Hoppa till sidinnehåll

Hållbart val

Boende med mindre klimatavtryck

MA68629

Många svenskar vill leva mer hållbart och göra hållbara val i samband med sitt bostadsköp. Men få vet hur. Därför har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tagit fram Hållbart val – en särskild märkning för energisnåla bostäder med mindre påverkan på miljön. 

Hållbart val baseras på bostadens energiklass i energideklarationen. Den talar bland annat om vilket uppvärmningssystem som finns i fastigheten och hur mycket energi som går i byggnaden när den används. Information som ofta redan finns tillgänglig, men som är svår för många att hitta. Genom en tydligare indikation på bostadens energianvändning hoppas vi att fler ska göra mer miljömedvetna val i samband med sitt bostadsköp. En naturlig del av en trygg bostadsaffär är dessutom att slippa överraskas av dyra elräkningar när du flyttat in. 

Energideklarationen görs av en oberoende expert och är giltig i tio år. Med andra ord kan du vara säker på att bostaden är energisnål, har en energieffektiv uppvärmning och därmed mindre påverkan på miljön. Helt enkelt ett Hållbart val för framtiden.

Mer om Hållbart val

Vad är Hållbart val?

Ikon pil ner

Hållbart val är en särskild märkning för energisnåla bostäder med mindre påverkan på miljön. Genom att tydliggöra bostadens energianvändning hoppas vi att fler ska göra mer miljömedvetna val i samband med sitt bostadsköp. Du hittar märkningen till höger i bostadens presentationsbild. 

Vad baseras märkningen på?

Ikon pil ner

Märkningen baseras på den energiklass som anges i bostadens energideklaration. För att märkas som Hållbart val krävs att bostaden har energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering (energideklarationer genomförda från 2014 och senare).

Hur får jag reda på om min bostad kan märkas med Hållbart val?

Ikon pil ner

Märkningen baseras på den energiklass som anges i bostadens energideklaration, om den genomförts under 2014 eller senare. För de flesta bostäder hittar du energideklarationen under rubriken Dokument & länkar, i bostadens beskrivning.

Hur gör jag mitt hem mer energieffektivt?

Ikon pil ner

Med ganska enkla åtgärder kan de flesta av oss minska energiförbrukningen i hemmet. En bra början kan vara att byta ut vanliga glödlampor till LED-lampor, stänga av elektronik istället för att ha den i standby-läge eller att täta dörrar och fönster. Ett annat tips är att titta i bostadens energideklaration – där finns åtgärder som energiexperten anser att du kan göra för att effektivisera din energianvändning.

Hos Energimyndigheten hittar du tips på vad du kan göra för att undvika energitjuvar i hemmet.

Vad är en energideklaration?

Ikon pil ner

Energideklarationen ger information om energianvändningen i bostaden. Du kan använda deklarationen för att jämföra olika hus med varandra. En giltig energideklaration ska kunna visas upp av säljaren då du köper en villa och alltid finnas tillgänglig i flerbostadshus. Energideklarationen görs av en oberoende expert på uppdrag av ägaren och är giltig i tio år.  

Energideklarationen delar in bostäder i olika energiklasser beroende på hur energieffektiva de är. Läs mer om energiklasser på Boverkets hemsida. 

Varför baseras Hållbart val endast på energianvändningen och inte andra faktorer kopplat till boendet?

Ikon pil ner

Energideklarationen är väl etablerad och det mått på energianvändning som är standardiserat och görs av en oberoende expert. Givetvis kan andra faktorer i hemmet ha betydelse för dess klimatpåverkan och energianvändningen. Den energiklass som anges i energideklarationen ger en bra överblick och gör det möjligt att jämföra bostäders energianvändning med varandra.

MA76302

Bostäder med mindre klimatavtryck

Hållbart val baseras på bostadens energiklass i energideklarationen.