Kroksgård 191, Dvärsätt

2 700 000 kr

Alla bilder

Visa på karta

Intresseanmälan

  * Obligatoriska fält,
  ** Vänligen fyll i minst ett telefonnummer.

  Fastighetsbeteckning

  Kroksgård 3:3

  Adress

  Kroksgård 191 - Dvärsätt

  Kommun

  Krokom

  Typ

  2 plan

  Boendeform

  Friliggande villa

  Byggår

  1738

  Boarea

  176m2

  Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

  Tomtarea

  9 562m2

  Rum

  8 rok

  Område

  Rödön

  Utgångspris

  2 700 000 kr

  15 341 kr/m2

  Kroksgård - En unik gård med anor från 1738 och fantastiskt läge vid Indalsälven.

  Denna gård som har Rödöns äldsta bevarade bostadshus byggdes 1738 och sedan dess finns en mycket omfattande dokumentation om livet som levts på gården och de personer som verkat här. Gården har funnits i samma familjs ägo sedan 1957 och har restaurerats och vårdats men samtidigt använts som sommarbostad och ett aktivt liv med barn och barnbarn. Ägarna har under denna tid samlat bruksföremål som skildrar en lång period av Jämtlandshistoria. Gården har renoverats på ett antikvariskt korrekt sätt samtidigt som de inventarier som tillförts gården både passar tidsmässigt men som även kunnat användas i sommarbostaden. De enda "moderniteter" som tillförts är ett minikök som gömts bakom den stora spisen och bakugnen i stugan samt en mulltoa i anslutning till gavelkammaren. En av rökbastuhusen har försetts med dusch och bastu. Endast bokade visningar - kontakta mäklaren för bokning.

  Ansvarig mäklare

  Extra kontaktperson

  Alla bilder

  Visning

  Är du intresserad?

  Beskrivning

  Kroksgårds restaurering

  Nu söker vi en köpare som vill fortsätta använda och njuta av gårdens charm och dess historia. Även om den har många historiska värden och föremål ska de inte ses som ett museum utan har använts av ägarfamiljen och här har barn och barnbarn tillbringat somrar med lek och äventyr. Det finns en unik dokumentation över gården med ägarlängd ända från år 1410. Samlingen av redskap och inventarier är också unik med vissa skåp och inredning byggda på plats. På Kroksgård har man samlat på bruks- och prydnadsföremål, inte för samlandets skull utan utifrån ett mycket stort historisk kunnande skapa ett fungerande sommarhem för familjen och samtidigt bevara och dokumentera den historia denna gård besitter. Restaureringen har skett så som bara personer med stor kunskap och ett brinnande intresse för byggnadsvård kan göra. Här har åtskilliga tapetlager fuktats bort lager för lager för att nå det ursprungliga, limfärg tvättats bort, golv återställts, dörrar, foder och lister befriats från lackfärger, papptak med tusentals nubb har tagits ner, det går inte att beskriva det nedlagda arbetet. Där ägarna behövt ta hjälp har skickliga hantverkare med kunskap om denna typ av byggnad använts. Allt som gjort i denna byggnad är för stort att berätta i en beskrivning men en mycket omfattande dokumentation finns i boken om Kroksgård som skrivits av Mary Bergström. Säljarna är naturligtvis måna om att hitta rätt köpare till fastigheten och som är beredd att fortsätta vårda Kroksgård utifrån det som skapats fram till idag. I denna annons låter vi bilderna tala sitt eget språk. Vi har valt att använda ovanligt många detaljbilder men det är enda sättet att ge gården rättvisa.

  Mangårdsbyggnaden

  Husen på gården består av dels den imponerande Mangårdsbyggnaden som uppe på krönet av tomten blickar ut över omgivande jordbruksmark och Indalsälven. Denna byggnad är en parstuga med extra gavelkammare, något som inte var helt vanligt att man byggde vid denna tid. Än ovanligare var att man byggde dem i två våningar så tidigt som 1738 vilket dock skedde i Kroksgård. Huset inrymmer på nedre plan förstuga och 4 rum varav ett idag används som kök. På övre planet är en förstuga ovanför trappan och ytterligare 4 rum. Hela huset innehåller alltför mycket detaljer att beskriva i text utan vi kan bara hänvisa till bilderna i beskrivningen. Här finns breda golvtiljor, breda takplankor, smidda lås & gångjärn, handmålade tapeter, kaminer i gjutjärn och täljsten, snidade dekorationer, handhyvlade lister, mm, mm.

  Lillstugan

  En Enkelstuga i timmer från år 1800 som flyttats hit från Offerdal. Den inrymmer farstu, kammare och stuga. Den har panelklädda väggar invändigt och eldstad i stugan så den har även i viss omfattning använts vintertid av säljarna. Övre plan har samma planlösning.

  Loftstugan

  Loftstugan är flyttad hit från Härjedalen och är troligen uppförd vid sekelskiftet 16-1700 tal. På nedre plan är ett portlider och ett rum med bingar för gröda. På övre våningen är en loftgång och två kammare som troligen använts som sovplatser för gårdsfolket.

  Sommarladugården

  Sommarladugården är timrad byggnad som använts till ladugård när man hade kalvar på sommarbete. Den används idag som förråd för en del av gårdens samlingar.

  Härbret

  Är uppfört i timmer och troligen från 1800-talets mitt. Det används som gårdens snickarbod.

  Hemlighus

  Detta är ett dass av Rödömodell, det är en fyrkantig timrad byggnad med sluttande tak mot alla fyra väggarna och krönt av en ståtlig takknopp.

  Två rökbastur

  Två rökbastur: Den ena har inretts med eluppvärmd bastu och duschmöjlighet. Den andra har bevarats i ursprungligt skick med svartbrända invändiga väggar efter sin tidigare funktion. Båda byggnaderna är uppförda i grovt liggande timmer.

  Växthuset

  På gården finns även ett litet växthus av senare modell. Här har man förgrott frön och plator samt odlat tomater och gurka.

  Källaren

  Under mangårdsbyggnaden finns en äldre källare murad av natursten. Ålder på källaren är inte känd, spekulationer och teorier finns om att den kan vara äldre än från 1738.

  Trädgården

  Trädgården är fylld av blommor som passar gårdsmiljön. Även om blommor inte var så vanligt som prydnad på bondgårdarna förrän på 1800-talets andra hälft stämmer Lupiner, Prästkragar, Vallmo, Riddarsporrar, Syrener och många andra arter in i miljön här. Vid sidan av Lillstugan har ägarna även haft en köksträdgård.

  Tomt

  Tomtarea 9 562 m² (friköpt). På baksidan av huset arrenderar nuvarande ägare marken ner till vattnet. Här finns även servitut på att ha brygga och rätt till väg till denna. Det kan finnas möjlighet för en köpare att förvärva den arranderade marken.

  Upplåtelseform: Friköpt

  Byggnad/Renoveringar

  Byggnadsår: 1738

  Löpande restaurerats sedan 1957

  Uppvärmning

  Eldstäder och elradiatorer

  Servitut, planbestämmelser m m

  Krokom Rödöns-Utgård GA:1 Officialservitut Väg Båtplats

  Övrigt

  Personerna som tagit hand om gården är Mary och Ingmar Bergström som förvärvade gården 1957 och startade restaureringen. De har därefter ägnat tid, intresse, kunskap och en oändlig energi till att återskapa gården, restaurera och renovera samt samla föremål och redskap som dels visat historien men även använts som bruksföremål i sommarboendet på Kroksgård. Mary Bergström har även skrivit boken om Kroksgård där alla ägare finns dokumenterade. Boken innehåller en mängd fakta om gården och om livet i Jämtland, från urminnes tider men speciellt från 1400-talet och framåt. Utgångspriset gäller för fastigheten utan inventarier. Dessa har dock värderats av Knut Knutson på Uppsala Auktionsbyrå och en köpare kan erbjudas att förvärva inventarierna. helt eller delvis. Men detta görs upp i separat uppgörelse. Säljarna förbehåller sig fri prövningsrätt vid försäljningen.

  Läs mer

  Dokument - klicka för att ladda ner

  Fakta

  Ekonomi

  Pantbrev:

  1 st om totalt 20 000 kr

  Taxeringsvärde:

  738 000 kr varav mark 389 000 kr

  Värdeår:

  1929

  Typ:

  220, Småhusenhet, bebyggd

  Byggnad

  Byggår:

  1738

  Tomtarea:

  9 562m2

  Uppvärmningssystem:

  Eldstäder och elradiatorer

  Vatten/avlopp:

  Kommunalt vatten, enskilt avlopp. Endast sommarvatten idag, om användning önskas året runt behövs antingen värmekabel alt nergrävning av vatteledningen på störe djup.

  Renoveringar:

  Löpande restaurerats sedan 1957

  Allmänt

  Uppgifter om fastigheten härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

  Samtliga areauppgifter är baserade på säljarens information samt officiell fastighetsinformation. Dessa uppgifter kan av olika skäl vara felaktiga. Den köpare som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

  Behöver du hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna - ansvarig mäklare erbjuder sig att upprätta en skriftlig boendekostnadskalkyl.

  Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.

  Om budgivning

  Länsförsäkringar Fastighetsförmedling använder öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Vid kontraktsskrivningen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

  Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.

  Boendekalkyl

  Vi hjälper dig att göra en kalkyl över ditt boende. Ska din bostadsaffär kännas trygg är det viktigt att ha koll på vilka kostnader som din nya bostad för med sig. Inte bara för räntor, lån och för att ha goda marginaler för framtida avgifts- och räntehöjningar, utan även för kostnader som kommer med köpet, som el, renhållning, garage och vatten. Köper du en villa ska du även räkna med kostnader för lagfart och pantbrev.

  Boendekalkyl Räntor