Det senaste året har priserna på fritidshus i skidkommunerna stigit kraftigt. Samtidigt görs allt färre affärer.
Ikon pil tillbaka Tillbaka till pressmeddelanden

Ny analys inför skidsäsongen: Uppåt för fjällstugor – men bostadsaffärerna blir färre

2022-11-01

Det senaste året har fritidshuspriserna stigit med 2 procent i riket som helhet, medan priserna i populära fjällområden gått upp betydligt mer. Samtidigt görs allt färre fritidshusaffärer i skidkommunerna. Det visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Våra mäklare får många frågor om stugornas energiförbrukning och det finns en oro hos köpare för hur stigande elpriser ska påverka ekonomin. Även om många fjällstugor ligger i delar av landet där strömmen är billig kommer elen framöver vara dyrare än räntan på lånen för många, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sedan pandemin slog till har fritidshuspriserna i riket som helhet stigit med hela 34 procent. Samtidigt sjunker antalet försäljningar och är nu nere på ungefär samma nivå som före pandemin. Utbudet av fritidshus fortsätter däremot att öka, vilket är ett resultat av att försäljningarna nu tar längre tid än innan.

Det senaste året har fritidshuspriserna stigit med 2 procent, medan villor fallit med 3 procent och bostadsrätter med 6 procent. Stugpriserna i några av de populära fjällområdena har stigit rejält. Åre, Storuman och Härjedalen är de kommuner som visar på starkast prisutveckling det senaste året, alla med över 14 procents ökning.

– Under pandemin var efterfrågan på fritidshus rekordhög över hela landet. Nu är antalet fritidshus till salu det högsta på flera år, vilket ökar konkurrensen om köparna. Samtidigt kan stugor i attraktiva lägen fortfarande säljas till höga slutpriser, säger Marcus Svanberg.

Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din fjällstuga:

1. Installera solceller 
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna. 

 2. Byt energisystem 
Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad. 

3. Behåll värmen i huset när det blir kallt 
Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, presschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken har hämtats från Svensk Mäklarstatistik och bearbetats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Siffrorna baseras på överlåtelser av fritidshus i Sveriges mest populära skidkommuner. Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisutvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod. 

Bilaga

Pris på fritidshus i populära skidkommuner:

Region

Medelpris 
(kr)

Medelpris 
(kr/kvm)

Prisutveckling 
(12 mån)

Riket

2 421 000

37 454

2,2%

Åre kommun

4 079 673

48 808

16,7%

Malung-Sälens kommun

4 300 136

45 126

9,0%

Storumans kommun

2 356 775

35 251

14,8%

Härjedalens kommun

3 643 589

43 978

14,5%

Älvdalens kommun

2 371 091

34 151

-0,1%

Antalet försäljningar av fritidshus i populära skidkommuner:

 

Riket

Åre 
kommun

Malung-Sälens kommun

Storumans kommun

Härjedalens kommun

Älvdalens kommun

2021 (jan-sept)

5 550

64

109

26

80

60

2022 (jan-sept)

4 265

48

70

39

75

40

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.