Tillbaka till pressmeddelanden

Så gör du en trygg bostadsaffär i oroliga tider

2020-03-20

Spridningen av coronaviruset kan öka oron för den som planerar att flytta. Med några enkla knep går det dock att maximera möjligheten för en trygg bostadsaffär även i oroliga tider. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har samlat sina bästa tips till den som planerar att byta bostad de kommande månaderna.

– Vi förstår att många människor känner oro just nu. Hur coronaviruset kommer att påverka bostadspriserna är dock för tidigt att säga. Vi ser en något högre efterfrågan på privata visningar, främst i storstäderna. Det indikerar att fler vill göra en snabb bostadsaffär när utbudet är lågt, men också en högre medvetenhet kring att minimera risken för eventuell smittspridning, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sju tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

  • Köp och sälj vid samma tid. I vilken utsträckning coronaviruset kommer att påverka bostadsmarknaden är för tidigt att säga. Så länge du säljer och köper på samma marknad kommer upp- eller nedgångar i prisnivån ha mindre betydelse.

  • Se över din boendeekonomi. Fundera över hur din livssituation skulle påverkas av en lågkonjunktur i kombination med tuffa amorteringskrav och eventuella ränteförändringar. Gör en rimlig budget och försök att hålla dig till den.

  • Sälj först. Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

  • Använd digitala plattformar. Ta kontakt med fastighetsmäklaren för att undersöka möjligheten till en digital visning eller rådgivning. Många av de bostäder som förmedlas, presenteras nu även genom via video som livestreamas eller skickas till spekulanterna i efterhand.

  • Delta vid en förbokad visning. Om du fått bostaden presenterad för dig genom en förinspelad video och är fortsatt intresserad – ta kontakt med ansvarig mäklare för att delta vid en fysisk visning.

  • Var noga med hygienen. Om du ska besöka en bostadsvisning – tvätta händerna innan och efter visningen, hosta eller nys i armvecket, undvik att röra vid ansiktet och att ta mäklaren i hand vid ankomst.

  • Följ myndigheternas rekommendationer. Ytterligare frågor och svar kring coronaviruset hittar du hos Folkhälsomyndigheten. Vill du läsa mer finns även information på 1177.se.

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och kommunikationsansvarig
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder:
 
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Om digitala visningar
Med hjälp av särskilda fototjänster, Virtual Reality-teknik och videoinspelning är det idag möjligt för spekulanter att, via livestream eller förinspelade filmklipp, besöka en bostadsvisning via läsplatta, dator eller smart telefon. Digitala bostadsvisningar erbjuds som tjänst hos många mäklarföretag.

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.