Vi vill att du ska känna dig trygg. Därför anpassar vi kontinuerligt arbetssätt, kundmöten och visningar efter rådande situation. Läs mer Jag förstår

Inför Grannens dag den 31 oktober: Svenskarnas drömgranne hälsar – men stör inte

Tre av fyra svenskar, 76 procent, tycker om sina grannar. Helst ska grannarna hälsa när man möts men inte störa tidigt eller sent på dagen. Det visar en Sifoundersökning som genomförts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling inför Grannens dag den 31 oktober.

Undersökningen visar att de flesta svenskarna, 76 procent, är positivt inställda till sina grannar. Kärleken till de närboende ökar också med åldern. Personer i åldern 65–79 år är mest positiva till de som bor bredvid – hela 90 procent uppger att de tycker om sina grannar. Motsvarande siffra för svenskar 18–29 år är 61 procent.

– Många bostadsspekulanter ställer frågor till både säljaren och mäklaren om personerna som bor i närområdet. En god relation till grannarna, bra gemenskap i bostadsrätts- eller samfällighetsföreningen och möjligheten att delta i gemensamma aktiviteter ökar ofta intresset för en bostad som är till salu, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Att grannen hälsar när man möts är viktigast för svenskarna, tre av tio rankar det högst. Två av tio vill ha en närboende som undviker att störa tidigt eller sent på dagen och 17 procent tycker det är viktigt att grannen inte klagar över småsaker. Endast fem procent tycker att det viktigaste är möjligheten att knacka på för att kunna låna matvaror eller verktyg.

– Prata gärna med möjliga framtida grannar i samma livssituation, ålder eller med liknande intressen om deras upplevelse av bostadsområdet. Det är ett bra sätt att få tips på restauranger, nöjen eller skolor som passar för dig eller din familj, säger Marcus Svanberg.

 

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och slutfördes i februari 2019. Totalt har 2 300 svenskar 18–79 år från ett riksrepresentativt urval svarat på frågor om prisutveckling, politik och andra bostadsrelaterade frågor.

Om Grannens dag
Grannens dag instiftades av journalisten Kenneth Eneroth i Köping år 2000 för att hylla regionens alla goda grannar. Nu uppmärksammas Grannens dag över hela landet den 31 oktober.


För mer information, vänligen kontakta:

Per Sangrud, PR- och kommunikationsansvarig
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se
Pressbilder: Marcus Svanberg

Gå tillbaka