Mäklarporträttet: Linn - mäklare i Göteborg

Hej Linn! Berätta kort om dig själv, vad var det som fick dig att vilja plugga till mäklare?

Jag har jobbat som mäklare sedan sommaren 2015, jag har alltid haft ett öga för yrket och har haft kontakt med mäklarföretag redan från gymnasiet för att jag var nyfiken. Tanken att jag själv skulle jobba som mäklare väcktes till liv när jag bodde ett år i Spanien och kom i kontakt med en svensk mäklare där nere. Men trots det var jag inte övertygad om att jag ville jobba som mäklare.

Jag valde därför att läsa ekonomi/management för att se till att jag hade en bred utbildning inför framtiden. Under tiden som jag pluggade hade jag kontakt med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och var med några mäklare under en dag för att testa på jobbet, och det var då som jag insåg att mäklaryrket var något för mig och som jag ville satsa på.

Jag skulle verkligen rekommendera att testa på jobbet innan man väljer utbildningen eftersom det verkligen inte är som media presenterar det. Det är ett tufft jobb utan större trygghet i ett högt tempo. Men det var just det som lockade mig också, jag ville vara chef över mig själv och ha ett varierande yrke. Ingen dag är den andra lik och att få förtroendet att hjälpa människor i deras livs största affär gör detta till ett otroligt givande jobb.

Hur var första uppdraget?

Mitt första uppdrag var en riktig kul affär, även nu efter några år tycker jag det var en av de roligaste. Det var en större trea i Eriksberg här i Göteborg där jag fick otroligt många till visningen och satte även prisrekord! Med hjälp av mina kollegor i både förberedelsearbetet och inför visningen blev det en trygg och rolig första försäljning efter examen.

Hur var det att ta sig in på marknaden efter utbildningen?

Det finns ingen genväg. Man måste vara beredd att lägga ner många timmar på sälj och hårt arbete. Du kommer behöva ringa kalla samtal och inte vara rädd att ta upp telefonen och ringa för att se till att få in många kundmöten. Om du har en kämparanda och gör ett bra jobb från början så kommer du komma bra in på marknaden.

Vad är största missuppfattningen om mäklaryrket?

Att affärer bara trillar in i början, och att det enda vi gör är att ha visning.

Framgångsfaktor?

För det första ser jag till att hålla det jag lovar. I min jobbprocess har jag från dag ett satsat på kvalitet ur alla aspekter.

Det är inte alltid alla försäljningar slår rekordpris men så länge varje säljare känner att jag gör mitt yttersta för att det ska bli så bra det bara kan, så har jag nöjda säljare.

Kommunikation och dialog är viktigt så säljarna har koll på vad som händer och vad nästa steg är. Jag återkopplar alltid på samtal och mail och är flexibel med extravisningar, just det gör att varje säljare vet att jag inte missar någon spekulant. För köparna är det viktigt att ha bred kunskap om både bostaden, föreningen och området.

Vad var det som fick dig att välja Länsförsäkringar Fastighetsförmedling?

Allt finns inom samma tak, bank, försäkringar och fastighetsförmedlingen men även att det är ett tryggt varumärke. Det är väldigt god sammanhållning, något som uppskattas mycket. Det är viktigt att ha kul på jobbet, speciellt när du jobbar mycket!

Vad är dina främsta tips till en nyexad mäklare som ska in på den här marknaden?

Att inte ge upp. Vill du lyckas kommer du behöva lägga ner många timmar i början. Var inte rädd för att göra något nytt för att nå ut till potentiella säljare. Jag jobbade mycket med inriktad marknadsföring i början. Jag tycker även att det är bra att fokusera på ett specifikt område och se till att bli den lokala experten där.

Vill du följa med Linn i hennes mäklarvardag?

Då hittar du henne på Instagram här: https://www.instagram.com/linnmaklare/ eller sök direkt på @linnmaklare.