Tillbaka till pressmeddelanden

Ny kartläggning av bostadsmarknaden under coronapandemin: Pandemin har fått 900 000 svenskar att vilja bo större

2021-01-27

Coronapandemin har lett till att mer än var tionde svensk – motsvarande drygt 900 000 personer – vill flytta till en större bostad. Störst är behovet bland unga vuxna, där mer än var fjärde i åldern 18–29 vill eller har flyttat till större boende på grund av pandemin. Det visar en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Pandemin har fått många svenskar att omvärdera hur de vill bo, eftersom vi tillbringar mycket mer tid i hemmet. Fler behöver utrymme för både hemarbete och fritid, vilket har gjort större bostäder hett eftertraktade, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Undersökningen visar att 12 procent av svenskarna har fått ett ökat intresse för att bo större på grund av coronapandemin, vilket motsvarar över 900 000 personer. Störst är behovet bland unga vuxna i åldersgruppen 18–29 år, där mer än var fjärde, 26 procent, säger att de har flyttat eller vill flytta till ett större boende. Som jämförelse har pandemin bara ökat intresset för att bo större hos 3,5 procent i åldersgruppen 50–64 år.

– Över hela landet har våra fastighetsmäklare märkt av ett ökat intresse för att byta bostad. Men många unga har drabbats hårt av uppsägningar och permitteringar under coronapandemin.En försvagad privatekonomi, tuffa amorteringskrav och höga bostadspriser begränsar deras möjligheter att få ett bolån och det påverkar deras möjligheter att byta bostad efter behov, säger Marcus Svanberg.

Behovet av en rymligare bostad under pandemin tycks ha ökat mest kring storstäderna. I Stockholmsområdet har nästan 19 procent av alla invånarna, en markant högre siffra än landet i genomsnitt, fått ett ökat intresse för att bo större på grund av pandemin. Malmö- och Göteborgsområdet ligger också över genomsnittet för landet, men även Norra Sverige.

– Nu behövs konkreta åtgärder från politiskt håll. Fokus för bostadsminister Per Bolund (MP) under 2021 bör vara omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar, säger Marcus Svanberg.

För mer information och frågor, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling under perioden den 24 november till den 3 december 2020. Totalt har 1 000 svenskar mellan 18–79 år från ett riksrepresentativt urval svarat på frågan: ”Har coronapandemin ökat ditt intresse för att bo större?”.

Dokument

Coronapandemin har lett till att mer än var tionde svensk – motsvarande drygt 900 000 personer – vill flytta till en större bostad. Störst är behovet bland unga vuxna, där mer än var fjärde i åldern 18–29 vill eller har flyttat till större boende på grund av pandemin

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.