Kroksgård 191, Dvärsätt

2 100 000 kr

Alla bilder

Visa på karta

Intresseanmälan

  * Obligatoriska fält,
  ** Vänligen fyll i minst ett telefonnummer.

  Fastighetsbeteckning

  Kroksgård 3:3

  Adress

  Kroksgård 191 - Dvärsätt

  Kommun

  Krokom

  Typ

  2 plan

  Boendeform

  Friliggande villa

  Byggår

  1738

  Boarea

  176m2

  Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

  Tomtarea

  9 562m2 - Friköpt

  Rum

  8 rok

  Område

  Rödön

  Utgångspris

  2 100 000 kr

  11 932 kr/m2

  Kroksgård - En unik gård med anor från 1738 och fantastiskt läge vid Indalsälven och Storsjön.

  Nu finns chansen att förvärva denna unika fastighet med härligt läge på Rödön, nära vattnet och Storsjön och med kort avstånd till Östersund. Gården har funnits i samma familjs ägo sedan 1957 och har restaurerats och vårdats men samtidigt använts som sommarbostad och även under vinterlov, och med ett aktivt liv med barn och barnbarn. Ägarna har under denna tid samlat bruksföremål som skildrar en lång period av Jämtlandshistoria. Gården har renoverats och de inventarier som tillförts gården både passar tidsmässigt in, men har även kunnat användas i sommarbostaden. De "moderniteter" som tillförts är ett minikök som gömts bakom den stora spisen och bakugnen i stugan samt en mulltoa i anslutning till gavelkammaren. Ett av rökbastuhusen har försetts med dusch och bastu. Det finns även en unik dokumentation över gården, med ägarlängd ända från år 1410. Samlingen av redskap och inventarier är också unik med vissa skåp och inredning byggda på plats. På Kroksgård finns bruksföremål utifrån historisk värde, dels för att skapa ett fungerande sommarhem för familjen och samtidigt bevara och dokumentera gårdens unika historia. Restaureringen har skett så som bara personer med stor kunskap och ett brinnande intresse för byggnadsvård kan göra. Här har åtskilliga tapetlager fuktats bort lager för lager för att nå det ursprungliga, limfärg tvättats bort, golv återställts, dörrar, foder och lister befriats från lackfärger och papptak med tusentals nubb har tagits ner. Där ägarna behövt ta hjälp har skickliga hantverkare med kunskap om denna typ av byggnad använts. Allt som gjort i denna byggnad är för stort att berätta i en beskrivning men en mycket omfattande dokumentation finns i boken om Kroksgård som skrivits av Mary Bergström. Denna gård, som har Rödöns äldsta bevarade bostadshus, byggdes 1738 och sedan dess finns en mycket omfattande dokumentation om livet som levts på gården och de personer som verkat här. Här finns en unik möjlighet att förvärva en härlig sommarbostad eller att för den kreative, att med varsam hand förvandla detta till ett fantastiskt året runt boende. Kontakta mäklaren för visning.

  Ansvarig mäklare

  Extra kontaktperson

  Alla bilder

  Visning

  Är du intresserad?

  Beskrivning

  Mangårdsbyggnaden

  Husen på gården består bl.a av dels den imponerande mangårdsbyggnaden, som uppe på krönet av tomten blickar ut över omgivande jordbruksmark och Indalsälven. Denna byggnad är en parstuga med extra gavelkammare, något som inte var helt vanligt att man byggde vid denna tid. Än ovanligare var att man byggde dem i två våningar så tidigt som 1738 vilket gjordes på Kroksgård. Huset inrymmer på nedre plan en förstuga och 4 rum varav ett idag används som kök. Övre planet har en förstuga ovanför trappan och ytterligare 4 rum. Hela huset innehåller alltför mycket detaljer att beskriva i text så vi kan bara hänvisa till bilderna i beskrivningen. Här finns breda golvtiljor, breda takplankor, smidda lås & gångjärn, handmålade tapeter, kaminer i gjutjärn och täljsten, snidade dekorationer, handhyvlade lister, mm, mm.

  Lillstugan

  En Enkelstuga i timmer från år 1800 som flyttats hit från Offerdal. Den inrymmer farstu, kammare och stuga. Den har panelklädda väggar invändigt och eldstad i stugan så den har även i viss omfattning använts vintertid av säljarna. Övre plan har samma planlösning.

  Loftstugan

  Loftstugan är flyttad hit från Härjedalen och är troligen uppförd vid sekelskiftet 16-1700 tal. På nedre plan är ett portlider och ett rum med bingar för gröda. På övre våningen är en loftgång och två kammare som troligen använts som sovplatser för gårdsfolket.

  Sommarladugården

  Sommarladugården är timrad byggnad som använts till ladugård när man hade kalvar på sommarbete. Den används idag som förråd för en del av gårdens samlingar.

  Härbret

  Är uppfört i timmer och troligen från 1800-talets mitt. Det används som gårdens snickarbod.

  Hemlighus

  Detta är ett dass av Rödömodell, det är en fyrkantig timrad byggnad med sluttande tak mot alla fyra väggarna och krönt av en ståtlig takknopp.

  Två rökbastur

  Två rökbastur: Den ena har inretts med eluppvärmd bastu och duschmöjlighet. Den andra har bevarats i ursprungligt skick med svartbrända invändiga väggar efter sin tidigare funktion. Båda byggnaderna är uppförda i grovt liggande timmer.

  Växthuset

  På gården finns även ett litet växthus av senare modell. Här har man förgrott frön och plator samt odlat tomater och gurka.

  Källaren

  Under mangårdsbyggnaden finns en äldre källare murad av natursten. Ålder på källaren är inte känd, spekulationer och teorier finns om att den kan vara äldre än från 1738.

  Trädgården

  Trädgården är fylld av blommor som passar gårdsmiljön. Även om blommor inte var så vanligt som prydnad på bondgårdarna förrän på 1800-talets andra hälft stämmer Lupiner, Prästkragar, Vallmo, Riddarsporrar, Syrener och många andra arter in i miljön här. Vid sidan av Lillstugan har ägarna även haft en köksträdgård.

  Tomt

  Tomtarea 9 562 m² (friköpt). På baksidan av huset arrenderar nuvarande ägare marken ner till vattnet. Här finns även servitut på att ha brygga och rätt till väg till denna. Det kan finnas möjlighet för en köpare att förvärva den arranderade marken.

  Upplåtelseform: Friköpt

  Byggnad/Renoveringar

  Byggnadsår: 1738

  Löpande restaurerats sedan 1957

  Uppvärmning

  Eldstäder och elradiatorer

  Servitut, planbestämmelser m m

  Gemensamhetsanläggning: Krokom Rödöns-Utgård GA:1 Förmån: Officialservitut Väg Båtplats, 23-RÖD-881.1

  Läs mer

  Fakta

  Ekonomi

  Fastighetsavgift/skatt:

  5738 kr / år

  Pantbrev:

  1 st om totalt 20 000 kr

  Taxeringsvärde:

  765 000 kr varav mark 364 000 kr

  Värdeår:

  1929

  Typ:

  220, Småhusenhet, bebyggd

  Byggnad

  Byggår:

  1738

  Tomtarea:

  9 562m2

  Uppvärmningssystem:

  Eldstäder och elradiatorer

  Vatten/avlopp:

  Kommunalt vatten, enskilt avlopp. Endast sommarvatten idag, om användning önskas året runt behövs antingen värmekabel alt nergrävning av vatteledningen på störe djup.

  Renoveringar:

  Löpande restaurerats sedan 1957

  Allmänt

  Uppgifter om fastigheten härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

  Samtliga areauppgifter är baserade på säljarens information samt officiell fastighetsinformation. Dessa uppgifter kan av olika skäl vara felaktiga. Den köpare som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

  Behöver du hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna - ansvarig mäklare erbjuder sig att upprätta en skriftlig boendekostnadskalkyl.

  Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.

  Om budgivning

  Det finns inga i lag bestämda regler för hur en budgivning ska gå till. Det är därför säljaren som, i samråd med mäklaren, bestämmer formerna för budgivningen. Mäklarna på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling verkar för att budgivningen ska vara öppen och tydlig så att spekulanterna ska få insyn i budgivningsprocessen.

  Mäklaren är skyldig att framföra alla bud och andra meddelanden som en spekulant vill ha framförda till säljaren. Enligt fastighetsmäklarlagen ska mäklaren också upprätta en förteckning över de bud som lämnas med angivande av budgivarens namn, kontaktuppgifter, det belopp som bjudits, tidpunkt för när budet lämnades samt eventuella villkor för budet. Anbudsförteckningen lämnas ut till säljaren och köparen senast när mäklarens uppdrag är slutfört, vilket normalt är på tillträdesdagen. Annan budgivare än köparen har inte rätt att få ta del av anbudsförteckningen, utan har endast rätt att få information om att bostaden har sålts till någon annan. Mäklaren är inte heller skyldig att i övrigt tala om för spekulanterna vilka bud som har lagts eller vilka villkor som har diskuterats med andra spekulanter. De bud som redovisas på www.lansfast.se är därför inte nödvändigtvis samtliga lagda bud, utan enbart de bud som säljaren har godkänt för redovisning.

  Säljaren har alltid så kallad fri prövningsrätt, vilket innebär att han eller hon inte behöver sälja till den som har lagt det högsta budet. Innan ett köpekontrakt är undertecknat av köpare och säljare finns inte heller något bindande avtal. Det innebär att ett anbud eller ett muntligt eller skriftligt löfte att sälja eller köpa inte är bindande för varken köpare eller säljare. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning men innan överlåtelseavtalet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som får ta ställning till om budet ska beaktas.

  Mer information om budgivning finns här: lansfast.se/budgivning

  Boendekalkyl

  Vi hjälper dig att göra en kalkyl över ditt boende. Ska din bostadsaffär kännas trygg är det viktigt att ha koll på vilka kostnader som din nya bostad för med sig. Inte bara för räntor, lån och för att ha goda marginaler för framtida avgifts- och räntehöjningar, utan även för kostnader som kommer med köpet, som el, renhållning, garage och vatten. Köper du en villa ska du även räkna med kostnader för lagfart och pantbrev.

  Boendekalkyl Räntor