Hållbart val är Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings nya märkning för energisnåla bostäder med mindre påverkan på miljön.
Ikon pil tillbaka Tillbaka till pressmeddelanden

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling lanserar hållbarhetsmärkning för bostäder

2022-06-07

Enligt en ny Novusundersökning vill sex av tio svenskar ha en hållbar bostad, men få vet hur de ska gå tillväga. Därför lanserar Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Hållbart val – en märkning som ska göra det lättare för fler att fatta mer miljömedvetna beslut i samband med sitt bostadsköp.

– En dryg tiondel av de svenska hushållens klimatavtryck kommer från boendet. Om fler gör mer miljömedvetna val i samband med sin bostadsaffär har vi tillsammans stor möjlighet att minska klimatavtrycket och bidra till en mer hållbar utveckling, säger Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Hållbart val är Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings nya märkning för energisnåla bostäder med mindre påverkan på miljön. Märkningen baseras på den energiklass som anges i bostadens energideklaration inför en försäljning. Den talar bland annat om vilket uppvärmningssystem som finns i fastigheten och hur mycket energi som går i byggnaden när den används. För att märkas som Hållbart val krävs att energideklarationen genomförts senast 2014 och har energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering.

– Fastighetsmäklare är experter på bostadsmarknaden och vi har en mycket god möjlighet att hjälpa våra kunder att göra hållbara bostadsval i samband med en flytt. Exempelvis genom att i ett tidigt skede lägga större vikt vid att informera om miljömässiga faktorer, såsom energiförbrukning och uppvärmningskällor för bostäder till salu. Märkningar likt Hållbart val är ett exempel på hur fastighetsmäklarbranschen kan redovisa bostäders hållbarhetsprofil tydligare och på så sätt underlätta för svenskarna att minska sitt klimatavtryck, säger Per Sangrud.

Från och med den 3 juni kommer bostäder med energiklass A och B som förmedlas genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling att märkas ut som Hållbart val genom en symbol i bostadens digitala objektsbeskrivning. Bostäderna är också sökbara via företagets hemsida. Läs mer om Hållbart val.

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings hållbarhetsarbete
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling stöder FN:s globala mål för en hållbar utveckling och Agenda 2030. Tre av de 17 målen är särskilt relevanta för en hållbar och ansvarsfull fastighetsförmedling: Hållbara städer och samhällen, Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt och bekämpa klimatförändringarna.

Om undersökningen:
Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling under perioden 10-14 mars 2022. Totalt har 1 001 svenskar i åldrarna 18-79 deltagit i undersökningen.

Urvalet är riksrepresentativt och statistiskt säkerställt. En hållbar bostad avser i undersökningen bostäder som har en lägre klimat- och miljöpåverkan tack vare exempelvis förnybara energikällor och energisnål uppvärmning samt inredning och materialval med lägre klimatpåverkan.

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.