Hoppa till sidinnehåll
Heleneborgsgatan36a 003

2021-06-28

4 tips för hur du får en liten yta att kännas större

Många drömmer om en större bostad av olika anledningar, kanske är du student och har precis flyttat in i din första studentbostad men drömmer om att köpa din egna, kanske väntar du och din partner 2:a barnet och börjar växa ur lägenheten?

Tips för dig som bor mindre

Det finns många anledningar till att man bor lite mindre än vad man kanske önskar. Men trots liten yta finns det faktiskt mycket du kan göra för att det ska kännas större! Anna Wallin (Homestylingkonsult) tipsar om 4 saker du kan tänka på:

1. Välj rätt basfärger

Med en ljus basfärg på inredningen i hemmet upplevs inte rummet lika belamrat med saker som när man inreder med massor med starka eller mörka färger. Med mörka väggar kan rummet nästan upplevas trångt, att väggarna kommer mot dig. Genom välja ljusa kulörer på de största möblerna och väggarna reflekteras också ljuset enklare och bidrar till att ytan känns större.

2. Välj möbler efter rummet

För stora möbler som tar för mycket av golvytan gör så att hemmet ser ut och även känns mindre. Mät därför upp rummen och köp möbler som passar istället för att bara tänka på vad man gillar för soffa eller att det skulle vara väldigt bekvämt med en 180 cm säng. Vinner man golvyta så vinner man mer utrymme att röra sig på och bostaden känns större. Använd också takhöjden och placera gärna förvaring högt upp på väggen, kanske t o m upp till taket?

3. Dekorera med speglar

Genom att hänga speglar på väggarna upplevs ytan större och reflektionen skapar ett djup i rummet. Det är även riktigt snyggt med speglar i olika former men för den lilla bostaden är en större spegel det bästa valet. Varför inte satsa på en stor rund över soffan eller i hallen.

4. Plocka bort och göm

Visst samlar man på sig en hel del prylar genom åren men bor man litet så vinner man mycket yta på att plocka bort en hel del. Småsaker man måste eller vill ha kvar kan man med fördel lägga i boxar och ha på hyllorna istället för att de ligger löst. Färre saker betyder mindre plotter och fokus blir då istället på ytor eller snygga detaljer som då framträder lättare.

Lycka till, Anna Wallin
Homestylingkonsult och grundare av HomeSTHLM