Hoppa till sidinnehåll
Erik1

Erik Josefsson

Ibland räcker inte ord till, utan vissa gånger så säger faktiskt en bild mer än tusen ord. Så kändes det när vi fick komma hem till egenföretagaren och inredaren Erik Josefsson. Här möts vi av ett hem där varje vrå utstrålar glädje och kreativitet. Färger och mönster som dansar i harmoni och skapar en lekfull atmosfär.

Erik Josefsson @erinterior

Erik Josefsson @erinterior

Inredare & kreatör
Hur stor är din bostad?
69 kvm med 3,5 rum och kök.
Hur länge har du bott här?
Snart 3 år.
Var bor du?
Bagaregården i Göteborg.
Vem bor du med?
Min sambo André.

Berätta lite om dig själv.

Erik heter jag, är snart 32 år gammal och bor med min sambo André i Bagaregården, Göteborg. Jag älskar inredning och jobbar heltid med det. På fritiden gillar jag att umgås med vänner, resa, äta gott, träna och spela sällskapsspel. 

Vad jobbar du med?

Jag driver min egna inredningsbyrå JosefssonLjung tillsammans med Karin. Där arbetar vi tillsammans med vår kollega Gabriella med olika typer av inredning, främst styling inför försäljning av bostäder. Vid sidan av detta driver jag också min Instagram @erinterior där jag visar upp bilder från vårt hem och olika uppdrag jag gör. 

Vad gör du när du har tid över?

Dricker en kopp kaffe och scrollar på Hemnet kanske. Lägger också mycket tid framför tvn, kan kolla på alla möjliga olika ”skitprogram". Men en mer planerad ledig tid älskar jag att umgås med vänner, ses hemma hos någon eller hos oss, laga mat och spela spel eller hitta på någon kul aktivitet ute på stan. 

Hur hittade du denna bostad?

Eftersom jag jobbar med styling av lägenheter som ska säljas känner jag och jobbar nära många mäklare i Göteborg. Genom en av mäklarna vi samarbetar med fick jag nys om denna lägenhet och fick kika på den innan ordinarie visning. Våran bostadsrättsförening gjorde då en större renovering med uppbyggnad av vindslägenheter så hela innergården var en byggarbetsplats och alla fönster på lägenheten var inplastade, men vi såg trots detta potentialen. Vi la bud och fick köpa lägenheten efter förändring med dåvarande ägare.

Berätta om hur det kändes när du fick nycklarna till din bostad.

Det var jättekul att få nycklarna och första gången låsa upp dörren till vår nya bostad. Den tidigare bostaden som jag och André bott tillsammans i var en hyresrätt så detta blev vår första lägenhet som vi gemensamt äger och har renoverat samt planerat från grunden tillsammans. Det första vi gjorde innan inflyttning var att hyra in en firma som slipade plankgolven. De flesta väggarna var sen tidigare ägare helt vita så att kliva in var lite som att börja på ett blankt papper. 

Vad föll du för i denna bostad?

Det jag föll för var främst alla fina orginaldetaljer, den fungerande kakelugnen, fina stuckaturer, plankgolven och den lite annorlunda planlösningen där hela bostaden är uppbyggd som ett L. Med sovrum i ena änden och den sociala delen i andra änden med kök, vardagsrum och pardörrar in till matsalen.

Visste du att det var i detta området du ville bo?

Nej egentligen inte, vi letade mer efter en viss typ och stil på lägenhet. Vi visste att vi ville ha en äldre lägenhet men var inte på desperat jakt utan kikade mer och kunde tänka oss att flytta om rätt bostad dök upp.

Vad är ett hem för dig?

Ett hem är en plats där jag och min sambo, familj och vänner trivs och vill vara. Jag vill komma hem och älska att vara här. För mig är det viktigt att både ha ett ombonat och härligt hem där jag känner mig trygg själv men också ett välkomnade hem där vi kan umgås med våra vänner. 

Vad är viktigast för dig när du väljer bostad?

Känslan skulle jag nog säga, ibland får man bara feeling. Jag gillar hem med karaktär och några år på nacken, det sitter så mycket i väggarna och jag gillar att se en utveckling och historia i en bostad. 

Erik8

Har ni renoverat något?

Ja, förutom att vi lät en firma slipa alla plankgolv har vi målat om alla rum, platsbyggt en garderob i hallen och en garderobsvägg i sovrummet. Vi har byggt ett serveringsskåp i matsalen, ett skrivbord i hallen och breda fönsterbrädor i flera av rummen. Utöver det har vi också lackerat om köket och bytt bänkskiva, beslag osv för att få en helt annan känsla – trots att grunden är den samma. 

Varför vi gjort detta är för att vi ville skapa vårat hem. Vi gillar färg så det var det första vi ville tillföra, lägenhetens ålder passar i stil med de platsbyggda skåpen och garderoberna som vi byggt för att få mer förvaring. Köket var funktionellt men inte vår stil så därför behöll vi skåpstommar men skapade ett helt annat kök här med ny färg, bänkskiva i kalksten och andra detaljer så som beslag, belysning och en öppen hylla på väggen. 

Hur och när blev du intresserad av inredning?

Jag har nog alltid varit intresserad av inredning. När jag var liten så sa jag att jag ville jobba på IKEA för att det var det enda företaget jag visste som jobbade med detta. Min pappa har haft eget företag och jobbade som snickare så kreativiteten och insiken i att man kan förändra och förädla kommer nog en del från honom.

Hur är din inredningsstil?

Jag gillar att blanda, är inte fast i en stil eller att allt ska hänga ihop. Jag omger mig med saker jag gillar och tycker ofta att det kan vara de oväntade mötena mellan saker som kan skapa ett spännande och härligt hem. Jag upplever att många är lite ängsliga för att göra fel, och där vill jag uppmana till att våga. Det finns inga rätt eller fel och att du själv trivs i ditt hem är det enda som räknas! Visst kan man inspireras av trender men köp dem inte rakt av så att din personlighet glöms bort, den tycker jag ska synas! 

Vad har du för inredningstips?

Förutom tipset ovan att våga mer och att sluta va ängslig som jag ändå tycker är kärnan kan jag ge några mer konkreta tips.

  • Blanda gammalt och nytt för att få en levande känsla. Bara nya saker kan ofta bli platt och lite tråkigt.
  • Använd färg för att få en ombonad och varm känsla.
  • Leta efter saker på auktion eller loppis, det är de unika föremålen som iallafall jag aldrig tröttnar på. 
Erik17

Vad är dina bästa tips för att inreda och leva hållbart?

Köp saker på loppis, andrahandssidor och auktion. Då produceras inget nytt och du kan ofta få prisvärda och unika saker med mycket patina och karaktär. Ett annat tips är att möblera om och flytta på saker du redan har hemma, för att få en ny känsla i rummen. 

Vad är ditt drömhem?

Jag tror inte jag har ett drömhem, är en person som allt som oftast är ganska nöjd för stunden och uppskattar det jag har just nu. Men det är klart man kan tänka sig bort till ett liv på landet, men samtidigt älskar jag stan och livet som erbjuds här! 

Vad är din favoritdel och sak i bostaden?

Svårt att bara välja en sak, jag gillar olika delar och saker av olika anledningar. Är väldigt nöjd med vårt rosa hemmakontor men hänger ju mest i vardagsrummet och myser framför kakelugnen (och tv:n som jag också älskar haha). Den möbeln jag gillar mest här hemma är vårat slagbord som är ärvt från min pappas förfäder och som min farmor berättat hur många gånger hon dukat vid osv. Den historian och att jag nu gör samma sak är svårt att slå. 

Vad blir viktigt i nästa bostad?

Svårt att svara på, men nästa bostad kanske blir ett hus med trädgård och helt andra möjligheter, vem vet! 

Detaljer
Erik26
Kombination av olika färger och mönster

Erik20
Unika detaljer

Erik4
Ärvt slagbord

DSC 9363

Hemma hos reportage

Varje månad öppnas dörrarna till ett nytt fantastiskt hem där vi får ta del av inredningstips, veta mer om personen bakom och drömma oss bort till ett framtida hem. Välkomna in!