En genomsnittlig svensk villa kostar mest på Lidingö, i Stockholms län – 9,9 miljoner kronor. Samma summa räcker till hela 24 snittvillor i Norsjö kommun i Västerbotten. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Ikon pil tillbaka Tillbaka till pressmeddelanden

Ny kartläggning visar: En villa på Lidingö räcker till 24 i Norsjö

2021-03-30

En genomsnittlig svensk villa kostar mest på Lidingö, i Stockholms län – 9,9 miljoner kronor. Samma summa räcker till hela 24 snittvillor i Norsjö kommun i Västerbotten. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Under pandemin har efterfrågan på villor varit mycket hög över hela landet – fler vill bo större och ha bra förutsättningar att arbeta på distans. Framöver kommer vi att se störst prisökning i kommuner med goda pendlingsmöjligheter där det är möjligt att få mer boyta för pengarna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

På Lidingö kostar en genomsnittlig svensk villa, ett hus på 126 kvadratmeter, hela 9,9 miljoner kronor. Det är dyrast i Sverige och motsvarar ett kvadratmeterpris på 78 000 kronor. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik undersökt vad det kostar att köpa ett hus i den storleken i olika delar av landet. Dyrast är det alltså på Lidingö, följt av Danderyd och Solna.

– Det senaste årets stora prisuppgång för villor har gjort att många familjer i storstadsområden i stället letar efter fritidshus, för att få råd med större yta och en egen trädgård. Det är en utveckling som vi troligtvis kommer att se mer av, säger Marcus Svanberg.


Den som vill göra en billigare husaffär får bege sig till Norsjö kommun i Västerbotten, där villapriserna är lägst i landet. Medelpriset på 3 200 kronor per kvadratmeter gör att snittvillan här kostar 408 000 kronor. Det betyder att en bostadsköpare kan köpa 24 hus i Norsjö för samma pris som en villa på Lidingö.

– Kombinationen av stigande villapriser och hårda kreditvillkor gör att barnfamiljer i behov av större bostad hindras från att flytta. Min förhoppning är att Märta Stenevi (MP) nu prioriterar att få till politiska lösningar så att fler kan byta bostad efter behov. Där bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar, vara i fokus, säger Marcus Svanberg.

I landet som helhet får en bostadsköpare betala i snitt 3,5 miljoner kronor för en villa på 126 kvadratmeter, vilket motsvarar ett kvadratmeterpris på 28 000 kronor.

Här är genomsnittsvillan dyrast:
                                 Här är genomsnittsvillan billigast:

1. Lidingö stad 9,9 miljoner kronor 1. Norsjö kommun 408 000 kronor
2. Danderyds kommun 9,7 miljoner kronor 2. Malå kommun 419 000 kronor
3. Solna stad 8,9 miljoner kronor 3. Överkalix kommun 560 000 kronor
4. Nacka kommun 8,1 miljoner kronor 4. Ragunda kommun 562 000 kronor
5. Stockholms stad 7,8 miljoner kronor 5. Övertorneå kommun 586 000 kronor

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Om statistiken
Den genomsnittliga boytan på villor som förmedlas i Sverige uppgår till 126 kvadratmeter. Medelpriset på villor baseras på försäljningar som är genomförda på tolv månaders basis, per den 28 februari 2021. Statistiken är framtagen av Svensk Mäklarstatistik och bearbetad av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Kommuner med mindre än tio försäljningar under perioden har uteslutits ur kartläggningen.

Bilaga

  • Så mycket kostar en genomsnittlig villa i Sveriges alla län
  • Så mycket kostar en genomsnittlig villa i Sveriges alla kommuner
  • Så mycket kostar en genomsnittlig villa i Sveriges största kommuner
  • Så mycket kostar en genomsnittlig villa i Sveriges storstadsområden

 

 

Dokument

En genomsnittlig svensk villa kostar mest på Lidingö, i Stockholms län – 9,9 miljoner kronor. Samma summa räcker till hela 24 snittvillor i Norsjö kommun i Västerbotten. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. I sammanställningen finns en översikt av hur mycket en genomsnittlig villa kostar Sveriges län, kommuner och storstadsområden.

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.