Både villa- och bostadsrättspriser sjönk med 2 procent i augusti. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
Ikon pil tillbaka Tillbaka till pressmeddelanden

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Elpriser och räntor pressar bostadsmarknaden

2022-09-08

Priserna på bostäder i Sverige fortsatte att sjunka i augusti. Både bostadsrättspriser och villapriser minskade med 2 procent den senaste månaden. För första gången sedan 2018 sjunker villapriserna nu på årsbasis. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Våra mäklare får många frågor om bostädernas energiförbrukning och det finns en oro hos köpare för hur stigande elpriser ska påverka boendeekonomin. Även om Riksbanken fortsätter att höja räntan kommer elen framöver vara dyrare än räntan på lånen för många villaägare, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bostadsrättspriserna i landet sjönk med 2 procent den senaste månaden. Störst var fallet i centrala Stockholm och Stor-Stockholm med en nedgång på 3 procent. I centrala Göteborg, Stor-Göteborg och centrala Malmö minskade priserna med 2 procent i augusti, medan de sjönk med 1 procent i Stor-Malmö. Det senaste året har bostadsrättspriserna sjunkit mest i Dalarna, med en nedgång på 15 procent. I 17 av 21 län visar bostadsrättspriserna nu en backande trend på årsbasis.

– Utvecklingen på bostadsmarknaden är spretig, priserna stiger på många platser även om det är en nedgång i landet som helhet. Samtidigt har vi inte ännu sett toppen av vare sig inflation, elpriser eller räntehöjningar, vilket troligen innebär att priserna kommer fortsätta ner en bit till, säger Marcus Svanberg.

Även villapriserna sjönk med 2 procent i augusti och visar på årsbasis en nedgång med 1 procent, något som inte skett sedan i oktober 2018. Den senaste månaden sjönk villapriserna mest i Stor-Stockholm, med en nedgång på 4 procent. I Stor-Malmö backade priserna med 3 procent och i Stor-Göteborg med 2 procent. I mer än hälften av Sveriges län har villapriserna nu minskat det senaste året.

– Köparna har redan ställt in sig på en lägre prisnivå, och många som planerar att sälja sin bostad behöver vänja sig vid tanken på att den inte är värd lika mycket som för några månader sedan. Men även om priserna i år sjunkit kraftigt från toppen är de alltjämt högre än innan pandemin, säger Marcus Svanberg.

Under året har fritidshuspriserna stigit med 4 procent, en markant långsammare ökningstakt än det prisrallyt som varit senaste åren. I Kronoberg har dock priserna stigit med 22 procent det senaste året, vilket är mest i landet.

Här har bostadspriserna ökat mest under året:

Bostadsrätter   Villor   Fritidshus  
1.Blekinge län +5% 1. Västernorrlands län +7% 1. Kronobergs län +22%
2. Norrbottens län +3% 2. Jämtlands län +5% 2. Jämtlands län +19%
3. Kronobergs län +1% 3. Värmlands län +4% 3. Hallands län +9%

Här har bostadspriserna minskat mest under året:

Bostadsrätter   Villor  
1. Dalarnas län -15% 1. Västmanlands län -5%
2. Västmanlands län -8% 2. Kronobergs län -4%
3. Östergötlands län -7% 2. Jönköpings län -4%

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan på sikt uppgår till 4–5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:

1. Behåll värmen i huset
Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem
Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 23 670 bostadsrätter och 13 874 villor under juni 2022–augusti 2022. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars 2022–maj 2022, årssiffran är en jämförelse mellan juni 2021–augusti 2021 och enmånadssiffran är en jämförelse mellan maj 2022–juli 2022 och aktuell period. Rikssiffrorna beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 5 428 fritidshus under september 2021–augusti 2022 och utvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod.

Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

- 2%

- 8%

- 4%

41 869

Centrala Stockholm

- 3%

- 10%

- 3%

101 430

Stor-Stockholm

- 3%

- 11%

- 5%

62 000

Centrala Göteborg

- 2%

- 5%

- 3%

64 739

Stor-Göteborg

- 2%

- 6%

- 4%

48 073

Centrala Malmö

- 2%

- 6%

+ 1%

38 840

Stor-Malmö

- 1%

- 4%

± 0%

36 919

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

- 2%

- 4%

- 1%

3 607 000

Stor-Stockholm

- 4%

- 8%

- 3%

6 390 000

Stor-Göteborg

- 2%

- 5%

- 3%

5 338 000

Stor-Malmö

- 3%

- 6%

- 5%

4 882 000

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region

12 månader

Medelpris

Riket

+ 4%

2 422 000 kr

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.