Hoppa till sidinnehåll

Caroline Borg

På södra sidan av Stockholm hittar vi den idylliska stadsdelen Gamla Enskede. Här hittade den frilansande stylisten hem och gjorde magi av allt hon rörde. Välkomna hem till inspirerande Caroline Borg.

Caroline Borg

Caroline Borg

Frilansande stylist, set designer och fotograf
Var bor du?
Gamla Enskede
Hur stor är bostaden?
137 kvm, 4 rum
När flyttade ni hit?
6 år sedan.
Vilka bor du med?
Min sambo Jens och våra barn Sam 10 år, och Lykke 6 år. 

Berätta lite om dig själv.

En stundtals överarbetad men överlag lycklig person som försöker förhålla sig till att inte längre vara småbarnsmamma, utan snarare logistiker som försöker få ihop vardagspusslet med barnens alla träningar och sociala liv. 

Vad gör du när du har tid över?

Så lite som möjligt. Morgonen är min bästa tid på dygnet, så jag drar gärna ut på den så länge som möjligt. Går ut i trädgården i pyjamas och dricker oändligt många koppar te medan barnen leker med grannarna, och sedan fortsätter dagen i samma takt. 

Hur hittade du denna bostad?

Jag är uppvuxen i Enskede så när vi kände oss klara med stan började vi kika på lägenheter i mina barndomskvarter. Det finns många riktigt stora villor här i Enskede och min äldsta bästa väns pappa och bror har gjort om flera av husen i området till bostadsrätter. Så vi började kika lite på deras nybyggda projekt samtidigt som vi gick på vanliga visningar, och av en slump blev det faktiskt ett av deras äldre projekt som vi köpte på en vanlig visning. 

Visste du att det var i detta område du ville bo?

Jag ville gärna bo i Gamla Enskede, där vi har som en liten stadskärna som gör att kvarteret nästan känns som en liten by. Jag uppskattar verkligen att ha caféer, restauranger och små butiker i området där alla samlas.

Vad föll du för?

Jag skulle säga att vi har det bästa av två världar, lägenhet utan ansvar för ett helt hus, men med trädgård som vi delar med våra fantastiska grannar. Sommartid känns det som att vi bor i ett litet kollektiv, där alla dörrar står öppna, grillen är alltid tänd och barnen springer ut och in till varandra. Villakänslan i kombination med takhöjden på 4,5 meter och fönster i alla väderstreck var väl det som framförallt fick oss att välja just den här bostaden.

Vad är ett hem för dig?

En plats du känner utan och innan.

Vad är viktigt för dig när du väljer bostad?

Hur ljuset flödar, jag vill gärna kunna njuta av både morgonstrålar och kvällssol. Sen givetvis en massa praktikaliteter också, men inget sätter stämningen som naturligt ljus.

Har du renoverat något, varför?

För två år sedan stod vi i vägskälet om vi skulle flytta, men beslutade oss istället för att göra om de delar av lägenheten som skavde för oss. Det resulterade i en rätt omfattande renovering där vi la in ett gediget ekgolv över det känsliga furugolvet, vi ändrade planlösningen kring vårt sovrum så att det blev nästan dubbelt så stort och så gjorde vi om köket. 

Tidigare hade vi fem meter bänkyta i köket och en stor köksö där det bara samlades bös. Vi bestämde oss för att downsizea köket och minska avställningsytorna, ta bort köksön för att kunna vara mer flexibla med möbleringen och sedan satte vi in ett gediget kök i massivt trä från norrländska leverantören Snek. En bonus blev den öppna spisen, som egentligen alltid suttit där – men då på väggen ovanför köksön där den mer såg ut som en teve och sällan användes. Nu är den hemmets mittpunkt under vintern.

Hur och när blev du intresserad av inredning?

Jag har alltid dragits till det estetiska och kan inte minnas en tid innan det intresset. Mitt tidigaste inredningsminne är fondväggen i caffè latte-färg, när kommer den trenden tillbaka?

Hur är din inredningsstil?

Jag skulle nog vilja låta någon annan svara på det, det är svårt att sätta fingret på själv tycker jag. En internationell minimalism snarare än en skandinavisk, kanske? Avskalat men med värme.

Vad är din favoritdel och sak i bostaden?

Det är svårt att inte nämna vitrinskåpet, det är enormt och som gjort för det här rummet – trots att det är gammal vintage som en gång i tiden stått på Lunds universitet enligt utsago. Vintertid väljer jag öppna spisen.

J6A5140

Hur länge tror du att du kommer bo här?

Just nu känns det som att vi aldrig kommer vilja flytta. Så länge vi har bra grannar i huset så kommer vi nog bo kvar, det är väl det enda känsliga med att bo så här tätt inpå varandra – flyttar det in någon man inte kommer lika bra överens med så blir det svårt.

Vad blir viktigt i nästa bostad?

En större hall och tvättstuga är det vi saknar allra mest.

Vad är ditt drömhem?

Mitt drömhem kommer nog med mitt drömliv, där jag har oändligt med tid att underhålla det och pengar att inreda precis som jag vill. Det är klart att jag kan drömma om en fantastisk trädgård med grusgångar, vildvuxna perenner och ett orangeri. Men då ska du också ha tid att ta hand om det. Så som vårt liv ser ut nu är jag mer än nöjd. 

Vad har du för inredningstips?

Lägg pengar på skräddarsydda gardiner och en stor matta i naturmaterial, blanda inte varma och kalla toner utan håll dig till en sida av färgskalan och satsa hellre på en stor sak än massor smått.

Vad är dina bästa tips för att inreda och leva hållbart?

Jag köper det mesta second hand, eller sparar till något dyrare. Jag håller mig så långt som möjligt ifrån snabba trender och kedjornas lockpriser, låter inredningen ta tid att växa fram och har hellre väggarna tomma än sätter upp något som hjärtat inte slår en extra volt för. Men det är privat, jobbmässigt som stylist blir det tyvärr många snabba beslut och kortsiktiga köp som löser kundens problem snarare än världens. Där har vi något att jobba på i vår bransch.

Utvalda favoriter
J6A5732
Uteplatsen

J6A5461
Matsalen

J6A5576
Unika detaljer

J6A5468
Köket

DSC 9363

Hemma hos reportage

Varje månad öppnas dörrarna till ett nytt fantastiskt hem där vi får ta del av inredningstips, veta mer om personen bakom och drömma oss bort till ett framtida hem. Välkomna in!