Att köpa bostad
Här hittar du tips på saker som är bra att tänka på när du ska köpa bostad.
Förberedelse och research
En stor del av ditt bostadsköp består av förberedelser och research. Hur stort vill du bo? Var vill du bo? Vad säger banken? För rätt vad det är så är det din tur att slå till och då måste du kunna ta snabba beslut.
Besiktning, budgivning och kontrakt
När du ska köpa bostad vill du självklart att det ska kännas tryggt. Besiktning, budgivning och köpekontrakt är alla viktiga bitar som måste skötas på ett korrekt och säkert sätt.
Bostadsköp, inflytt och försäkring
I glädjen över ditt nya hem vill vi bara påminna om några viktiga saker. Till exempel kan hemförsäkringen behöva ses över och det kan vara klokt att lägga undan en slant varje månad till framtida underhåll.
Före ditt köp
Undersök området
Visst kan bostadsmarknaden vara knepig, men med en mäklares hjälp kan du sitta tryggt i båten.
Mäklaren hjälper dig få koll på nuvarande marknadssituation och prisstatistik i området du intresserar dig för. Dessutom presenteras detaljerad områdesfakta i våra bostadsbeskrivningar.
Vill du få ytterligare en känsla för området är det bra att promenera i kvarteren och att prata med folk som redan bor där. Hur ser kommunikationerna ut? Finns skola, affär, förskola och gym i närheten?
Bolån
Området är rekat – här vill jag bo! Då är det dags att tänka på bolån.
Diskutera med din bankman kring din ekonomiska situation och bestäm en ekonomisk smärtgräns du ska stanna vid. Tänk också på att räkna med marginaler genom att lägga på ett par procent på dagsräntan för att se om du klarar eventuella höjningar. Rådgör med din bankman helt enkelt så du tryggat bolånet innan du börjar buda.
Hos Länsförsäkringar kan du ansöka om bolån
-
Få en individuell ränta på ditt bolån
-
Bolåneskydd kostnadsfritt i tre månader
-
Samla allt för ditt boende på ett ställe
Gå på visning
När du kommer till en visning har mäklaren sett till att det är ordentligt skyltat och lätt för dig att hitta rätt. Mäklaren finns också på plats och kan svara på frågor. Kan din fråga inte besvaras direkt på plats återkommer mäklaren så fort som möjligt med svaret.
På visningen får du en väl underbyggd dokumentation som beskriver bostaden ur ett ekonomiskt, tekniskt och praktiskt perspektiv. Här finns också bilder som stöd för minnet.
Tider och adresser för visningar hittar du antingen i bostadsannonserna, här på hemsidan eller genom att kontakta mäklaren. Oftast kan du boka en egen visning om ingen av de fasta tiderna passar. Vissa bostäder visas faktiskt endast efter överenskommelse.
Tänk på att visningen är ett bra tillfälle för ett första intryck och ofta infinner sig en känsla för om bostaden är rätt direkt. Är den rätt för dig antecknar mäklaren dina uppgifter, så att han eller hon kan hålla dig uppdaterad om vad som händer.
Läs energideklarationen
En viktig sak att upplysa sig om när man är på väg att köpa en bostad är bostadens energiprestanda. Energiprestanda är ett mått på hur mycket energi byggnaden kräver och ger en fingervisning om vilka löpande kostnader du kan förvänta dig.
Energiprestandan och mycket annat framgår av en så kallad energideklaration, ett dokument säljaren är skyldig att tillhandahålla. Energideklarationen ska vara upprättad av en oberoende, certifierad energiexpert. Om det inte finns någon energideklaration för bostaden och du går vidare med affären, har du rätt att kräva att deklarationen blir gjord. Fråga den förmedlande mäklaren efter energideklarationen.
Gör en boendekalkyl
Vi hjälper dig att göra en kalkyl över ditt boende. Ska din bostadsaffär kännas trygg är det viktigt att ha koll på vilka kostnader som din nya bostad för med sig. Inte bara för räntor, lån och för att ha goda marginaler för framtida avgifts- och räntehöjningar, utan även för kostnader som kommer med köpet, som el, renhållning, garage och vatten. Köper du en villa ska du även räkna med kostnader för lagfart och pantbrev.
Avgifter att räkna med vid villaköp
- En årlig kommunal fastighetsavgift på 0,75 procent av fastighetens taxeringsvärde upp till den maximala avgiften, som kallas för takbelopp.. Om 0,75 procent av taxeringsvärdet ger dig en lägre avgift, ska du betala det istället. Fastighetsavgiftens storlek framgår i objektbeskrivningen.
- Kostnad för lagfart (stämpelskatt) som för privatpersoner oftast är 1,5 procent av köpeskillingen. Om köpeskillingen skulle vara lägre än taxeringsvärdet från föregående år så kommer stämpelskatten istället att beräknas på taxeringsvärdet. Utöver stämpelskatten betalas en expeditionsavgift på 825 kr.
- Om du behöver ta ut en ny inteckning i fastigheten så betalar du två procent på inteckningsbeloppet i stämpelskatt plus en expeditionsavgift på 375 kr per inteckning.
- Vatten, el, renhållning, försäkring, sotning, eventuell samfällighetsavgift
- Renoveringar och reparationer
Behöver du lånelöfte?
När du går på visningar är det alltid bra att ha ett lånelöfte klart. Då kan du vara med och buda direkt på bostaden du är intresserad av. Hos Länsförsäkringar kan du ansöka om lånelöfte.
- Ansök om lånelöfte online och få besked direkt
- Kostnadsfritt, utan att du binder upp dig
- Lånelöftet gäller i tre månader
Under ditt köp
Undersökningsplikt
Som köpare har du undersökningsplikt när du köper ett hus. Det innebär att du måste besiktiga huset för att få reda på vilka eventuella fel och brister som är möjliga att upptäcka. Därför ligger det i ditt eget intresse att noggrant undersöka fastigheten som du vill köpa. Eventuella fel och brister som upptäcks vid besiktningen kan ge avdrag på priset. De kan också bli åtgärdade av säljaren. Det viktiga är att det finns papper på alla kända problem.
Vi hjälper dig att få kontakt med kunniga besiktningsmän där du bor.
Fel i fastigheten
Fel i fastigheten som du inte har haft anledning att räkna med och inte heller borde ha kunnat upptäcka vid en besiktning brukar betecknas som dolda fel. Dessa fel skall ha funnits vid köptillfället.
Säljaren kan vara ansvarig för dolda fel som upptäcks inom tio år efter försäljningen och du kan därmed ställa ett ersättningskrav mot säljaren under denna period. Det är därför vanligt att säljaren tecknar en ansvarsförsäkring.
Om säljaren har tecknat en försäkring hos oss är objektet tydligt märkt med LD-Plus.
Säker budgivning
Budgivning innebär att en eller flera som vill köpa lägger bud och kanske bjuder över varandra, tills en av dem blir överens med säljaren om ett pris.
För dig som är i köptagen är förtroendet för processen som allra viktigast i det här skedet av bostadsaffären. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har noggrant utarbetade och genomlysta rutiner som gör att du kan lägga bud med full trygghet. Med oss kan du alltid lita på att budgivningen går rätt till.
Läs mer om budgivning
Skriva köpekontrakt
Det är säljaren som bestämmer när han eller hon ska sälja, på vilka villkor och till vilket pris. Mäklaren är viktig som stöd och rådgivare hela vägen, fram till dess att alla parter är överens om pris, villkor och överlåtelsedatum.
Sedan upprättas ett köpekontrakt enligt lagens alla föreskrifter. Är du osäker över vad som skall ingå är det bra att du ställer frågor. Mäklaren informerar även alla parter om innebörden i alla paragraferna.
När köpekontraktet skrivs betalar du som köpare handpenningen (i regel 10% av köpeskillingen). Full betalning sker på tillträdesdagen
Efter ditt köp
Trygga lösningar
Som en del i Länsförsäkringar kan vi förmedla kontakten när du vill ha en hemförsäkring som är individuellt anpassad efter ditt boende. Exempel på hemförsäkringar som Länsförsäkringar tillhandahåller är villaförsäkring, bostadsrättsförsäkring eller fritidshusförsäkring. Att vara rätt försäkrad betyder inte att man måste ha alla skydd som finns, däremot de som behövs.
Länsförsäkringar hjälper dig att hitta en mix där du slipper oroa dig för hur ekonomin påverkas om huset till exempel skulle brinna ner, lägenheten få en vattenskada eller om sommarstugan skulle få ovälkommet besök. Eller ännu värre, om något skulle drabba dig eller dina närstående.
Vi är en del av ett företag som år efter år haft Sveriges mest nöjda försäkringskunder. Många menar att det är tack vare att Länsförsäkringar är snabba och flexibla och kan erbjuda lösningar som fungerar oavsett vilket behov som finns.
Kundombudsmannen för mäklartjänsten
För att du ska känna dig trygg med din bostadsaffär har vi en oberoende kundombudsman via Mäklarsamfundet. Kundombudsmannen hjälper dig med de frågor du har om mäklartjänsten och vad som ingår i mäklarens uppdrag.
Renoveringar och reperationer
Glädjen att ha köpt en ny bostad skymmer ofta det mesta. Därför har vi ett förslag: börja spara för framtida renoveringar och reparationer genast. Med all säkerhet kommer du att behöva göra en och annan investering för att din bostad ska behålla och kanske öka standarden.
Enklaste sättet att veta hur du ska göra är att ta fram din boendekalkyl och sedan göra automatiska överföringar från ditt lönekonto till ditt huskonto.
Läs mer
Du har undersökningsplikt
När du köper en fastighet har du vad som kallas för undersökningsplikt. Här förklarar vi vad det innebär.
Vad är ett dolt fel?
Här rätar vi ut de vanligaste frågetecknen kring dolda fel vid husköp och fel i bostadsrätt.
Har du koll på lingot?
Det kan vara bra att ha koll på begreppen som används vid en bostadsaffär - här hittar du lite hjälp på vägen.