Tillbaka till pressmeddelanden

Ny kommunkartläggning visar: Mest boyta för lönen i Strömsund och Ragunda

2019-02-25

I Ragunda får köparna mest villa för inkomsten. Här ger den genomsnittliga årsinkomsten 118 kvadratmeter boyta. Högst upp på listan över lägenhetsyta ligger Strömsund med hela 531 kvadratmeter för en årslön. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings årliga kartläggning av genomsnittliga inkomster och bostadspriser runtom i landet.

– Vår undersökning visar att bostadspriserna skiljer sig väldigt mycket över hela landet, men att även löneskillnaderna är markanta. Löneskillnaden är dock långt ifrån att kompensera för prisskillnaden i storstadsområden, vilket gör att man där måste räkna med att lägga en klart större andel av sin inkomst på sitt boende, alternativt välja att bo på en mindre yta, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av nya siffror från Statistiska Centralbyrån och Svensk Mäklarstatistik gjort en kartläggning av var i landet man får mest bostadsyta i relation till årsinkomsten på individnivå. Resultatet visar att bostadsköparna får flest antal kvadratmeter villa i Ragunda där en årsinkomst på 237 000 kronor räcker till 118 kvadratmeter boyta. Minst villayta får köparna på Lidingö – endast fem kvadratmeter i förhållande till årsinkomsten på 347 000 kronor.

Även lägenhetslistan toppas av en Jämtlandskommun, Strömsund. Här ger en genomsnittlig årsinkomst på 234 000 kronor hela 531 kvadratmeter. Minst lägenhetsyta får bostadsköparna i Stockholm, där 318 000 kronor inte ger mer än fem kvadratmeter lägenhet.

– Digitaliseringen skulle kunna leda till att färre flyttar till dyra bostäder i städerna för att i ökad mån jobba hemifrån eller från mindre orter. Men trenden har snarare varit omvänd med en ökad inflyttning till städerna. Det är därför ännu mer angeläget än någonsin att få till en ökad rörlighet på bostadsmarknaden, vilket kräver politiska överenskommelser för en översyn av amorteringskravet och slopad flyttskatt, säger Marcus Svanberg.

Topplista – kommuner med mest villayta för årsinkomsten:

1. Ragunda
2. Åsele
3. Norsjö
4. Överkalix
5. Övertorneå
6. Kramfors
7. Ånge
8. Munkfors
9. Sollefteå
10. Ydre

Topplista – kommuner med mest bostadsrättsyta för årsinkomsten:

1. Strömsund
2. Sollefteå
3. Hofors
4. Lycksele
5. Norberg
6. Gullspång
7. Emmaboda
8. Tidaholm
9. Filipstad
10. Skinnskatteberg

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och kommunikationsansvarig
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook:@lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Om statistiken

I sammanställningen har medianinkomsten 2017 (brutto) på individnivå per kommun jämförts med genomsnittliga kvadratmeterpriser för villor och bostadsrätter vid 2018 års slut. Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Statistiken är framtagen av Statistiska Centralbyrån och Svensk Mäklarstatistik och bearbetad av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bilaga*

Dokument

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.