Bostadsrättspriserna förblev oförändrade under juni. Villapriserna steg under samma period med 2 procent. Samtidigt har priserna på fritidshus ökat med 9 procent det senaste året.
Ikon pil tillbaka Tillbaka till pressmeddelanden

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bostadsmarknaden tar ny fart

2020-07-08

Bostadsrättspriserna förblev oförändrade under juni och har ett genomsnittspris på 2,6 miljoner kronor eller 39 295 kronor per kvadratmeter. Villapriserna steg under samma period med 2 procent och snittpriset uppgår nu till 3,4 miljoner kronor. Samtidigt har priserna på fritidshus ökat med 9 procent det senaste året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Villamarknaden är fortsatt stark. Efter några månader med sjunkande priser har även efterfrågan på bostadsrätter tagit fart igen och försäljningen av nyproduktion ökar. För fritidshus är det verkligen säljarens marknad i sommar, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Göteborg steg bostadsrättspriserna med 1 procent senaste månaden medan de backade med lika mycket i Stockholm. I Malmö och i riket som helhet var bostadsrättspriserna oförändrade under perioden. Villapriserna i riket steg med 2 procent i juni, medan de ökade med 1 procent i de tre storstäderna.

Fritidshuspriserna fortsätter stiga och visar på en uppgång med 9 procent det senaste året. Antalet fritidshus till salu under våren i år var markant lägre än samma period förra året. Under maj var utbudet hela 34 procent lägre i år än förra året, enligt en kartläggning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har gjort genom att jämföra antalet fritidshus till salu hos bostadssajten Hemnet under perioderna mars–maj under 2020 och 2019.

– Vi bedömer att sommarens bostadsmarknad blir mer aktiv än vanligt. Många stannar i Sverige under semestern och får tid att både planera för sin egen bostadsförsäljning och gå på visningar. Att rörligheten på bostadsmarknaden nu ökar gör att fler får möjlighet att byta bostad efter behov, säger Marcus Svanberg.

Bostadspriser i övriga landet
Det senaste året har priserna på fritidshus stigit i samtliga län förutom i Jämtland, mest har priserna ökat i Jönköpings län och Norrbotten, upp 18 procent. Villapriserna har ökat mest i Uppsala län som visar en uppgång med 8 procent. I Jämtland har villapriserna backat med 1 procent under året, vilket är mest i landet. Det är även i Jämtland som bostadsrättspriserna ökat mest, upp 16 procent. I Västernorrlands län har bostadsrättspriserna backat med 9 procent under året, vilket är mest i landet.


Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tid.
Coronaviruset har under våren haft en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Men så länge du säljer och köper på samma marknad kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera för hur en ihållande konjunkturnedgång, undantagsregler för amortering och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Tre tips – så lyckas du med försäljningen av fritidshuset i sommar:

1. Gör en besiktning och försäkra mot dolda fel.
Många som besöker en fritidshusvisning har rest långt. Därför är det extra uppskattat av spekulanterna att redan innan visningen få ett besiktningsprotokoll, samt en bekräftelse på att bostaden är försäkrad mot dolda fel. Risken för onödiga missförstånd minimeras samtidigt som det kan öka slutpriset.

2. Dra fördel av sommarvädret.
Att kunna visa uteplats och grönytor från sin bästa sida är oftast en bra väg till ökat intresse från visningsbesökarna. Städa upp, torka av utemöbler, sätt växter i fina krukor och klipp gräsmattan.

3.Var flexibel.
I semestertider kan spekulanter vara intresserade av en privatvisning närsomhelst under veckan. Försök att hålla god ordning och var gärna startklar att ha visning vid olika tider.

För
mer information, vänligen kontakta:
Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

För kontakt med lokala mäklare:
Madeleine Olander, tf. pressansvarig
Tel: 073-441 04 09
E-post: madeleine.olander@lansfast.se

Pressbilder fria för användning: 
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: facebook.com/lansforsakringarfastighetsformedling
Instagram: instagram.com/lansfast_sverige
Twitter: @lff_ab


Om statistiken

Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 28 888 bostadsrätter och 16 735 villor under april 2020–juni 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari–mars 2020. Årssiffran är en jämförelse mellan april 2019–juni 2019 och april 2020–juni 2020. Rikssiffrorna beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 6 067 fritidshus under juli 2019–juni 2020 och utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod. Statistiken över antal fritidshus till salu baseras på siffror från Hemnet, där antalet bostäder summerats som veckovis varit aktiva på sajten under perioden mars–maj. I kartläggningen görs en jämförelse mellan åren 2019 och 2020 under angiven period (bostäder som sålts direkt via mäklare eller genom spekulantregister ingår inte i kartläggningen).


Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

± 0%

- 3%

+ 2%

39 295 kr

Centrala Stockholm

- 1%

- 4%

+ 4%

92 533 kr

Stor-Stockholm

- 1%

- 5%

+ 2%

58 224 kr

Centrala Göteborg

+ 1%

± 0%

+ 2%

62 402 kr

Stor-Göteborg

+ 1%

- 1%

+ 4%

45 868 kr

Centrala Malmö

± 0%

- 4%

+ 1%

33 013 kr

Stor-Malmö

± 0%

- 3%

- 1%

33 101 kr


Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

+ 2%

+ 4%

+ 5%

3 392 000 kr

Stor-Stockholm

+ 1%

+ 1%

+ 4%

6 137 000 kr

Stor-Göteborg

+ 1%

+ 3%

+ 5%

4 954 000 kr

Stor-Malmö

+ 1%

+ 3%

+ 7%

4 502 000 kr


Så har priserna på fritidshus utvecklats i landet senaste året

Region

12 månader

Riket

+ 9%

Blekinge län

+ 12%

Dalarnas län

+ 12%

Gotlands län

+ 7%

Gävleborgs län

+ 11%

Hallands län

+ 11%

Jämtlands län

- 3%

Jönköpings län

+ 18%

Kalmar län

+ 8%

Kronobergs län

+ 16%

Norrbottens län

+ 18%

Skåne län

+ 13%

Stockholms län

+ 8%

Södermanlands län

+ 8%

Uppsala län

+ 14%

Värmlands län

+ 5%

Västerbottens län

+ 3%

Västernorrlands län

+ 7%

Västmanlands län

+ 15%

Västra Götalands län

+ 11%

Örebro län

+ 4%

Östergötlands län

+ 8%

 

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.