Hoppa till sidinnehåll
Torptips

2021-06-21

Tips inför ditt torpköp

Trädgårdsproffset Ulrika Andåker har köpt torp och delar med sig av sina lärdomar.

Drömmen om att köpa ett torp

Under förra året fullföljde Ulrika Andåker och hennes familj drömmen om att köpa ett torp. Familjen har sakta men säkert flyttat in i torpet och nu spenderat många härliga lediga dagar där.

Läget

Ok, det är sant. Läget är faktiskt A och O. Men för läget på sommarstuga måste du ha helt andra kriterier än för ditt fasta boende. Sätt dig ner och fundera länge. VAD är det vi vill göra på sommaren när vi spenderar tid i stugan? Bara slappa? Bada? Vandra? Sporta? Äta ute? när du gjort en lista på aktiviteter du vill göra så kommer du att märka om ett litet rött torp på landet är något för dig, eller om du ska ha andelslägenhet i skärgårdsmiljö

Avståndet

Hur ofta vill du åka dit? Varje helg eller bara på sommaren? Svaret på dessa frågor är helt avgörande för vilket semesterboende du väljer. Köper du något långt bort får du kanske ett kanonpris - och en annan natur att uppleva. Köper du närmare kan du åka dit oftare.

Och - glöm ej att räkna in renoveringar i ekvationen. För även om du kan tänka dig att köra ganska långt till sommarstugan så är frågan om du kan tänka dig att göra det ofta under en påfrestande renovering. För att ha möten med byggare, köpa material och frakta dit mm.

Grannarna

Vill du ha några? Det är frågan du måste ställa dig. Känns det läskigt att inte ha andra hus inpå knuten? Eller är det faktiskt hela poängen med att köpa sommarstuga? En sak är klar. Att ha åtminstone några grannar är väldigt bra för att de kan ge dig kännedom om trakten och för att man kan hjälpas åt. Bära tunga möbler, låna ut ficklampor när det kniper - låna socker!

Trädgården

Naturtomt eller ett planterat paradis? Jag gillar det senare. Älskar en vacker gammal uppväxt trädgård som överraskar med blommor. Men det finns enorma fördelar med att ha exempelvis skogstomt. Ingen gräsklippning, inga blommor som kan dö av att du inte hinner vattna.

Huset

Ja, hur viktigt är det för dig? Hur det ser ut vill säga. Jag som alltid närt en dröm om ett falurött hus tyckte att det var väldigt viktigt. Det var verkligen ett gammalt torp vi ville ha. Ofta har man en bild i huvudet, och inte sällan hör den samman med barndomsminnen. Men är man villig att vidga sina vyer har man självfallet mer att välja mellan. Ofta söker man något som inte är som sitt vardagsboende. Kanske mindre och mysigare. Där man sänker axlarna direkt när man kommer ut i naturen. Umgås på ett annat plan än man gör i den stressade vardagen.

Vill du inspireras och få mer tips av Ulrika?

Bilderna i repotaget är från Ulrikas torp!

Fritidshus

Hitta ditt nya fritidshus

Vi förmedlar fritidshus i hela Sverige.