Mäklarporträttet: Per - mäklare i Linköping

Berätta kort om dig själv, hur länge har du jobbat som mäklare och vad har drivit dig att stanna kvar i branschen trots svängande marknad under åren?

Jag har arbetat som mäklare i 33 år. Det är ett spännande yrke där ingen dag är den andra lik och där du får hjälpa dina kunder att göra sina livs största ekonomiska affärer. Kombinationen att vara affärsmässig och social är oslagbar vilket har gjort att jag har stannat kvar!

Vad var det som fick dig att välja Länsförsäkringar Fastighetsförmedling?

Jag har varit tidigare varit både på Sparbankernas Fastighetsbyrå (idag Fastighetsbyrån) och Svensk Fastighetsförmedling och trivts bra där, men när jag fick möjlighet att för 12 år sedan starta upp Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Linköping så tvekade jag aldrig.

Länsförsäkringars helhetskoncept med både bank, försäkring och nu fastighetsförmedling har branschens bästa koncept och varumärke.

Vad är den största missuppfattningen kring mäklaryrket?

Den största missuppfattningen om mäklare är att de tjänar mycket pengar på enkelt sätt. Det ligger otroligt många timmar och hårt jobb bakom ett uppdrag.

Det skrivs ju om att mäklare har det tufft på marknaden just nu, speciellt nyexade. Vilket råd skulle du vilja ge till nyexade mäklare nu när de ska ut på denna marknad?

Var beredd att lägga ner MYCKET tid, de mest framgångsrika mäklarna har alla behövt göra det. Var generös och bjud på dig själv, visa att du tycker om andra människor och ge dem gärna beröm (om de förtjänar det såklart…).

Lyssna på vad dina kunder vill (mäklare pratar generellt för mycket) och var uppriktig och ärlig mot dem. Det skapar förtroende. Se även till att vara med alla dina mäklarkollegor i olika typer av situationer inom yrket och ta vara på deras bästa sidor och idéer. Var alltid dig själv, uppträd socialt och empatiskt: gör det som känns rätt för dig.

Vad hade du gjort annorlunda om du fick ge dig själv råd från när du var nyexad?

Be dina kunder som du har gjort en affär med, att rekommendera dig till andra köpare och säljare om de är nöjda med dig. Ta för vana att göra detta på tillträdesdagen, alltså prata med dem – skicka inte bara ut enkäter.

Kundernas referenser är starkare än all annan marknadsföring i press eller i media. Skapa också rutiner så att allt vardagsarbete går enkelt och snabbt så att du kan lägga energi på dina kunder och dina affärer.

Vad skulle du säga är generella framgångsfaktorer för en mäklare?

Framgångsfaktorer som jag personligen tror gäller mäklare/säljare är en bra social kompetens. Du lyssnar på vad dina kunder vill, och ger dem sedan detta samtidigt som du är en god medmänniska.

Det är även en fördel om du är tävlingsinriktad och gillar att vinna. Målet ska vara att du och ditt kontor ska vara bäst i er stad.

Precis som inom idrott tävlar man - ge aldrig upp!

Slutligen vill jag önska alla blivande mäklare lycka till men även ge en bokrekommendation, nämligen 'Vägen till framgång inom försäljning' som Frank Bettger skrev på 1940-talet (alla pensionerade säljare har förmodligen läst denna utmärkta bok vars innehåll är lika aktuellt idag). Finns förmodligen på antikvariat…

Vill du ha hjälp med din bostadsaffär i Linköping och vill ha hjälp av Per?

Klicka här för att komma i kontakt med honom!