Hoppa till sidinnehåll

Från fotboll till mäklare

Det är officiellt vår och gräset börjar bli grönt i stora delar av landet. Vissa får allergi. Andra får lust att spela fotboll. För Stojan Lukic har doften av gräs varit startskottet för Allsvenskan. Idag står doften för att det hårda arbete han lade ner i januari med lappning och bearbetning av kunder som nu kommer generera många intag, visningar och till slut bostadsaffärer.

Stojan Lukic

Stojan Lukic

Franchisetagare f.d. fotbollsmålvakt
Verksam elitidrott
2006 – 2023: Landskrona BoIS, Assyriska FF, Falkenbergs FF, Örgryte IS, Halmstad BK, Varberg BoIS
Smeknamn
"Stoj"
Egenskap
Disciplin
Förebild
Santiago Cañizares – Han hade en skön stil som målvakt med sitt blonda hår och strumporna högt uppdragna.

Vad är du mest stolt över i din idrottskarriär?

Det är egentligen två saker. Dels har jag kvalat fem gånger där det handlat om att åka ut eller stanna kvar, och vi har stannat kvar alla fem gångerna. Den andra grejen är att jag var Allsvenskans äldste målvakt någonsin som hållit nollan i serien.

Vad var ditt mål som idrottare?

Målet var att vara bäst i Allsvenskan och kanske ta klivet utomlands. När jag var 19 så åkte jag till Wimbledon och fick chansen att skriva på ett 5-årskontrakt, men tackade nej. Jag funderar ibland på vad som hänt om jag tackat ja, men någonstans ville jag ju inte åka och jag ångrar ingenting.

Hur gjorde du för att nå ditt mål?

Att vara elitidrottare är väldigt speciellt. Det är ett helt paket av saker du behöver göra och ha koll på. Det handlar om hur du tränar, äter, sover. Du kan inte fuska med en av aktiviteterna, då blir du näst bäst. Folk som inte är elitidrottare kan inte förstå. Som åskådare ser du bara toppen på isberget.

Hur kom du på att du ville bli mäklare?

Jag började bli lite äldre, och någon gång tar idrotten slut och det var precis när jag gick i de tankarna som min granne kom och ville satsa på mig. Han ville skicka mig på Uppdragsutbildningen och göra mig till mäklare. Idag är jag en mäklande franchisetagare och tycker jag har världens bästa jobb.

Vilka likheter ser du mellan mäklaryrket och elitidrott?

Vinnarkulturen! Du vill vara bäst. Men det handlar också om att vara en lagspelare – för som franchisetagare bygger jag även ett lag här. Det ska vara kul att komma till jobbet och alla ska känna att de bidrar till vårt mål.

Vad är ditt mål som franchisetagare?

Jag vill ta in fler mäklare, växa i marknadsandelar och samtidigt få mina mäklare att möta sina mål. Jag vet att vi har den bästa produkten på marknaden, och när jag går på intag så har jag koll på konkurrenternas arvode. Och helt ärligt så vet jag att vi har så mycket bättre produkt

Vad har varit ditt svåraste hinder?

De höga räntorna. Det har skrämt köparna, men jag ser helt klart en ljusning nu. Det har vänt och vi har hela tiden aktivt matchat köpare och säljare varje vecka.  Vi släpper aldrig en köpklar kund.

Vad vill du skicka med ut i mäklarvärlden?

Att vara mäklare är det roligaste jobb jag kan tänka mig. Jag har otroligt mycket frihet i hur jag vill lägga upp mina dagar. Och det man behöver förstå är att resultatet av det hårda slitet kommer lite längre fram, inte omedelbart. Det jag lappade i januari, kommer bli affär nu i april. Så man behöver ha tålamod, göra rätt saker dag ut och dag in, och precis som med idrotten, inte hoppa över moment, eller fuska. När du gör allt du kan, då kommer belöningen inom en snar framtid.