Tillbaka till pressmeddelanden

Ny rapport visar: Stigande bostadspriser slår hårdast mot kvinnor

2021-05-17

Kvinnor får 17 procent mindre boyta för sin årslön, lägger högre andel av sin inkomst på boende och nästan varannan kvinna skulle inte ha råd att bo kvar i sin nuvarande bostad efter en separation. Det visar rapporten ”Hur jämställd är bostadsmarknaden?” från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Den kraftiga prisuppgången för bostäder det senaste året bidrar till att göra bostadsmarknaden mer ojämställd. Kvinnor, som generellt tjänar mindre än män, får ännu svårare att köpa en bostad när priserna stiger mer än lönerna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Årslönen räcker till 17 procent mindre boyta för kvinnor som tjänar i linje med snittet för kvinnor i Sverige, jämfört med män som tjänar i linje med snittet för män. Vid köp av en genomsnittlig bostadsrätt medför löneskillnaden mellan könen att kvinnor går miste om 10 kvadratmeter boyta gentemot männen. Vid köp av en genomsnittlig villa handlar det om hela 21 kvadratmeter mindre boyta för kvinnor.

– Märta Stenevi (MP) har i sin roll som jämställdhets- och bostadsminister en unik möjlighet att göra bostadsmarknaden mer jämlik. För att både kvinnor och män lättare ska kunna byta bostad efter behov bör hon fokusera på att omformulera amorteringskraven, sänka flyttskatten och anpassa kontantinsatsreglerna efter bostadsköparens ekonomiska förutsättningar, säger Marcus Svanberg.

Enligt statistik från SCB är den genomsnittliga utgiften för det egna boendet också högre hos kvinnor än hos män. Kvinnor lägger i snitt nästan en tredjedel, 29,2 procent, av sin inkomst på boendekostnader, medan män spenderar en fjärdedel, 25 procent, av lönen på det egna hemmet.

Rapporten ”Hur jämställd är bostadsmarknaden?” slår också fast att nästan varannan kvinna, 42 procent, inte skulle ha råd att bo kvar i sin nuvarande bostad om de separerade. Bland männen är andelen mindre än hälften så hög, 19 procent.

Korta fakta: Så jämställd är bostadsmarknaden

  • En av fyra kvinnor, 42 procent, skulle inte har råd att bo kvar i sin nuvarande bostad om de separerade, medan 19 procent av männen uppger samma sak.
  • Det tar i snitt 16år för kvinnor och 14 år för män att spara ihop till kontantinsatsen vid köp av en genomsnittlig bostadsrätt.
  • Män får 10 kvadratmeter större boyta i relation till sin årslön än vad kvinnor får, vid köp av en genomsnittlig bostadsrätt.
  • Endast en av tio kvinnor, 9 procent, har tillräckligt hög inkomst för att undgå det skärpta kravet på amortering vid bostadsköp. Dubbelt så många män, 20 procent, klarar lönekravet.
  • Kvinnor lägger i snitt 29,2 procent av sin inkomst på boendekostnader, medan män spenderar 25 procent av lönen på det egna hemmet.

"Hur hållbar är bostadsmarknaden?"
Statistiken är en del av ”Hur hållbar är bostadsmarknaden” – en rapport som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tagit fram. Det andra kapitlet handlar om skillnader i kvinnors och mäns möjligheter på bostadsmarknaden. Här kan du läsa mer om rapporten.

För mer information och frågor, vänligen kontakta:

Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post:  per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.