Ska du hyra ut ditt fritidshus i sommar? Läs det här!

Sommaren står runt hörnet och äger du en sommarstuga, ett lantställe eller fritidshus längtar du säkert efter att spendera lata semesterdagar där. Men det kan även vara så att du har tänkt hyra ut den under några dagar, eller kanske veckor?

Sommaren står runt hörnet och äger du en sommarstuga, ett lantställe eller fritidshus längtar du säkert efter att spendera lata semesterdagar där. Men det kan även vara så att du har tänkt hyra ut den under några dagar, eller kanske veckor? Att hyra ut bostaden under de perioder som du själv inte använder den, är ett bra sätt att täcka de kostnader som finns där året om, som försäkringar, ränta, el och värme.

Men vad du kanske inte visste om, är att det finns specifika regler kring hur uthyrningen bör gå till rent ekonomiskt. Genom schablonavdraget, som ligger på 40 000 kr om året per fritidshus, samt ett avdrag på 20% av hyresintäkten blir det möjligt för dig att hyra ut ditt fritidshus för totalt 50 000 kr per år skattefritt. Den hyresinkomst som överstiger 50 000 kr ska därmed beskattas med 30%.

Detta innebär exempelvis:

Om du hyr ut ditt sommarhus under fyra veckor för 8 000 per vecka får du totalt 32 000 kronor, som då blir skattefria. Om du väljer att hyra ut flera veckor, eller tar ett högre pris och därmed får in en hyresinkomst på totalt 80 000 kronor, blir skatten 7 200 kronor (räkna bort 20 procent på 80 000 minska med
40 000 och skatten på 30 procent baseras på 24 000 = 7 200 kr).

Om du vill läsa mer om hur du ska tänka när du räknar kan du göra det hos Skatteverket. Där kan du även läsa mer om reglerna kring uthyrning av din permanenta bostad. Tänk även på att alltid kontrollera om du får hyra ut din bostad innan. Klicka här för att komma direkt till Skatteverket.


Övrigt om fritidshus:

  • Ett tips är att alltid skriva kontrakt vid uthyrningen där hyrestid, betalning och annat praktiskt blir tydligt för de inblandade.

  • Behöver du låna till fritidshuset gör banken en sedvanlig kreditbedömning med en bokalkyl över inkomster och utgifter. Ingen hänsyn tas dock till eventuella hyresinkomster.

  • Priserna på fritidshus har ökat med cirka 23 procent, enligt Svensk Mäklarstatistiks siffror för mars 2017 till februari 2018, och jämfört med samma period åren 2012/2013.

  • Har du tänkt på försäkring under uthyrningstillfället? Läs mer om försäkring av ditt fritidshus i samband med uthyrning.