Tillbaka till pressmeddelanden

Ny rapport visar: Ett år med corona – bostadsmarknaden påverkades kraftigt

2021-02-10

Coronapandemin har fått 140 000 svenskar att flytta till större boende. Priserna på stora lägenheter ökade mest och under året var efterfrågan på fritidshus exceptionellt hög. Det visar en ny rapport från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som undersökt hur bostadsmarknaden påverkats av coronapandemin.

Hela 12 procent av svenskarna har fått ett ökat intresse för att bo större och cirka 140 000 personer mellan 18–79 år har redan flyttat till en större bostad till följd av coronapandemin. Störst behov av mer boyta känner unga mellan 18–29 år, där en fjärdedel säger att pandemin fått dem att flytta, eller att vilja flytta till ett större boende.

– Svenskarna har på ett historiskt unikt sätt omvärderat var och hur de vill bo. Det ökade distansarbetet har lett till att fler vill bo större för att enklare kunna kombinera jobb och fritid – en trend som kommer att bestå även efter pandemin, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Priserna på stora bostäder ökade mest under året. Villapriserna visar en uppgång med 13 procent och priset på lägenheter med mer än fyra rum steg med 9,4 procent. Under 2020 såldes det 6 500 fritidshus i Sverige, ett rekordstort antal och en ökning med 13 procent från året innan.

– Coronavirusets långsiktiga effekter på samhället blir avgörande även för bostadsmarknaden. Bostadsbrist och låga räntor talar för en fortsatt stark bostadsmarknad medan svagare konjunktur, ökad arbetslöshet och försenade vaccinleveranser är orosmoln, säger Marcus Svanberg.

Trots kraftigt stigande bostadspriser slår rapporten fast att sex av tio svenskar, 60 procent, tror på fortsatt prisuppgång under 2021. Bland fastighetsmäklarna tror hälften, 49 procent, att bostadspriserna ska fortsätta stiga kommande år.

– Höga bostadspriser, hårda kreditvillkor och osäkerhet kring den egna ekonomin gör det svårare för unga att köpa bostad. För en långsiktigt hållbar bostadsmarknad krävs politiska åtgärder som gör det lättare för människor att byta bostad efter behov. Här bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar vara i fokus, säger Marcus Svanberg.

Korta fakta: Ett år med corona – så påverkades bostadsmarknaden

  • Priset på villor steg mest under året – upp 13 procent.
  • Stora lägenheter visar en kraftigare prisökning än små. Priset på bostadsrätter med mer än fyra rum ökade med 9,4 procent.
  • Mer än 900 000 svenskar vill bo större på grund av coronapandemin och 140 000 av dem har redan flyttat.
  • Utbudet av villor till salu sjönk med 8 procent, jämfört med året innan.
  • Antal sålda fritidshus ökade med 13 procent i jämförelse med 2019.
  • Sex av tio svenskar och hälften av fastighetsmäklarna tror att bostadspriserna fortsätter att öka 2021.

"Hur hållbar är bostadsmarknaden?"
Statistiken är en del av ”Hur hållbar är bostadsmarknaden” – en rapport som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tagit fram. Den första delen handlar om hur bostadsmarknaden påverkats av coronapandemin. Här framgår bland annat att svenskarna på ett historiskt unikt sätt omvärderat hur och var de vill bo. Här kan du läsa delrapporten i sin helhet.

För mer information och frågor, vänligen kontakta:

Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Dokument

Statistiken är en del av ”Hur hållbar är bostadsmarknaden” – en rapport som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tagit fram. Den första delen handlar om hur bostadsmarknaden påverkats av coronapandemin. Här framgår bland annat att svenskarna på ett historiskt unikt sätt omvärderat hur och var de vill bo.

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.