Tillbaka till pressmeddelanden

Ny kommunkartläggning visar: Mest boyta för lönen i Bräcke och Filipstad

2020-04-28

Följderna av coronaviruset förväntas påverka många svenskars privatekonomi under året. I Bräcke får köparna störst villa för sin årsinkomst – 55 kvadratmeter. Högst upp på listan över lägenhetsyta för en årsinkomst ligger Filipstad med 98 kvadratmeter. Det visar en ny kartläggning gjord av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Storstadsborna måste räkna med att lägga en klart större andel av sin inkomst boendet, alternativt bo på en mindre yta. Det är också i dessa regioner som effekterna av coronaviruset kommer få störst privatekonomiska konsekvenser inledningsvis, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av nya siffror från Statistiska Centralbyrån och Svensk Mäklarstatistik gjort en kartläggning av var i landet man får mest bostadsyta i relation till den genomsnittliga årsinkomsten.

Bostadsköparna får flest kvadratmeter villa i Bräcke kommun där en årsinkomst på 245 000 kronor räcker till 55 kvadratmeter boyta. Minst villayta får köparna på Lidingö, där medelårsinkomsten på 362 000 kronor endast räcker till fem kvadratmeter villa.

– Coronapandemin har en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Det är sannolikt att arbetslösheten ökar och möjligheten att byta bostad minskar. De med små marginaler i boendeekonomin bör planera för hur en ihållande konjunkturnedgång, undantagsregler för amortering och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka det egna hushållet, säger Marcus Svanberg.

Lägenhetslistan toppas av Filipstads kommun i Värmland. Här ger en genomsnittlig årsinkomst på 236 000 kronor 98 hela kvadratmeter. Minst lägenhetsyta för sin årsinkomst får bostadsköparna i Stockholm – 334 000 kronor inte räcker till mer än fem kvadratmeter lägenhet.

Topplista – kommuner med mest villayta för årsinkomsten:

 1. Bräcke – 55 kvadratmeter
 2. Storfors – 50 kvadratmeter
 3. Sollefteå – 49 kvadratmeter
 4. Munkfors – 47 kvadratmeter
 5. Filipstad – 46 kvadratmeter
 6. Kramfors – 46 kvadratmeter
 7. Älvsbyn – 44 kvadratmeter
 8. Högsby – 43 kvadratmeter
 9. Emmaboda – 43 kvadratmeter
 10. Hultsfred – 42 kvadratmeter

Topplista – kommuner med mest bostadsrättsyta för årsinkomsten:

 1. Filipstad – 98 kvadratmeter
 2. Tidaholm – 81 kvadratmeter
 3. Fagersta – 79 kvadratmeter
 4. Säffle – 72 kvadratmeter
 5. Haparanda – 65 kvadratmeter
 6. Karlsborg – 64 kvadratmeter
 7. Götene – 63 kvadratmeter
 8. Skara – 60 kvadratmeter
 9. Åmål – 55 kvadratmeter
 10. Degerfors – 53 kvadratmeter

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och kommunikationsansvarig
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Om statistiken

I sammanställningen har medianinkomsten 2018 (brutto) på individnivå per kommun jämförts med genomsnittliga kvadratmeterpriser för villor och bostadsrätter under de senaste tolv månaderna. Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Statistiken är framtagen av Statistiska Centralbyrån och Svensk Mäklarstatistik och bearbetad av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Kommuner med mindre än 25 försäljningar under perioden har exkluderats ur statistiken.

Bilaga

Antal kvadratmeter villa och bostadsrätt för den genomsnittliga årsinkomsten (samtliga tillämpliga kommuner)

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.