Hoppa till sidinnehåll
Mäklare Visning

2024-05-08

Så påverkas bostadsmarknaden av räntesänkningen

Idag beslutade Riksbanken att sänka räntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Nedan finns en analys av hur beskedet kan komma att påverka bostadsmarknaden.

Varför sänks räntan?

Inflationen har kommit ner närmare Riksbankens mål på 2 procent och utvecklingen i svensk ekonomi är ganska dämpad med ökad arbetslöshet och svagare arbetsmarknad.

Hur länge kommer räntan ligga kvar på denna nivå?

Hur räntan utvecklas beror till stor del på inflationen, valutan, konjunkturen och hur övriga centralbanker agerar. Vi förväntar oss ytterligare 4-5 räntesänkningar under det kommande året.

Vad innebär beskedet för bostadsmarknaden?

Att räntan sänks är bra för bostadsmarknaden. Det kommer nu bli lättare för både köpare och säljare att planera sin bostadsaffär, göra en mer säker budget och att mötas om ett pris som båda parter kan känna sig trygga med. Under året förväntar vi oss att fler bostadsaffärer kommer att göras och att priserna ökar svagt.

Vad innebär detta för bostadspriserna?

Även om räntorna sjunker och köpare och säljare nu får allt lättare att mötas blir det inget prisrally framöver. Antalet bostäder till salu är fortsatt rekordstort och många köpares budget är pressad av höga räntor. Vår prognos är att bostadspriserna stiger omkring fem procent fram till årsskiftet, samtidigt som antalet bostadsförsäljningar ökar markant.

Hur påverkar det dig som säljer eller köper bostad?

Att Riksbanken sänker räntan är positivt för bostadsmarknaden. Det blir lättare för fler att planera sin boendeekonomi och gå något längre i budgivningarna. Vi märker redan nu av en ökad optimism bland spekulanterna, fler besökare på visningarna och att fler köpare vågar slå till.

Tre bra skäl att köpa bostad just nu

1. Utbudet
Antalet bostäder till salu är historiskt högt och för köparna finns mycket att välja på.

2. Priserna
Att räntan sjunker innebär att bostadspriserna troligtvis kommer att stiga framöver. Nu är alltså ett bra läge att köpa bostad.

3. Privatekonomin
För de flesta ökar marginalerna i boendeekonomin och det blir nu lättare att planera sitt bostadsköp eftersom osäkerheten sjunker kring inflation, räntor och elpriser. Med räntesänkningen minskar pressen på hushållens privatekonomi.

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Om du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.