Hoppa till sidinnehåll
Ulrika Colorelles 1

Ulrika Andåker

Vi hälsar på hemma hos charmiga och färgglada influencern Ulrika Andåker, @colorelles.

Ulrika Andåker

Ulrika Andåker

Influencer & kommunikatör @colorelles
Här bor:
Ulrika med man och två döttrar.
Läge:
Villaområde i Norrköping.
Favoritköp till hemmet:
Vårt matbord som en lokal snickare byggt åt oss.
Storlek:
140 kvm
Byggår:
1924

Du och din familj flyttade in i en äldre villa, hur gick tankarna vid bostadsköpet?

Vi hade letat hus aktivt i något år och budat på ett hus innan där vi förlorade budgivningen. Till slut dök detta upp på Hemnet. Renoveringsobjekt. För litet för oss som skulle bilda familj. Kranar som läckte, badrum som gjort sitt och ett värmesystem som vägrade ge oss mer än 17 grader inomhus. Men trädgården! Vi föll pladask! 900 kvm lummig mormorsträdgård med äppel- och päronträd, en vacker grusgång och utrymme att odla. Det var trädgården och läget som fick oss att köpa.

I ärlighetens namn var själva villan lite väl skruttig. Men vi gillar renovering och en utmaning. Då hade vi heller inga barn och kunde ge huset mycket tid. Och under årens lopp hade tidigare ägare tyvärr tagit bort en hel del detaljer och inredning som är typiska för tjugotalshus. Men jag minns att vi var väldigt glada för den fina fiskbensparketten i det lilla vardagsrummet, över att det fanns öppen spik och över fönsterbrädor i kolmårdsmarmor.

Vi hade ett öga för området. Dels är min man uppväxt här och dels för att det funnits sedan tjugotalet och är lummigt. Det tilltalar oss.

Det låter som att det kanske inte var kärlek vid första ögonkastet, stämmer det?

Inte med huset men med trädgården! Sådan ro jag kände när vi promenerade runt bland fruktträden och jag spanade in allt som prunkade. 

Du har ju renoverat ditt hem och haft möjlighet att sätta "din touch" på det, vad är ett hem för dig?

Wherever I lay my hat. Nej, verkligen inte! Ett hem för mig är fyllt med personliga minnen, arvegods, loppisfynd och det är hemtrevligt med blombuketter. Det är en trygghet.

Det är inte lyx, inte högteknologiskt. Det är gärna tidstypiskt och vårdat med husets ålder i åtanke. Det är någonstans där man kan söla runt i myskläder och slitna tofflor och känna sig tillfreds.

Vad är extra viktigt för dig i din inredning?

Jag älskar helt klart gamla möbler, i synnerhet skåp. Så det finns några såna i huset. Jag gillar naturfärger med inslag av färgklickar och mönster och jag äääälskar tapeter. Gärna tidstypiska så att de passar huset. En annan sak jag älskar är vaser, keramik och gammalt porslin så det står lite varstans.

Du symboliserar "hemmakär" för oss, berätta om en favoritstund i ditt hem? 

Det är en tidig morgon i juli. Alla sover utom jag och jag går ut själv barfota i morgonrock i trädgården. Jag plockar in en bukett blommor, rycker lite ogräs på måfå, äter goda mackor och funderar på vad vi ska göra med dagen.

Villan var ju i renoveringsbehov när ni flyttade in, vad var det första ni gjorde vid inflytt?

Faktiskt så var huset tomt när vi köpte det. Så flera veckor innan vi fick tillträdet fick vi faktiskt tillåtelse av släktingen som sålde huset att vistas i trädgården. Så jag planterade sallad och rensade ogräs och jag minns att vi satt och åt varsin god sallad under ett äppelträd en varm dag. Det var underbart. 

Jag har också ett starkt minne från morgonen efter vi sovit första natten. Då skulle jag promenera och handla innehåll till kylen som gapade tom. Då gick jag en solig morgon i juni och kände mig galet tacksam för vårt lilla hus. Såg lavendel på vägen, köpte färskt bröd som vi åt vår första frukost tillsammans i huset. Det var fantastiskt.

Det låter sannerligen som att du trivs i ditt hem, men skulle du kunna tänka dig att flytta i framtiden? 

Det enda som skulle kunna få mig att flytta vore nog om vi snubblade på mitt drömhus. Det skulle vara en stor 1800-talskåk, faluröd med en planlösning som ofta prästgårdar hade förr med rum i fil. Och med närhet till sjö men inte för långt ifrån stan. Men de växer inte på träd här.

DSC 9363

Hemma hos reportage

Varje månad öppnas dörrarna till ett nytt fantastiskt hem där vi får ta del av inredningstips, veta mer om personen bakom och drömma oss bort till ett framtida hem. Välkomna in!