Vi vill att du ska känna dig trygg. Därför anpassar vi kontinuerligt arbetssätt, kundmöten och visningar efter rådande situation. Läs mer Jag förstår

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Fortsatt stabila bopriser – trend mot säljarens marknad

Bostadsrättspriserna steg med 1 procent i oktober. En genomsnittlig bostadsrätt kostar nu 2,5 miljoner kronor eller 39 315 kronor per kvadratmeter. Villapriserna förblev oförändrade och snittpriset uppgår nu till 3,2 miljoner kronor. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Bostadspriserna ligger nära rekordnivåerna från för tre år sedan. Vi ser att försäljningar ofta går snabbt och det är allt vanligare att bostadsaffärer görs redan innan ordinarie visning. Hetast eftertraktade är välplanerade bostäder i attraktiva lägen – här kan vi nu börja tala om säljarens marknad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Stor-Stockholm är den enda av storstadsregionerna som visar på en ökning av bostadsrättspriserna den gångna månaden med en uppgång på 2 procent. Eftersom fyra av tio bostadsrätter som såldes under perioden ligger i Stor-Stockholm bidrar det till en prisuppgång för snittlägenheten i landet. I Stor-Malmö och centrala Göteborg sjönk priserna med 1 procent i oktober. I övriga regioner låg priserna stilla. På helårsbasis har bostadsrättspriserna stigit med 3 procent i riket som helhet.

– Höga bostadspriser i kombination med tuffa amorteringskrav sätter käppar i hjulet särskilt för de som vill köpa sin första bostad. Ändrade amorteringsregler och slopad flyttskatt skulle göra det lättare för fler att byta bostad efter behov och bidra till en långsiktigt hållbar bostadsmarknad, säger Marcus Svanberg.

I samtliga storstadsområden låg villapriserna stilla i oktober, vilket de också gjorde på riksnivå. På helårsbasis har villapriserna i Sverige stigit med 3 procent och tremånaderssiffran visar på en uppgång med 1 procent.

Bostadspriser i övriga landet
I Värmland har bostadsrättspriserna stigit mest i landet det gånga året, med en ökning på 12 procent. I Kalmar län har bostadsrättspriserna sjunkit mest under perioden men en tillbakagång på 4 procent. De senaste 12 månaderna har villapriserna ökat mest i Skåne – upp 6 procent. I Blekinge, Jämtland och på Gotland har villapriserna sjunkit mest det gångna året, alla med en nedgång på 2 procent.

 

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och kommunikationsansvarig
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se
Pressbilder: 
Marcus Svanberg

Gå tillbaka