Energideklaration

Energideklaration – för miljön och plånboken

Det är du som säljer som ska se till att det finns en giltig energideklaration. Om det inte finns någon deklaration eller om den du tog över när du köpte är mer än tio år gammal, måste du låta upprätta en ny. Om det finns en energideklaration ska energiprestandan framgå när bostaden annonseras.

Köparen ska få energideklarationen allra senast vid kontraktsskrivningen. Om du av någon anledning inte skulle uppfylla denna lagstadgade skyldighet, kan du få ett föreläggande. Det kan också bli fråga om vite. I sista hand har köparen rätt att upprätta en energideklaration på din bekostnad.

Även om du inte tänkt sälja din bostad på länge, kan en energideklaration vara en bra idé eftersom den ofta ger bra råd om hur du kan sänka din energiförbrukning och minska dina kostnader.

Energideklaration för bostadsrätt

Om det gäller en bostadsrätt är reglerna samma, utom på en punkt: det är bostadsrättsföreningen som ansvarar för att det finns en giltig energideklaration, som då gäller hela fastigheten, inte bara din lägenhet. Det är fortfarande du som säljare som ska förmedla energideklarationen till presumtiva köpare. Om det saknas energideklaration och föreningen inte tar fram någon, ska köparen vända sig till föreningen och inte till dig.

Vad innehåller energideklarationen?

Vad är då en energideklaration? Jo, en redovisning av byggnadens energiprestanda. Energiprestanda anges i kilowattimmar per kvadratmeter, kWh/m2, och är ett mått på hur mycket energi som krävs för uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och el. Energideklarationen innehåller också uppgifter om eventuell radonmätning, den uppvärmda arean i byggnaden och ibland förslag om hur energiprestandan kan bli bättre.

Vem kan upprätta en energideklaration?

Det är bara certifierade energiexperter som kan upprätta en giltig energideklaration. Energiexperten kommer att ställa ett antal frågor om fastigheten, till exempel om byggnadsår, ritningar och vad du vet sedan innan om energiförbrukningen. Sedan gör energiexperten en besiktning på plats, och upprättar därefter energideklarationen via Boverkets elektroniska formulär.

Vad kostar en energideklaration?

Kostnaden för en energideklaration varierar. När du anlitar en mäklare från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling får du hjälp att beställa energideklaration om det behövs.

Lätt att jämföra energiklass

Alla energideklarationer som upprättats efter den 1 januari 2014 placerar fastigheten i energiklass A, B, C, D, E, F eller G. A är lägst energianvändning, medan G är högst. Klass C motsvarar de krav som idag gäller nybyggda hus. Energiklasserna finns till för att göra det så lätt som möjligt för den som köper fastighet att jämföra byggnader när det gäller energiprestanda. Energideklaration för dig som köper bostad

När du funderar på att köpa villa, fritidshus eller bostadsrätt ska du få möjlighet att se en energideklaration. Det är säljarens ansvar att se till att det du får en energideklaration om du köper en villa. Om du går vidare med ett köp, har du rätt att kräva att en giltig energideklaration upprättas om det inte redan finns en. Om du köper bostadsrätt, ska du veta att det är bostadsrättsföreningen som ansvarar för att det finns en energideklaration, men det är fortfarande säljaren som förmedlar den till dig. Märk väl att om du köpt bostadsrätt trots att energideklaration saknas, så kan du begära av föreningen men inte av säljaren att en energideklaration tas fram. Sedan 2014 placeras byggnader i en energiklass från A till G, där A är bäst. Energiklasserna gör det lätt för dig att jämföra olika byggnaders energiprestanda. Hos Boverket finns mer information om vad energideklarationer innehåller och vilken nytta du kan ha av dem när du ska köpa bostad.

Vi på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling kan självklart bistå med allt som behövs när du ska energideklarera din bostad.

Hör av dig till din lokala mäklare så hjälper vi dig!

 

Sju snabba fakta om energideklaration för dig som säljer din villa

1. Förberedelser inför energideklarationen
När du har bestämt dig för att sälja ditt hus är det bra om du förbereder dig för energideklarationen.

Tar fram alla handlingar som kan underlätta, till exempel ritningar över huset, fakturor för uppvärmning och hushållsel och tidigare besiktningsprotokoll.

2. Beställa energideklaration
När du anlitar en mäklare från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling kommer mäklaren att hjälpa dig beställa en energideklaration av en godkänd besiktningsman.

3. Undersökning
Besiktningsmannen går igenom alla kända fakta om byggnaden, och gör en genomgång av huset på plats.

4. Energideklarationen matas in elektroniskt
Besiktningsmannen matar in alla uppgifter som krävs i Boverkets elektroniska formulär och energideklarationen godkänns.

5. Energideklarationen föreslår åtgärder
När energideklarationen är klar får du den och kan ta del av såväl grundläggande information om din bostad som förslag och råd om vad du kan göra för att förbättra energiprestandan. Du är inte skyldig att genomföra åtgärderna, men det kan vara en god idé att följa råden som ett sätt att höja värdet på ditt hus. Diskutera gärna med din mäklare!

6. Energideklaration till köparen
Energideklarationen följer med huset och därför ska du lämna den till köparen senast i samband med kontraktsskrivningen. Energideklarationen gäller i tio år.

7. Om energideklarationen saknas...
Om du inte tillhandahåller någon energideklaration kan köparen göra en energideklaration på din bekostnad inom sex månader från tillträdet.

Läs mer

Värdera din bostad kostnadsfritt*

Vi erbjuder dig en kostnadsfri uppskattning av dagsvärdet på din bostad så att du kan hålla stenkoll på marknaden.

Våra senaste objekt

Vikingavägen 59A - Bostadsrätt Sundsvall

Sundsvall - Granlo

Vikingavägen 59A

Bostadsrätt, 3 rok, 83 m²

1 350 000 kr

Visning: Mån 06 Dec 16:30 - 17:00

Helsingörsgatan 32 - Bostadsrätt Kista

Kista

Helsingörsgatan 32

Bostadsrätt, 1,5 rok, 53,5 m²

1 795 000 kr

Visning: Sön 05 Dec 13:00 - 13:30

Fjälkingegatan 16D - Bostadsrätt BROMÖLLA

BROMÖLLA - Centralt

Fjälkingegatan 16D

Bostadsrätt, 4 rok, 85,6 m²

695 000 kr

Visning: Sön 05 Dec 14:00 - 14:30

Fastlagsgatan 4 - Bostadsrätt Göteborg

Göteborg - Kortedala

Fastlagsgatan 4

Bostadsrätt, 2 rok, 54 m²

Pris ej angivet

Ingen visning

Albyvägen 13 - Bostadsrätt NORSBORG

NORSBORG - Alby

Albyvägen 13

Bostadsrätt, 4 rok, 92,5 m²

2 250 000 kr

Ingen visning

Mörkegatan 3A - Bostadsrätt SKÖVDE

SKÖVDE - Centrum

Mörkegatan 3A

Bostadsrätt, 2 rok, 73,5 m²

1 495 000 kr

Visning: Tis 07 Dec 16:30 - 17:30

Visa alla 3682 träffar