Hoppa till sidinnehåll
IMG 3102

Henrik Hallqvist

I det lugna villaområdet i Åhus hittar vi detta tidlösa hem med inspiration från skogen utanför. Utifrån ser vi ett modernt hus byggt i trä och inuti gömmer sig en härlig rymd med fantastiska ytor. Välkommen in!

Henrik Hallqvist

Henrik Hallqvist

Hur stort är huset?
150 kvm med tre sovrum.
Var ligger det?
Åhus, Kristianstad.
Vilka bor här?
Jag, min sambo Anna och vår katt Bönan.
När flyttade ni in?
April 2021.

Hur blev detta hus ert?

Vi bodde redan i Åhus i ett annat hus, men vi hade en dröm/vision om att få bygga så som vi ville ha det och när denna tomten blev tillgänglig så tvekade vi inte. Vi hittade tomten via våra kompisar som redan hade flyttat in i området. 

Vad föll ni för?

Det vi föll för när det kommer till tomten var att vår nästkommande granne är ett naturreservat, så det kommer aldrig byggas där. När det kommer till huset så föll vi för minimalismen och enkelheten. Det kan till synes se ut som en skokartong, men väl inne i huset så är det härlig rymd och fantastiska ytor.

Den dagen vi fick nycklarna kommer man nog aldrig glömma, helt fantastik känsla. Som säkert alla andra säger, men det var på riktigt overkligt. Hur ett hus kan kännas som ett hem till och med omöblerat var häftigt.

Vad gillar ni med området?

Området är ju magiskt, alltså verkligen magiskt. Trots att det ligger i skogen, mitt bland sommarstugor, så är ju ändå området ett riktigt villa kvarter men med lugnet från en stugby. Det känns verkligen som man fått 2 hus till priset av 1. Både sommarstuga och åretrunt hem.

Köpte ni med huvudet eller hjärtat?

Jag skulle säga både huvudet och hjärtat. Trots att det onekligen inte är billigt att bygga, så är det aldrig en dålig affär, och framförallt känner jag vi investerat pengarna i mer tid – då vi kort och gott inte behöver underhålla huset på samma sätt. Hjärtat kommer klart in när det gäller vår anknytning till Åhus. Vi har haft sommarstuga i Åhus sen jag va liten, och Anna har bott här sen hon va liten. Hjärtat spelade också in en hel del när man tänker på att starta familj längre fram – det känns som en väldigt härlig miljö att få växa upp i.

Vad är det bästa med ert hus?

Att allt är NYTT! Fantastisk känsla och lyx att bo i något som är helt nytt, dels för det är underhållsfritt men även doften och känslan.

"Ett hem skapar man en massa fina minnen i. Och förhoppningsvis en familj."

Vad vill du att man ska få för känsla när man kommer hem till er?

Vårt absoluta mål är att man ska känna sig som hemma. Men många blir först lite rädda, då jag kanske städar lite väl mycket så knappt folk vågar röra sig där hemma. Men förutom det så hoppas jag att det kan ge en varm och härlig känsla. Den känslan vill vi ska komma utav att vi valt grå kalkfärg på väggarna och varma träinslag i inredningen – som är inspirerat från skogen utanför.

Hur skulle du beskriva er inredningsstil?

Våran inredningsstil har gått lite åt ”natur”. Vi har varit väldigt noggranna i våra inredningsval då vi vill att den ska plockas upp av det som är utanför – eftersom vi har golv-till-tak fönster i hela vardagsrummet så känns det nästa som att skogen är inne i rummet. Därför blev våran inredningsstil just ”natur” – varma härliga toner på både väggar, golv och inredning.

Vad har ni inspirerats av?

Skogen utanför. Utöver det så har vi snurrat runt bland alla fantastiska konton på Instagram och Pinterest. Men det var väldigt skönt att vi båda direkt kände att vi skulle hålla det naturliga och varma konceptet genom hela huset.

Bästa budgettips vid renovering eller husbygge?

Oj.. Ja du, det var ju verkligen en bra fråga. Såklart ska man ju respektera sin egen budget. Har man satt en budget, så ska man helst inte stretcha den. Men som i vårat fall som byggde, så är det ju väldigt bra att ha med sig att det alltid kommer bli lite dyrare än man tänkt. Så vi räknade på en total 5-7 gånger, och sen lade vi helt enkelt på lite mer. Vilket resulterade i att vi faktiskt klarade våran budget precis.

Berätta om er fina uteplats.

Vår uteplats är vi väldigt nöjda med – vi valde att "spara" alla tallar och mossa vi kunde. Så vi har helt enkelt bara naturtomt. Och ihop med detta 115 kvm trädäck som täcker upp alla sociala behov (förutom kubb då kanske). Men det är något härligt med tallarna precis in till huset. Och framförallt märkte jag i förra huset att jag inte va super vass på att göda och klippa gräsmattan, så det här passar oss perfekt!

Vad var det första ni gjorde när ni flyttade in?

Det första var faktiskt att sätta upp belysning i skogen utanför. Anna ville ju hellre att vi skulle börja bygga ihop möbler, men ja, det va en viktig detalj haha.

Saknar ni något i huset för att det ska vara det ultimata boendet?

Ja men det tar ju alltid lite tid att "bo in sig". Det fattas lite på väggarna och så, men annars känner vi oss klara invändigt. Men självklart hade det varit trevlig med en liten pool och bastu där ute, trots närheten till hav. Det hade absolut varit pricken över i-et!