Hoppa till sidinnehåll

Sofie Andersson

Ibland är området viktigare än allt annat och precis så var det för Sofie. Hon höll inte bara utkik efter en lägenhet i det här området, utan på just denna gata. För här hade hon bestämt sig för att bo. Tillsammans med hennes sambo renoverade de lägenheten till en sekelskiftesdröm, och nu är det inte bara området som är magiskt längre. 

Sofie Andersson

Sofie Andersson

Inredningsstylist
Hur stor är din bostad?
53 kvm, två rum och kök.
Byggår?
1906-1911
Var bor du?
Vasastan i Stockholm, ett område som heter Birkastan.
Vilka bor här?
Jag, min sambo Viktor och en hund på deltid som heter Dante.
DSC 4081

Vad vet du om husets bakgrund?

Vi bor i ett område som heter Birkastan i Stockholm, där en stor del av bebyggelsen uppfördes vid seklets början. Det fanns behov av fler och bättre bostäder, bland annat för anställda vid Rörstrand porslinsfabrik. Huset som vi bor i ritades av arkitekt S. Kjellberg. Birkastans byggnader har en enhetlig karaktär då husen uppfördes under en kort tidsperiod med hjälp av ett fåtal arkitekter. Jag och min sambo är 3:e ägarna av denna bostad, då familjen som ägde bostaden innan har haft den inom familjen i nästan 100år.

Hur hittade du denna bostad?

En kväll vid 23 tiden så tittade jag efter nya uppdateringar på annonser och hittade denna. Vi signade dagen efter vid 20.00 efter en privatvisning, så den blev våran på mindre än 24 timmar. Vi ville ha den innan någon annan skulle blanda sig in i en budgivning. Vi letade efter ett renoveringsobjekt i en tid som inga renoveringsobjekt kom ut på marknaden - så när vi såg denna slog vi till direkt!

Vad föll du för i denna bostad?

För det första så var den var väldigt sliten och behövde totalrenoveras, vilket vi ville göra. För det andra så har den en magisk kakelugn och stora fönster! 

Visste du att det var i detta område du ville bo?

Mer specifikt - vi visste att vi ville bo på den här gatan, haha! Vi hade några gator i Birkastan som vi höll utkik på och när rätt gata i kombination med rätt typ av lägenhet kom ut till försäljning så kändes det som att det var meningen.

Vad är det du gillar med det här området?

Det är magiskt på sommaren när Rörstrandsgatan intill stängs av från trafik och blir till gånggata, där restaurangerna bygger upp sina uteserveringar. Med gångavstånd från Birkastan nås både Hagaparken med härliga löpspår men också fina promenadsträckor längts vattnet vid Karlbergs slott och Kungsholms strand.

Sofie Andersson

En yteffektiv, social och harmonisk sekelskiftesdröm!


Sofie Andersson -

Vad är det bästa med lägenheten? 

Att den blev precis som vi ville! Vi gjorde om planlösningen för att få till två större sällskapsytor, då både köket och vardagsrummet används var för sig och rymmer plats för många att umgås på. Vi tog fram originaldetaljer för att bevara byggnadens historia och var noga med att skapa en tidstypisk röd tråd, men med en del moderna inslag.

Vad är viktigt för dig när du väljer bostad?

Det är viktigt att fundera över varför man köper en bostad - är det i investeringssyfte eller ska det bli ens nya hem för en lång tid framöver? Vad har man för behov gällande läge, storlek och antal rum? Välj med en kombination av hjärta och hjärna för att skapa sig bra förutsättningar att både trivas och att göra en långsiktig investering.

Vad vill du att man ska få för känsla när man kommer hem till dig?

Den finaste komplimang som vi återkommande har fått kring vårt hem är att man blir lugn när man kommer hem till oss - precis så vill jag att ett hem ska kännas! En lugn och harmonisk plats som rymmer plats för nära och kära. Det är väldigt viktigt för mig att vårt hem ska kännas som ett hem. Den känslan förstärks vid tillfällen som när jag och min sambo lagar mat, tänder ljus och låter musik stå på i bakgrunden. Jag älskar att ha vänner över på middagar och det får gärna bli sena kvällar kring matbordet - då älskar jag vårt hem lite extra!

DSC 4101

Vad ska man tänka på när man inreder?

Det viktigaste när man ska inreda är att tänka utifrån sitt eget behov innan man investerar i dyra möbler och detaljer. Behöver man många sittplatser? Spenderar man mest tid vid matplatsen eller framför TV:n? Är bostaden mörk och behöver flera belysningspunkter för att kännas hemtrevlig? När man har tänkt igenom sina egna behov kan man börja investera i möbler och inredning, där jag verkligen tycker att resultatet blir bäst när man blandar gammalt och nytt. Och glöm inte textilierna och belysningen!

Har du fyndat något på loppis?

Matstolar, matbord och en del av belysningen är second-hand - några av våra absolut bästa inredningsköp!

Vad är dina budgettips?

Blanda gammalt och nytt, förnya genom att byta ut textilier framför att köpa nya möbler och placera om punktbelysning i rummen för att skapa en helt annan känsla!

Vad är dina bästa tips för att inreda och leva hållbart?

Det finns magiska second-hand fynd att göra som bidrar med en mer hemtrevlig känsla än att köpa nytt! Byt inredning med en vän eller familjemedlem om ni båda tröttat på det ni har, men om du ska köpa nytt - tänk efter före! Investera hellre i något med bra kvalité i möbelväg eller designklassiker som håller i kvalité och stil över tid.

DSC 9363

Hemma hos reportage

Varje månad öppnas dörrarna till ett nytt fantastiskt hem där vi får ta del av inredningstips, veta mer om personen bakom och drömma oss bort till ett framtida hem. Välkomna in!