Hoppa till sidinnehåll

Bra energiklass

– bostäder med låg energiförbrukning

MA68629

Efter de senaste årens höga elpriser har bostadens energiförbrukning blivit en allt viktigare fråga för svenskarna. Därför har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tagit fram Bra energiklass – en särskild märkning för energieffektiva bostäder.  

Märkningen baseras på bostadens energideklaration. Den talar bland annat om vilket uppvärmningssystem som finns i fastigheten och hur mycket energi byggnaden förbrukar när den används. Information som ofta redan finns tillgänglig, men som kan vara svår att hitta. Genom en tydligare redovisning av bostadens energiklass vill vi göra det lättare för fler att välja en bostad med låg energiförbrukning. En naturlig del av en trygg bostadsaffär är dessutom att slippa överraskas av dyra elräkningar när du flyttat in.  
 
Energideklarationen görs av en oberoende expert och är giltig i tio år. För att märkas som Bra energiklass krävs att bostaden har energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering (energideklarationer genomförda från 2014 och senare). Med andra ord kan du vara säker på att bostaden har en energieffektiv uppvärmning, vilket också ger en mindre påverkan på miljön jämfört med en bostad som kräver mycket energi för uppvärmning.  

En bra energiklass kan också ge dig förmånligare villkor för ditt bolån, genom ett så kallat grönt bolån. Ta kontakt med din bank så kan de hjälpa till med beräkningarna. 

Mer om Bra energiklass

Vad är Bra energiklass?

Ikon pil ner

Bra energiklass är en särskild märkning för energisnåla bostäder. Genom en tydligare redovisning av bostadens energiklass vill vi göra det lättare för fler att välja en bostad med låg energiförbrukning.  Du hittar märkningen i bostadens presentationsbild.  

 

Vad baseras märkningen på?

Ikon pil ner

Märkningen baseras på bostadens energideklaration. Den talar bland annat om vilket uppvärmningssystem som finns i fastigheten och hur mycket energi byggnaden förbrukar när den används. För att märkas som Bra energiklass krävs att bostaden har energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering (energideklarationer genomförda från 2014 och senare), är Svanenmärkt eller certifierad i Miljöbyggnad (guld eller silver) av Sweden Green Building Council. 

Hur får jag reda på om min bostad kan märkas med Bra energiklass?

Ikon pil ner

Märkningen baseras på den energiklass som anges i bostadens energideklaration, om den genomförts under 2014 eller senare. För de flesta bostäder hittar du energideklarationen under rubriken Dokument & länkar, i bostadens beskrivning.

Hur gör jag mitt hem mer energieffektivt?

Ikon pil ner

Med ganska enkla åtgärder kan de flesta av oss minska energiförbrukningen i hemmet. En bra början kan vara att byta ut vanliga glödlampor till LED-lampor, stänga av elektronik istället för att ha den i standby-läge eller att täta dörrar och fönster. Ett annat tips är att titta i bostadens energideklaration – där finns åtgärder som energiexperten anser att du kan göra för att effektivisera din energianvändning. Eller varför inte prova Energikalkylatorn – Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings tjänst för energiförbättringar i hemmet.

Hos Energimyndigheten hittar andra du tips på vad du kan göra för att undvika energitjuvar i hemmet. 

Vad är en energideklaration?

Ikon pil ner

Energideklarationen ger information om energianvändningen i bostaden. Du kan använda deklarationen för att jämföra olika hus med varandra. En giltig energideklaration ska kunna visas upp av säljaren då du köper en villa och alltid finnas tillgänglig i flerbostadshus. Energideklarationen görs av en oberoende expert på uppdrag av ägaren och är giltig i tio år.  

Energideklarationen delar in bostäder i olika energiklasser beroende på hur energieffektiva de är. Läs mer om energiklasser på Boverkets hemsida.