• Mäklad villa ger högre pris

  Andelen villaförsäljningar som genomförts av fastighetsmäklare har ökat konstant sedan 2001. Och ny statistik visar att den som anlitar mäklare i regel får ut ett högre pris än den som säljer sin villa privat.

   

  Statistiken visar att den som säljer sin villa genom mäklare i Värmlands län i genomsnitt får ut 16 procent högre försäljningspris, i relation till taxeringsvärdet, än den som säljer sin villa privat. För ett hus som säljs för 2 miljoner kronor betyder det 320 000 kronor.

  Det lönar sig rent ekonomiskt för de flesta att sälja sitt hus med hjälp av mäklare. Men att anlita en mäklare innebär också en rad andra fördelar, däribland trygghet eftersom mäklaren hjälper säljaren med juridik och administration kring affären och finns där med råd och hjälp.

   

  Andelen mäklarförmedlade bostadsaffärer är störst i tätorterna och andelen privatsålda hus är generellt större i glesbygdsområden. Störst skillnad i försäljningspris noteras i Värmlands län. Samtidigt är andelen privatsålda villor högst i landet i Jämtlands län.

   

  Källa: Statistiken bygger på en jämförelse som Värderingsdata har gjort av drygt 55 000 villaöverlåtelser i Sverige 2009.

Våra bostäder

Visa alla 3 träffar

Våra tjänster