Hoppa till sidinnehåll
Lff Karlbergsvagen 023 Min

Rebecka Engvall

Vi hälsar på hemma hos konstnärliga och kreativa Rebecka i hennes sekelskiftes lägenhet i centrala Stockholm..

Rebecka Engvall

Rebecka Engvall

Här bor:
Rebecka med sambon Max.
Byggår:
Sekelskiftes från 1898.
Storlek:
2 rum och kök på 66 kvadratmeter.

Det vi slås av när vi kliver in i Rebeckas och Max hall är först den enorma takhöjden och när hon sedan visar oss runt i lägenheten imponeras vi över hur väl allting smälter samman. Inredningen känns otroligt genomtänkt och det få lyckas med har Rebecka fått till. Nämligen att skapa den röda tråden i inredningen så att varje rum hör ihop. Hon berättar att hon gärna blandar gamla möbler med nya för att få till den unika känslan. Mycket av inredningen är köpt på kedjor som Ikea och Mio, blandat med fynd från Blocket. Lägenheten på 66 kvm ser nyrenoverad ut, men känslan av sekelskifte sitter kvar i de charmiga detaljerna och som vi nämnde, den otroliga takhöjden … 

Vilken otrolig lägenhet ni har! Berätta, hur blev den er?  

Jag och Max hade beslutat oss för att köpa lägenhet ihop. Vi letade och letade med en oändlig kravlista men utan en lika oändlig budget... Vi insåg ganska snabbt att vi behövde fånga en lägenhet innan budgivning, så jag började kika på kommande lägenheter och kontaktade olika mäklare. Jag lyckades få till en privatvisning och vi la ett bud. Max, som var på resande fot under visningstillfället, såg lägenheten första gången då vi skrev avtal… Men han blev nöjd med köpet!

Vad gjorde att ni förälskade er i just denna lägenhet?   

Något som jag verkligen älskar med denna lägenhet är att den känns som en liten oas mitt i stan. Trots att den ligger på första våningen har den ingen insyn och vi har en fantastisk liten uteplats i hörnet på innergården där vi kan grilla och umgås på somrarna.  

Jag älskar också kontrasten mellan de bevarade detaljerna och de moderna tillskotten. När vi köpte lägenheten var den nyrenoverad i en avskalad design, i stil med hur vi hade velat renovera själva. Originalmaterialen är bevarade men ytskikten förbättrade. Springorna i trägolvet är ojämna, golven knakar och vi stormtrivs! 

Rebecka berättar att det inte alls var självklart att de skulle köpa en bostad i just Birkastan. De letade lägenheter över hela Stockholm och tänkte att det viktigaste var lägenheten i sig och inte läget. Tillslut hamnade de i Birkastan, en stadsdel som de tidigare inte hade spenderat mycket tid i men som båda blev positivt överraskade av. Stadsdelen har visat sig vara en riktig pärla för paret som båda gillar att upptäcka nya restauranger. Samtidigt som pulsen finns där infinner sig även lugnet i området. Gatan de bor på bjuder på mycket grönska under sommarhalvåret och det är inte långt till Hagaparken om man längtar efter naturen, eller Kungsholmen om man vill komma närmre vattnet.

”Det är mycket i vårt hem som är köpt second hand. Jag säljer och köper gärna second hand och tycker inredning är mycket roligare när den inte är så fruktansvärt dyr. Fåtöljerna är exempelvis köpta på Blocket. Förmodligen mycket snyggare nu, lite slitna, än vad de skulle vara nya.”

Hur ska man tänka för att lyckas med sin inredning? 

Jag går mycket på känsla och gillar att blanda gamla möbler med nya moderna. Jag tycker om den industriella stilen samtidigt som jag älskar det stilrena och enkla. Vi har byggt upp hemmet med basmöbler och sedan kompletterat med personliga favoriter som fåtöljerna i vardagsrummet eller den stora tavlan över soffan. 

En viktig del i att inreda vårt hem har varit att ta in detaljer eller möbler som har en historia för oss.  

I hallen har jag en piedestal från min mamma, med en stickling på från min mormor. De stora tavlorna som sitter uppe på väggarna har jag målat specifikt för att passa vårt hem och de färgtoner som vi har här. I hallen står även en ljusstake som min pappa gjort som jag tycker otroligt mycket om, och över diskbänken hänger en tavla som min farmor har målat. Detaljer som dessa tycker jag är viktiga när man inreder och det är dem som i slutändan skapar känslan av att det är ens eget hem. 

Berätta mer om tavlorna som du har målat!  

När jag var liten brukade min pappa spänna upp duk på ramar och jag och min syster fick måla hej vilt. Där skapades ett intresse som jag plockade upp för några år sedan. Just tavlorna här i lägenheten har fått ta form utefter tid och känsla i hemmet vilket har varit roligt. Det är mest en hobby men senast idag hade jag en vän som ville beställa en tavla … Så vem vet, det kanske blir mer än en hobby i framtiden …  

Familj

Psst... sa vi att vi har de nöjdaste kunderna i branschen?

Våra kunder har visat sig vara de nöjdaste i branschen, i hela sex år i rad, enligt Svenskt Kvalitetsindex. Branschen som helhet ligger på en kundnöjdhet på 68,0. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ligger i topp med en kundnöjdhet på 71,4.