Hoppa till sidinnehåll
Länsförsäkringar Moe 1228. Kök

Matilda - MOE of Sweden

Matilda och hennes familj flyttade till Visby under förra året och renoverade funkisvillan till sin drömbostad...

Matilda MOE @moeofsweden

Matilda MOE @moeofsweden

Influencer & kommunikatör
Här bor:
Matilda med sin man Johan och två barn Iris och Ture.
Storlek:
Villan är ca. 200 kvadratmeter med tre sovrum.
Byggår:
Arkitektritat från 1935.

Ni gjorde ju en ganska stor förändring när ni bestämde er för att flytta från Stockholm till Visby, hur kom det sig att ni tog det beslutet?

Vi hade pratat om att flytta till Gotland länge och Visby eftersom min man är härifrån. När vi väl tog beslutet sålde vi vårt radhus i Stockholm och började aktivt leta i Visby med en önskan om ett funkishus i centrala Visby, med stora ytor och potential. Ett sådant objekt kommer dock sällan ut på marknaden. När matchningen på det här huset kom upp via en fastighetsförmedlingstjänst kände vi direkt att det var rätt och köpte det på stående fot utan att ha sett det innan. Kanske den största chansningen vi gjort!

Vad var det som gjorde att ni föll för bostaden utan att ha sett den innan köp?

Vi har alltid haft en stark dragningskraft till funkishus: de raka linjerna, fokuset på funktionen och de vackra originaldetaljerna. Det räckte att se bilderna på exteriörerna för att veta att det var rätt hus för oss. Vi såg inte ens en färdig planskiss utan gjorde en egen utifrån bilderna för att skapa oss en uppfattning om nuläge och potential, sen körde vi bara.

Det låter som att ni gick mycket på känslan när ni köpte huset?

Vi köpte huset 100% med hjärtat. Under våra år i Stockholm köpte vi med både hjärta och huvudet, men här var det hjärtat fullt ut.

Att bo mitt i Visby måste vara fantastiskt. Vad gillar du mest med ert område?

Ja, vårt hus ligger i ett villaområde strax utanför ringmuren och därmed väldigt centralt. Det är fantastiskt att se havet och ringmurens stolta torn som sticker upp mellan träden i trädgården. Det känns unikt att bo så centralt samtidigt som vi har en lummig oas till trädgård. Variationen av alla vackra hus i vårt område är dessutom väldigt tilltalande.

Vad skulle du säga är det bästa med er bostad?

Ytorna! Det finns plats för lek, socialt umgänge och middagsbjudningar... Jag älskar att det aldrig känns trångt även om vi är många. Vi är dessutom omåttligt nöjda över att vi fick till en suite i mitt och Johans sovrum. Det utrymmet är ren och skär lyx som jag uppskattar varje dag. 

Vad är ett hem för dig?

Ett hem för mig är en plats med dom jag älskar mest och en plats att längta till. I mitt hem vill jag känna ro, trygghet och återhämtning bara av att vara. Varje gång jag är iväg så längtar jag verkligen hem. Jag älskar vårt hus och känslan det ger mig.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

Det är alltid svårt att sätta en etikett på sin stil men jag tycker att det är en blandning av skandinavisk, modern, enkel och personlig stil. Jag tycker om att låta basen i hemmet vara ren för att sen inreda med detaljer och textil som ser olika ut och tar olika mycket plats beroende på säsong och årstid. Sen gillar jag att blanda upp med betydelsefulla detaljer som har en personlig historia.

 

"Jag tycker att man ska försöka tänka långsiktigt och hållbart när man inreder och inte bli för trendkänslig. Då finns det risk att man snabbt vill byta och ändra - det är kasst både för miljön och plånboken."


Vad ska man tänka på när man inreder?

Jag tycker att man ska inreda med saker man själv tycker om och som funkar i ens eget hem. Det finns inga rätt och fel i inredning, man tycker olika och smaken varierar. Personligen försöker jag tänka långsiktigt och hållbart när jag inreder och inte bli för trendkänslig. Då finns det risk att jag snabbt vill byta och ändra - det är uppriktigt kasst både för miljön och plånboken.

Jag är en person som gärna vill att det ska gå undan och som snabbt vill komma i ordning efter en renovering. Då kan det lätt bli så att man köper saker i all hast. Jag har lärt mig det genom åren, att låta inredning ta tid, känna in och möblera om – den bästa lösningen är inte alltid den man först kom på. Estetik och funktion måste få växa fram. 

Vad var er inspiration när ni inredde ert hem?

Vi vill ha en känsla av lugn och harmoni och hade oändligt många moodboards där Gotlands natur var i fokus. Naturnära färger med kontraster av svärta är en stor favorit.

Har er inredningsstil ändrats mycket från när du flyttade till Gotland? Om man jämför med ditt tidigare hem.

Både ja och nej. I våra tidigare hus i Stockholm så visste vi att våra boenden var för en begränsad tid. Vi gjorde därför exempelvis en del köksval för att testa vad vi gillade kring utseende, funktioner och lösningar, för att när det sedan var "på riktigt" landa rätt. Min stil är absolut bestående men alla hem har olika förutsättningar baserat på ytor, fönster, originaldetaljer, byggår. Det är viktigt att knyta an till det och jacka i sin inredning så att man inte bara blåser på för att ha ”sin stil”, då har man satsat på fel objekt.

Saknas något i denna bostad för att det ska vara det ultimata boendet? 

Inte baserat på behov, vi har absolut allt vi behöver. Om vi får drömma så skulle vi gärna haft en större walk-in yta och vi drömmer om att bygga om vårt garage till ett poolhus/gästhus. Så vi har absolut vissa boendedrömmar kvar. 

Vad vet ni om husets bakgrund / historia? 

Det finns en ganska tragisk historia bakom huset, den man som lät bygga huset 1935 var med om en tragisk olycka där han förolyckade sitt barn med en traktor. Mannen blev svårt olycklig och deprimerad av händelsen så han klarade inte av att flytta in i huset utan sålde det. Därefter har det bott fyra ägare innan oss. Det vilar dock ingen tyngd eller dålig energi över huset, vi har vänner som har mediumkänningar och alla har en varm och fin känsla här - likaså vi!

Hur planerade ni er renovering?

Det var ett stort projekt, extremt stort. Vi satt med projektplaner, skisser, offerter och byggmöten varje dag i sju månader. Det projektledande arbetet och alla skisser gjorde vi själva men vi tog in en arkitekt på slutklämmen som vi bollade idéer med. Jag rekommenderar alla med omfattande renoveringar att göra så. Det är otroligt nyttigt med andra perspektiv och infallsvinklar. Vi har gjort helrenoveringar förut så vi visste på ett ungefär vad vi gav oss in på även om omfattningen var större denna gången.

Vad hade ni för målbild med renoveringen?

Vi ville skapa ett varmt, välkomnande och funktionellt hus. Ingenting lämnades åt slumpen, varje liten eldragning och varje millimeter är genomtänkt för att kombinera funktion, behov och estetik på bästa sätt. Vi bollade otroligt mycket fram och tillbaka för att komma fram till alla lösningar i huset och här är min man Johan helt otroligt vass.

Stötte ni på några motgångar?

Ja, det gör man alltid! Väggar vi tänkte ta ner var bärande eller hade en bärande funktion. För att lösa det fick vi sätta upp järnbalkar i kraftiga dimensioner, då kunde planlösningen bli som vi tänkt. Dessutom fick vi riva upp och lägga om allt golv då regelverket under var snett. Det var en riktig prövning mentalt att försöka hantera stora omtag med en tajt tidplan.

Vi är så nöjda med resultatet och har verkligen skapat det hem som vi drömde om. 

Vilka är era bästa knep för att renovera tidsenligt?

Ta ett steg tillbaka och se över detaljerna, riv inte ut allt direkt utan känn efter vad huset har för själ. Vårt hus saknade många detaljer då det renoverats av tidigare ägare men vi har till exempel låtit den gamla ytterdörren i ek få komma fram genom att bredda öppningarna ut i hallen. Då syns den mer.

Vi har även bevarat gammal midjepanel i trappen tillsammans med den otroligt vackra ledstången i original och det gamla badrumsfönstret blev en vacker detalj i vår platsbyggda hylla vid matbordet. Även golvet, den traditionella fiskbensparketten, är en avgörande faktor för tidsandan. När vi blev tvungna att lägga om golvet så valde vi såklart att lägga in samma typ av golv, stav för stav, men vi sålde även det gamla golvet billigt så det fick leva vidare. Det kändes fint i hjärtat. 

Tidsenliga detaljer
Länsförsäkringar Moe 5379
Bevarat badrumsfönster.

Länsförsäkringar Moe 1228
Fiskbensparkett.

Länsförsäkringar Moe 8570
Bevarade trappdetaljer.