I mars steg priserna på både bostadsrätter och villor med 1 procent. Även fritidshuspriserna fortsätter att öka, om än i något lägre takt än tidigare. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Ikon pil tillbaka Tillbaka till pressmeddelanden

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bostadspriserna stiger trots orolig omvärld

2022-04-08

Trots det oroliga världsläget och stigande räntor ökade bostadspriserna i Sverige den senaste månaden. I mars steg priserna på både bostadsrätter och villor med 1 procent. Även fritidshuspriserna fortsätter att öka, om än i något lägre takt än tidigare. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Även om priserna stiger kontaktas vi i storstäderna av många som vill sälja sin bostad nu för att undvika eventuellt sjunkande priser längre fram. Konjunkturinstitutet förutspår att kriget i Ukraina kommer att leda till höjda räntor redan i september och minskad köpkraft hos svenskarna. Det är nu ett bra läge att planera för hur ökade boendekostnader skulle påverka den egna ekonomin, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I riket som helhet ökade bostadsrättspriserna med 1 procent under månaden som gick. I storstadsregionerna steg priserna mest i Stor-Stockholm, centrala Malmö och Stor-Malmö – upp 2 procent. I centrala Göteborg och Stor-Göteborg ökade priserna med 1 procent i mars, medan de i centrala Stockholm förblev oförändrade.

Västerbotten är det län som har haft störst prisuppgång på bostadsrätter det senaste året. Där har priserna stigit med hela 15 procent på ett år, att jämföra med 7 procent för riket som helhet. 

– Många vill få klart sin försäljning innan räntan eventuellt höjs och utbudet av bostäder till salu har ökat de senaste veckorna. Samtidigt har vissa bostadsköpare blivit mer avvaktande på grund av det oroliga världsläget och försäljningarna tar därför generellt något längre tid. Större bostäder i attraktiva lägen går dock mot strömmen med fortsatt snabba försäljningar, ofta till höga slutpriser, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bland storstäderna har villapriserna under den senaste månaden ökat mest i Stor-Malmö, med en uppgång på 2 procent. I Stor-Göteborg, Stor-Stockholm och riket som helhet steg priserna med 1 procent i mars. Under det senaste året har villapriserna i Sverige nu ökat med 10 procent. Störst uppgång i landet hittar vi även här i Västerbotten – upp 17 procent på ett år.

– Det är ett steg i rätt riktning att regeringen äntligen öppnar för åtgärder som underlättar för förstagångsköpare, bland annat vad gäller möjligheten att få bostadslån. Men med mindre än ett halvår kvar till valet efterlyser vi skarpa politiska löften om åtgärder för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Omformulerade amorteringskrav skulle göra det lättare för unga och förstagångsköpare att byta bostad efter behov, särskilt om räntorna stiger och inflationen ligger kvar på en hög nivå, säger Marcus Svanberg.

Under året har fritidshuspriserna stigit med hela 18 procent, en något långsammare ökningstakt jämfört med förra månaden. I Halland och Skåne har priserna det senaste året stigit med 27 procent, medan de i Norrbotten bara gått upp med 4 procent.

Här har bostadspriserna ökat mest under året:

Bostadsrätter Prisutveckling Villor Prisutveckling Fritidshus Prisutveckling
Västerbottens län +15% Västerbottens län +17% Hallands län +27%
Dalarnas län +14% Värmlands län +15% Skåne län +27%
Västernorrlands län +13% Norrbottens län +15% Jämtlands län +26%

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med. 

Tre tips – Så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:

1. Behåll värmen i huset
Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem
Att byta eller förbättra uppvärmning kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 32 286 bostadsrätter och 11 845 villor under januari 2022–mars 2022. Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2021–december 2021, årssiffran är en jämförelse mellan januari 2021–mars 2021 och enmånadssiffran är en jämförelse mellan december 2021–februari 2022 och aktuell period. Rikssiffrorna beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 6 404 fritidshus under april 2021–mars 2022 och utvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod.

Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

+ 1%

+ 4%

+ 7%

47 681 kr

Centrala Stockholm

± 0%

+ 5%

+ 12%

114 309 kr

Stor-Stockholm

+ 2%

+ 4%

+ 7%

69 968 kr

Centrala Göteborg

+ 1%

+ 4%

+ 6%

71 123 kr

Stor-Göteborg

+ 1%

+ 4%

+ 5%

51 703 kr

Centrala Malmö

+ 2%

+ 4%

+ 10%

41 051 kr

Stor-Malmö

+ 2%

+ 2%

+ 7%

37 386 kr

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

+ 1%

+ 3%

+ 10%

4 312 000 kr

Stor-Stockholm

+ 1%

+ 4%

+ 10%

7 562 000 kr

Stor-Göteborg

+ 1%

+ 2%

+ 10%

6 174 000 kr

Stor-Malmö

+ 2%

+ 4%

+ 8%

5 421 000 kr

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region

12 månader

Medelpris

Riket

+ 18%

2 418 000 kr

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.