Hoppa till sidinnehåll

Från elitidrott till mäklare

Vad gör vi när det inte blir som vi tänkt oss? Och än viktigare - vad lär vi oss av det? Inom vår kedja finns flera f.d. elitidrottare och vi blev nyfikna på hur de tränat mot medvetna mål, tagit motgångar, rest sig starka och gått vidare. Vad har de lärt sig och vad tar de med sig in i mäklaryrket?  

Möt Therese Häggsjö, f.d. elitidrottare inom fälttävlan, som fick lägga sitt viktigaste mål på hyllan och istället sätta upp nya mål för att komma vidare.  

Therese Häggsjö

Therese Häggsjö

Fastighetsmäklare f.d. elitidrottare
Idrott
Fälttävlan (dressyr, uthållighetsprov, och hoppning)
Verksam elitidrott
1994-2010
Smeknamn
”Tess” inom familjen. Under åren som elitidrottare var hela familjen ’Team Häggsjö’ med idrottsvärlden
Egenskap
Ingen talar om för mig vad som är möjligt eller omöjligt mer än jag själv

Vad var ditt mål som idrottare? 

Att nå absolut toppnivå och att tävla i OS 2012. Redan som liten hade vi hästar i min familj och jag kände mig väldigt manad att ta det längre. Jag valde att gå på elitidrottsgymnasium med inriktning mot fälttävlan 1994-1997.  

Hur jobbade du mot det målet? 

Det handlade om noggrann planering och att träna varje dag, både mina hästar och mig själv. Oftast hade jag två hästar på den högsta nivån och 3-4 unghästar på lägre nivå, på väg uppåt, som skulle tränas varje dag. Det krävs inte bara träning av hästarna utan även fysträning för egen del när man tävlar i fälttävlan.

Hur kom du på att du ville bli mäklare? 

En chef i en annan kedja lyssnade på mina drömmar på ett Rotary möte, och erbjöd mig ett sommarjobb som mäklarassistent. Jag fastnade för yrket just för att det var flexibelt och för att jag kunde kombinera med min hästsport.  

Vad hände sen? 

Efter min reg. 2003 jobbade jag både som mäklare och bildade familj samtidigt som jag hade min hästsport. Jag utförde en massa jobb från hästlastbilen ifrån hela Europa, bokade in visningar, ringde kunder och följde upp.  

Gick det som du tänkt? 

Nej, verkligen inte! 2010 var jag i Holland på en tävling och gick omkull ordentligt i terrängmomentet, ett rotationsfall i hög fart ledde till att jag fick hästen över mig (ca 750 kg). Jag krossade bäckenet, bröt armen på två ställen, bröt de flesta revbenen och punkterade lungan. Detta hände på en tävling inför EM 2010 och jag var redan då uttagen till OS- truppen för London 2012. Karriären tog ett abrupt slut. Jag satt i rullstol flera månader och läkarna sa att jag aldrig skulle kunna gå igen.  

Vad höll dig gående då och nu? 

Då såg jag tjusningen i att få till alla moment i fälttävlan, styrka, uthållighet, och målmedvetenhet och att göra allt med stor disciplin. Och nu är det samma saker som driver mig och håller mig i gång. Också min övertygelse att det är jag som bestämmer över mitt liv, och om jag ska sälja ett hus, inte marknaden. Efter att läkaren sa att jag inte skulle kunna gå bestämde jag mig för att jag skulle det. Sedan dess har jag gjort tre svenska klassiker, och sprungit maraton i New York. Började tom tävla inom hästhopp igen och har ridit SM.  

Vad är din roll på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling? 

Idag jobbar jag som Franchisetagare i Skara/Vara och har två nyanställda mäklare. Mitt främsta mål är att hjälpa dem att komma igång. Min stora utmaning som Franchisetagare har varit att få tag i rätt personal för att kunna bygga det lag jag vill bygga och som jag tror på. De flesta studenterna vill till städerna så det är inte helt lätt att locka till landsbygden. Jag är nu väldigt glad för de medarbetare jag har och det laget vi skapat.  

Varför valde du Länsförsäkringar Fastighetsförmedling?

För mig står ”LF-kuben” för trygghet. Hög igenkänning från mina egna försäkringar, inte minst mina hästar. Och möjligheten att bygga nytt och driva eget.

Vad är din största idrottsutmärkelse?  

Jag har aldrig tagit medalj på stora mästerskap, men har kommit 4a på EM och 9a på unghäst VM. För mig är det alla sammanlagda framgångar på större tävlingar som har betytt mycket för mig. Mitt driv om att hela tiden vilja prestera bättre har hela tiden tagit mig framåt oavsett utmärkelser.  

Vad vill du skicka med till mäklarvärlden? 

Jag har lärt mig att hantera smärta, motgångar och press och tycker att det bara gjort mig starkare och bättre.  Smärtan gör mig tacksam och påminner mig om att göra de övningar jag kan göra. Det är inte marknaden som bestämmer om jag ska sälja ett hus – jag säljer ett hus om jag vill sälja ett hus. Som mäklare behöver du ha eget driv, egen disciplin, och hitta vad som ”gör ont i dig”, så du kan vända det till något starkt inom dig och skapa ”ditt mäklarliv”.