Stäng sommarstugan med Ulrika Andåker!

Dags att stänga stugan för säsongen! Vi har snackat med Ulrika, @colorelles, som delar med sig av hennes fixande och donande i trädgård och sommarstuga inför vintern. Hur ser hennes checklista ut?

  • Vi stänger av vattnet. Dels stänger vi av sjövattnet som transporteras i en liten ledning från sjön till huset. Annars kan det frysa till is och förstöra systemet. Vi stänger också av kranvattnet inomhus. Man har hört om så många som får fuktskador i sommarstugor när de inte vistas där på ett tag, det vill vi inte vara med om. Vi sänker värmen i stugan. Beroende på hus väljer en del att låta sin stuga stå helt kall men det är inget alternativ för oss. Vi vill besöka torpet då och då även under vintersäsongen och då väljer vi att ha värmen på en nivå av 10 grader. Så eldar vi på rejält för att få upp värmen, det ihop med värme från element som vi höjer.

  • Beställ eller hugg ved. Vår stuga har en gedigen gammal vedspis som är perfekt för att få värme och även att laga mat på. Men det går åt väldigt mycket ved. Där måste man planera. Vi har ved från björkar som togs ned för över ett år sedan.

  • Ta bort textilier från gästhuset. Ja, vårt gästhus står helt ouppvärmt på vintern och därför plockar vi bort alla textilier därifrån. De håller sig helt enkelt inte fräscha innan.

"Det är kul att plantera lökar så att man får tulpaner och narcisser på våren."

  •  En kul aktivitet nu på hösten är att plantera lökar så att man får tulpaner och narcisser på våren. Eftersom vi har stuga nära natur och djur så blir det allra mest narcisser, för dem vill rådjur och harar inte äta upp. Jag stoppar ner lökar lite här och var, mitt i gräsmattan och i perennrabatterna. Blir så galet glad när de blommar i april-maj och arbetsinsatsen är väldigt liten.

  • Sist men verkligen inte minst. Vi sätter ut musfällor. Det är inte alls trevligt när de slagit igen och gjort sitt jobb men alternativet, att en mushona flyttar in och får en kull ungar i en garderob och sedan gnager sönder sladdar och annat är inte roligt.