Hoppa till sidinnehåll

Emelie Sundberg

I det idylliska området Solhem hittar vi detta magiska hus som tillhör stylisten och fotografen Emelie. Ett hus som har den perfekta balansen mellan lantligt, modernt och hemtrevligt. Detta hus kan till och med få en lägenhetsälskare att vilja flytta in. Välkommen!

Emelie Sundberg

Emelie Sundberg

Fotograf & stylist
När byggdes huset?
1925.
Hur stor är din bostad?
225 kvm totalt, inkl vår inredda källare.
Var bor du?
Stockholm, i en villaförort som heter Spånga.
Vilka bor här?
Jag tillsammans med min man, mina två barn (6 och 9 år) och vår dansk svenska gårdshund Selma.

Vad vet du om husets historia?

Vårt hus byggdes 1925. Då var en del av tomten som nu är avstyckad och såld smultronodling. Enligt rykten ska trädgården ha levererat smultron till bland annat Grand Hotel i Stockholm. Mannen som bodde i vårt hus före oss var son till de som byggde huset och det var hans föräldrar som styckade av tomten för att ge den avstyckade delen till sitt andra barn. Han lever tyvärr inte längre men hans fru har varit här några gånger och verkar tycka att vi tar god hand om huset.

Hur hittade du denna bostad?

I samband med att jag blev gravid och vi väntade vårt andra barn fick jag för mig att jag ville bo i hus. Vi hade en ganska stor lägenhet i stan och trivdes egentligen bra. Så vi hade ingen brådska på det sättet, men jag fick en plötslig längtan efter hus och när jag väl har fått för mig något kan jag inte vänta. Då ska saker och ting ha skett helst igår.

Höll ni utkik efter just detta hus? 

Vi hittade vårat hus av en slump. Jag hittade det på Hemnet och kände igen det, det hade legat ute några månader tidigare och uppenbarligen inte blivit sålt. Jag tyckte det var så fantastiskt fint men min man hade fått för sig att han inte gillade området huset låg i. Efter att ha varit på en husvisning i en annan stadsdel satte vi oss i bilen. Vi hade ingenting särskilt att göra så jag föreslog att vi väl ändå kunde åka och kolla på det där huset, bara för skojs skull. När vi väl hade sett det och promenerat runt i området var det kört. Huset skulle bli vårt.

Vad föll du för i denna bostad?

Jag föll pladask för alla gamla detaljer. De munblåsta fönstren och de vackra trägolven men också för planlösningen och storleken på tomten.

Visste du att det var i detta område du ville bo?

Absolut inte. Snarare tvärtom. Jag ville bo i ett fantastiskt hus, nära stan och i ett område nära en tunnelbanestation. Jag insåg snabbt att det var två krav för mycket och blev istället förälskad i huset för att sedan upptäcka att det här området är jättemysigt. Det vi saknar är närheten till naturen men det finns annat som väger upp. Barnens skola ligger 100 meter från vårt hus och alla deras kompisar bor inom ungefär samma radie. Jag växte upp i Visby innerstad och för mig har det varit en fantastisk uppväxt att ha gångavstånd till alla mina kompisar, något jag verkligen är glad över att jag kan ge mina barn. Solhem som vi bor i är som en liten småort. Vi har allt vi behöver här men kan också komma in till stan på 10 minuter med pendeln. Vi har också lyxen att kunna åka ut till Stockholms skärgård på helgerna där mina svärföräldrar har ett ett stort landställe med sjötomt eller till mina föräldrar på Gotland, så vi är bortskämda med andra vackra platser att spendera vår lediga tid på. Skulle jag välja om idag skulle jag välja villaförort igen före landet, främst för barnens skull.

Vad är det bästa med din bostad?

De vackra munblåsta fönstren. Vi har ett sånt sjukt självdrag här och våra två första vintrar var det ruggigt kallt. Sen satte vi in en kassett i vår öppna spis och det har varit räddningen. Jag eldar konstant under vinterhalvåret., men hur mycket våra fönster än läcker så skulle jag aldrig byta ut dem. Då fryser jag hellre om vintrarna.

Saknas något i denna bostad för att det ska vara det ultimata boendet?

Jag har en dröm om en inglasad veranda och ett växthus. Växthusdrömmen är nog rimligare än den där glasverandan, men det är fint att få ha drömmar!

Vad är ett hem för dig?

Ett hem är där jag hänger min hatt haha. Nä men ett hem är där jag och min familj känner oss trygga. Jag är verkligen jättetacksam och glad över vårt hus och jag trivs SÅ bra. Men helt ärligt. När det väl kommer till kritan skulle jag kunna bo vart som helst. Så länge jag får vara med min familj och alla mår bra skulle jag känna mig tillfreds. Men det är klart att det är härligt att bo i ett fint hus! Jag älskar ju inredning, att skapa och få göra fint! Eftersom mitt hem också får agera studio i mitt jobb är vårt hem både ett hem men också mitt jobb. Det kan vara lite klurigt ibland men både min man och mina barn är så vana vid konstant förändring att de ibland inte märker att ett rum har fått en ny tapet eller att vardagsrummet plötsligt bytt plats med köket. Hemmet är både vårt hem men också min målarduk. Jag är väldigt tacksam över att resten av familjen låter mig hållas. 

Vad är det viktigaste när man ska inreda enligt dig?

Det viktigaste är att man inreder för sig själv och inte för någon annan. Inspireras av andra men våga lyssna inåt. Sen tycker jag verkligen att man ska låta inredningen få ta tid. Köp inget på impuls utan bo in dig ordentligt och spara hellre länge till något dyrare än att köpa något billigare som du egentligen inte vill ha. Det är först nu när vi har bott i vårt hus i 6 år som jag börjar känna att vi landat i alla rum. Det har stundtals känts lite stressande men i efterhand är jag så glad att det fått ta sin tid.

Vad inspirerades du av när du inredde?

Jag inspireras av allt. Av andra hem, av inredningstidningar, av vänners hem och av filmer och serier. Jag kan läsa en bilderbok för barnen och se något där jag tycker om eller se en färgkombination i en modetidning som jag faller för. Sen inspireras jag av huset i sig själv och av naturen.

Vad är dina bästa budgettips?

Kolla alltid loppis och second hand-marknaden först. Då hittar du saker som är både unika, billigare än nya saker och du sparar på miljön. Ett annat tips om du gillar att göra om hemma men inte vill spendera pengar är att flytta runt saker. Vad händer om du sätter den där fåtöljen/lampan/sidbordet i sovrummet istället? Genom att flytta runt saker i hemmet kan man få helt ny energi!

Vad är dina bästa tips för att inreda och leva hållbart?

Låt inredningen ta tid. Gör inga impulssköp. Dröm, spara till något dyrare och våga vänta på att den rätta möbeln dyker upp. Om man köper designmöbler second hand brukar värdet vara bestående så när du tröttnar kan du sälja det för samma summa och köpa något annat samtidigt som möbeln får leva vidare och älskas av någon annan. Och som sagt – kolla alltid andrahandsmarknaden först!

Emelie Sundberg

Jag är en typisk jeans och t-shirt tjej som gillar bekvämlighet och harmonin i färger och möbler, som gör att jag känner mig jordad och lugn. Linne, trä, sten och gröna växter håller över tid.


Emelie Sundberg -

Har du fyndat något på loppis här?

Massor! Våra nattduksbord i sovrummet, byråer, skåp, alla våra skrivbord, smådetaljer, lampor och porslin.

Har ni renoverat något? 

Vi har gjort om alla ytskikt. När vi flyttade in i vårt hus var allt kritvitt och det fanns inga fönster- eller dörrfoder. Det har vi satt dit och även målat och tapetserat alla väggar, satt upp väggpaneler och pärlspont och byggt platsbyggd förvaring i hallen. Vi har också målat om alla köksluckor. Kök och badrum var nyrenoverade när vi flyttade in vilket var otroligt skönt så jag har mest fått gå loss på det riktigt roliga.

Vad blir viktigt i nästa boende?

Oj, det vet jag inte. Kanske är det då jag får min glasveranda? Fast jag tror kanske att vårt nästa boende blir en lägenhet i stan när barnen flyttat hemifrån eller börjar gymnasiet.

Detaljer
DSC 9574
Vackert trätak

DSC 9547
Köksdetaljer

DSC 9587
Öppen spis