Hoppa till sidinnehåll
Sicklastraket23 014Web 2

Emelie Waxin

Emelie är inredaren som tillsammans med sin pojkvän nyligen flyttat till en nyproduktion. Hur får hon till den personliga touchen i nyproduktion.

Emelie Waxin

Emelie Waxin

Inredare
Här bor:
Emelie Waxin tillsammans med sambon och fästmannen Timmy, samt katten Ilse 6 år.
Byggår:
2018, blev inflyttningsklar i november 2020.
Storlek:
3 rum och kök, 68 kvadratmeter.

Berätta, vad var det som ni föll för med just denna bostad? Förutom att nyproduktion såklart alltid är härligt…  

Åh, det var verkligen flera saker! Dels har lägenheten fönster i tre väderstreck och den har överlag många fönster. Jag har en hatkärlek till många fönster då det försvinner väggar där vi skulle kunna ha hängt konst… men en ljus bostad är alltid en fördel. Att det finns mycket förvaring var också viktigt för oss. Vi såg även på ritningarna att det fanns potential till att bygga om lite själva, till exempel den köksö som vi båda drömt om i flera år!

Hur länge har ni bott här?

Vi har bott här i 6 månader så vi är nästintill nyinflyttade! Det tar tid att komma till ro i hemmet. Även om man vill fixa allt på en gång så brukar det ändå ta cirka ett år innan man har fått till helheten och varje sak har fått sin plats… så vi är väl halvvägs. 

När ni äntligen fick tillträde till lägenheten, vad var det första ni gjorde då?

Det första vi gjorde var att provmåla de rummen där vi hade bestämt oss för att ha färg. Det är alltid svårt att se hur färger skiftar under dygnets alla timmar och om färgen på en liten pappersbit faktiskt kommer att passa. Efter beslut om färg installerade vi gardinskenor och gardiner som var förbeställda innan vi ens hade flyttat in… Min uppfattning är att många inte tycker att gardiner är så viktigt men jag tycker att det bidrar otroligt mycket till inredningen. När man väl har provat på måttanpassade gardiner kan man inte leva utan det. 

Det byggs mycket nyproduktion i Stockholm just nu, hur hamnade ni precis här?  

Vi bodde faktiskt i en nyproduktion när vi köpte denna. Vi trivdes bra men självklart drömmer man alltid om fler kvadratmeter… Vi visste att vi ville fortsätta bo i nyproduktion och höll ögonen öppna kring områden där vi kunde tänka oss att bo i framtiden. Ofta har ju nyproduktion några års väntetid vilket passade oss bra i det läget eftersom vi inte kände någon stress att flytta.  

Vi är båda uppväxta på södra sidan om stan och ville gärna bo åt det hållet för att ha nära till familj och vänner. I Sickla har det inte byggts så mycket nytt sedan långt tillbaka så vi bestämde oss för att slå till direkt när vi fick veta att ett helt nytt område planerades här.  

Sickla som stadsdel är också under utveckling så det kommer hända mycket spännande saker de kommande åren. Tunnelbanan kommer om några år, man har satsat mycket på Gallerian och nya bostäder vilket medför mer bekvämligheter för oss boende i form av nya butiker och restauranger. Området har helt enkelt allt så det var absolut värt att vänta 2 år tills vi fick flytta in.  
 

Med det sagt… skulle du säga att ni köpte med huvudet eller hjärtat 

Alltid båda två. Hjärtat till område men huvudet efter ”vad vi behöver just nu” i form av bekvämligheter. Den kombinationen måste fungera för att livet ska bli så bekvämt och härligt som möjligt. 

Vad skulle du säga är ditt bästa köp till ert nya hem?

Svår fråga, allt skulle man kunna säga. Vi investerar i det som vi kan tänka oss att leva med under en lång tid vilket gör att varje sak i vårt hem är noga genomtänkt. Om man måste välja en kategori har vi en otrolig kärlek till lampor, vi älskar det och har alla varianter i vårt hem! Tyvärr bor vi inte på de kvadratmetrarna som tillåter oss att ha alla som vi egentligen skulle vilja äga, så det har varit svårt att bestämma sig för vilka som passar och får plats i denna bostad. Varje lampa kräver som sagt sin plats! 

Så spännande att jobba med inredning! Ditt fina hem avslöjar verkligen ditt yrke. När började ditt intresse?

Jag har varit intresserad av inredning sen jag var liten och drömde tidigt om att jobba med just det. Sedan har jag även en familj som har varit väldigt mån om utformningen av de hemmen som vi bott i och jag kommer ihåg att det ändrades, fixades och möblerades om jämt och ständigt! Vilket säkert bidragit till mitt intresse… 

Allt känns otroligt genomtänkt i ert hem! Hur har ni tänkt kring inredningen?   

Vårt tidigare hem var väldigt svart och vitt och när vi skapade detta hem var vi överens om att vi ville göra hemmet varmare. Det är alltid en utmaning att få till ”det där” i en nyproducerad bostad. Du kliver in i ett själlöst skal som du ska skaka liv i. Du får så mycket på köpet i exempel en sekelskifte lägenhet som har karaktär när den står helt tom. 

Jag gillar när det känns stilfullt, luftigt och lätt med hårda kontraster i både form och färg. Den stilen hade vi även i våra tidigare bostäder vilket gjorde att vi har kunnat ta med mycket tidigare möbler, men adderat mycket konst och varmare kulörer i textilerna som ger oss den värmen som vi längtade efter.  

Att jag gillar det enkla och stilrena beror nog på rädslan på att tröttna. Jag inspireras mycket av stilar som jag själv inte skulle vilja ha i mitt hem. Hur coola är t.ex. inte hem som sprakar i pasteller som man ser mycket i Köpenhamn? Älskar det! Men skulle aldrig välja att inreda så hemma hos mig. Dock har jag gått all in på min "färgglada” prägel i ett av våra rum och jag älskar verkligen det rummet. Men jag vet inte om jag skulle vilja ha det så färgglatt i hela lägenheten…

Emelie Waxin

"Det är alltid en utmaning att få till ”det där” i en nyproducerad bostad. Du kliver in i ett själlöst skal som du ska skaka liv i. Du får så mycket på köpet i exempel en sekelskifte lägenhet som har karaktär när den står helt tom. "


Emelie Waxin - Inredare

Vad vill du att man ska få för känsla när man kommer hem till dig? 

Jag är väldigt känslig mot miljöer som inte ger bra energi så det är absolut något jag hoppas att vårt hem utstrålar. Bra energi resulterar i att man mår bra och känner sig trygg.  

Vilka är de vanligaste inredningsmissarna som folk gör i sina hem? 

Det svåra med inredning är att även om det finns ramar och ”regler” så finns det inga rätt eller fel utan allt är definitionsfråga begrundat på eget tycke och smak. Men självklart ser jag missar enligt min bedömning. Det är synligt om man inte har kunskaper kring färg och detta kan göra att allt skär sig. Väljer du kalla toner, använd dig bara av det. Eller använder du varma toner arbetar du med det varma! Väljer man att mixa dessa kan till exempel den kalla tonen av grå bli lila bredvid den varma tonen som helt plötsligt upplevs brun. Detta är vanliga missar som gemene man kan göra och sedan inte förstå vad det är som upplevs som störande i sin inredning.     
 

Så avslutningsvis, vad är det viktigaste att tänka på när man ska inreda sitt hem?  

Att få ihop en helhet och känsla. Upplevelsen bör inte vara helt ny när du går in i de olika rummen utan de bör samspela. Detta kan samspelas i antingen material, färg eller form. Glöm inte att tänka långsiktigt och investera i det du vill leva med länge!