målinriktad, kreativ och viktigast av allt: jag vill hjälpa människor.

När jag funderade på olika försäljningsyrken så kände jag att mäklaryrket lockade mest. Det är den högsta nivån av försäljning som jag kan tänka mig. Jag vill alltid vara bäst på det jag gör och att tävla mot andra är egentligen inte så intressant. Jag vill tävla mot mig själv och alltid bli bättre, vilket kändes som en bra matchning mot mäklaryrket.

När jag väl hade bestämt mig för att bli mäklare tog det 6 år eftersom jag jobbade heltid som försäljare, skräddarsydde mina egna kurser i mäklarutbildningen och samtidigt praktiserade och extrajobbade på ett av Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings mäklarkontor med att ringa kalla säljsamtal.

Hur var det att komma in i mäklarbranschen?

Det var många av mina vänner som tyckte att det var synd att jag inte började jobba 2015/2016 när det var högkonjunktur och väldigt enkelt att sälja. Men jag är bara glad att jag fick gå in på en marknad som var lite svalare.

Det var ett perfekt tillfälle att komma in och lära sig skapa affärer med tillit från båda parter, köpare och säljare, eftersom tillit är det viktigaste i en försäljning. Att skapa affärer där både köpare och säljare är nöjda och känner tillit till mig är den högsta nivån av försäljning som man kan komma. Bra försäljning får ta tid - även om det kan gå snabbt med rätt kund!

Det har funnits vissa bostäder som jag har jobbat med under nästan 5-6 månader. Det är superviktigt att ha service, tålamod, energi, kunskap och tillit genom hela processen. Dessa fem punkterna skulle jag säga är de viktigaste som mäklare. Jag kallar förkortningen för STEKT.

Framgångsfaktor?

STEKT är en framgångsfaktor och viktigt i yrket, men du behöver också ha ett syfte och en drivkraft. Mitt syfte har tillexempel aldrig varit att sälja flest objekt, mitt syfte är att ge bra service. Om du har siktet inställt på att ge bra service kommer du se till att göra det lilla extra. Vara lösningsorienterad och gå den extra milen för dina kunder. Då får du nöjda köpare och nöjda säljare vilket leder till bra rekommendationer, och bra rekommendationer är det bästa som du kan få.

Tips på hur man kommer igång som ny mäklare?

  • Ge dig inte in i branschen om du inte gillar försäljning, eller inte har provat på det innan. Du kommer att behöva ringa kalla samtal och lappa i början, det har alla nya mäklare behövt göra. Men det viktigaste är att verkligen lägga majoriteten av din tid på dina kunder. Försök att alltid ha en positiv attityd mot kunderna, även om det är en kämpig marknad nu så kommer vi mäklare att lära oss massor och bli bättre mäklare efter den här perioden.

  • Du behöver tro på din värdering. Om du inte tror på det priset som du värderar bostaden till kommer du inte få igenom affären. Var engagerad, jobba med hjärtat och gå alltid in helhjärtat. Var alltid ödmjuk, se till att vara omtyckt, skapa trygghet och se till alla parter är nöjda, då blir det lyckade affärer och kommer kunderna börja ringa dig – istället för att du ringer till dem.

  • Var beredd på att lägga ner mycket tid, jag sitter ofta till sent på kvällen men jag älskar det här yrket och därför känns det aldrig jobbigt.

  • VÅGA fråga efter rekommendationer! De kommer vara väldigt viktiga för dig.

Vad var det som fick dig att välja Länsförsäkringar Fastighetsförmedling?
Varför skulle du rekommendera andra att jobba på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling?

Det jag älskar är att vi är som en familj. Ödmjukheten skiljer oss från andra. Vi skryter inte, vi finns där för varandra och lär oss av varandra. För mig är det viktigt att man är öppen med sin kunskap och delar med sig av den för att se till att vi kan växa tillsammans. Det skulle jag ändå säga är unikt med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, att det är tydligt att vi vill att det ska gå bra för varandra.

Sedan har vi även ett unikt koncept med hela kedjan, bank, försäkring osv. Vilket gör oss extremt starka, effektiva och snabba mot kund. Vi kan vara lösningsorienterade på ett helt annat sätt och hitta helhetslösningar för våra kunder under ett tak.

Något annat du vill lägga till?

Många som söker sig till mäklarlinjen tror, eller trodde nog att de skulle vara ett enkelt yrke där du kan göra snabba och ganska enkla affärer. Mitt råd är att du ska prova försäljningsyrket innan du söker dig till mäklaryrket. Lär dig försäljning och se om du tycker om det, sedan kan du gå mot mäklaryrket.