Hoppa till sidinnehåll
Image00006

Ulrika Andåker

Kom i höststämning med oss när vi besöker Ulrika Andåkers fina torp i Sörmland. Ett idylliskt rött torp med vita knutar och vedspis. 

Ulrika Andåker @colorelles

Ulrika Andåker @colorelles

Digital kreatör
När köpte ni torpet?
För 2 år sedan.
Var ligger ert torp?
Vårt torp ligger lantligt i fina Sörmland.
Vilka bor du med?
Min man och våra döttrar.
Beskriv dig bostad med en mening.
I vårt torp kommer vi närmare naturen.

Hur stor är din bostad?

Den var ca 50 kvm när vi köpte sommarstugan och sen har vi byggt till en glasveranda och fått 20 kvm till. Väldigt välkommet med tillskottet av utrymme. Nu måste vi inte trängas på samma sätt, samtidigt är det såklart mysigt att komma nära varandra i ett sommarhus.

Vi har två rum och kök, och så ett loft där vi sover. Det är lågt i tak men precis så att min långa man kan stå upp utan att slå huvudet i taket, det är han väldigt nöjd med.

När byggdes den?

På 1790-talet! Så häftigt! Tänk att då pågick franska revolutionen och här i Sverige var Gustav III kung. Ni vet han som sköts till döds på en maskeradbal. Vårt lilla torp var givetvis långt ifrån händelsernas centrum. Både geografiskt och för att de var fattiga torpare. Men det är spännande att tänka på.

Vad vet du om husets historia?

Det finns en hel del nedskrivet faktiskt. Bland annat har banvaktaren som skötte om tågräls nära stugan bott här under en period.

Vi vet att huset byggdes ut på 1990-talet och fick badrum. Vi kan också se husgrunder lite överallt omkring torpet. Det har varit byggnader för djur och liknande. Tyvärr finns de inte kvar.

Hur ofta är ni på torpet?

Främst på sommaren, men vi är också här många helger året runt och njuter lite av hur årstiderna skiftar. Just nu är det magiskt när de gula löven fladdrar av träden och hela marken täcks av höstfärger. Och jag finner så mycket svamp!

Ulrika Andåker

Det är ett gammalt, sött hus med knarr i golvet, en vedspis som värmer gott på höst och vinter och det ligger omgivet av skog.


Ulrika Andåker -

Visste du att det var i detta område du ville ha torp?

Vi hade kunnat tänka oss flera olika lägen. Kriterierna för oss var att det inte skulle vara mer än en timme bort från vår fasta bostad och att det skulle vara gång- eller cykelavstånd till en sjö med bra vattenkvalitet.

Vad gillar du med området?

Skogen! Sjön! Att vi har nära till trevliga grannar med samtidigt känner att det är avskilt.

Vad föll du för i denna bostad?

Helt klart trädgården! Den visade sig från sin absolut bästa sida den där dagen i maj. Några tulpaner poppade upp ur gräsmattan, pioner var på gång att slå ut. Och så minns jag färgätmigej som spridit sig som ogräs i grusgången. Det var såå vackert! Jag som älskar gamla hus blev också kär i de originaldetaljer som fanns kvar. Bland annat en väldigt stor, murad öppen spis. Sen var det sjön i närheten som lockade! Jag älskar att bada och vill göra det flera gånger om dagen på sommaren.

Köpte du med huvudet eller hjärtat?

Oh mest med hjärtat. Hade känt en längre tid att jag var tvungen att hitta ett sätt att komma närmare naturen, och få göra iordning och inreda ett gammalt vackert hus. Det var kärlek vid första ögonkastet, blev helt pirrig.

Image00042

Vad var det första du gjorde när du flyttade in?

Jag hade redan innan galet mycket loppisfynd som jag faktiskt sparat med förhoppningen om att få flytta in dem i ett torp! Så jag gick runt och placerade ut fina prylar som gör mig glad. Sen testade vi allt i huset och försökte klura ut hur saker och ting funkade. Minns också att vi på själva flyttdagen samlades i köket och så åt vi fyra tacos och pratade om vår stuga.

Vad är ett hem för dig?

En plats att koppla av och andas ut. Men också en plats att ta emot vänner och äta gott tillsammans.

Vad är viktigt för dig när du väljer torp?

Att det är riktigt gammalt. Det var min dröm att få äga ett gammalt torp och falurött skulle det vara.

Vad vill du att man ska få för känsla när man kommer till torpet?

Att det är mysigt! Gäster behöver inte tycka att det är stilfullt eller jättefint överallt men jag vill att de ska tycka att det är mysigt.

Hur är din inredningsstil i torpet?

Här i sommarstugan går jag all in för mönster! Blommigt och rutigt i textilier och på tapeter. Möblerna är alla second hand/antikt för att skapa rätt stil. Och det står alltid många blombuketter på borden. Är det inte blomsäsong är det grankvistar eller liknande i vaserna. 

Vad är det viktigaste när man ska inreda enligt dig?

Att du själv trivs såklart! Inred aldrig någonsin för att imponera på någon annan.

Vad inspirerades du av när du inredde?

Minnen från barndomen, hem på instagram jag följer och gamla filmer och foton.

Har ni renoverat något?

Vi har byggt en glasveranda som vi försökt få att passa in med det gamla torpet i så hög grad det bara går. Linoljefärgade fönster med spröjs. Vi har också tapetserat om i flera rum och målat snickerier.

Image00013

Saknas något i denna bostad för att det ska vara det ultimata boendet?

Det beror på hur man ser det. Det går fint att bo året runt i vår stuga faktiskt om man vill det, men det är lite trångt för en barnfamilj år 2022 och saknar vissa bekvämligheter. Jag ääälskar att bada badkar så mitt spontana svar blir nog att det saknas ett badkar. Det skulle vara riktigt lyxigt att kunna ta ett bad efter en kall vinterdag när vi rensat sly hela dagen.

Hur skiljer sig torpet från ditt primära boende i Norrköping?

I vår villa har vi fler bekvämligheter och nära till mycket i stan och min mans arbete. På torpet är vi nära naturen och badar, promenerar och cyklar.

Om du skulle köpa ett nytt torp, vad blir viktigt då?

Skulle jag köpa en ny bostad i livet skulle det också bli ett gammalt hus med charm. Jag fantiserar ibland om ett hus med rum i fil och kakelugnar. Kanske som kräver varsam renovering. Men viktigt att det också har knarrande golv, mysighet och charm i så fall.

Vad är din favoritdel i bostaden och varför?

Jag tycker väldigt mycket om köket som de tidigare ägarna renoverat så fint och med omsorg om husets historia och estetik. Och glasverandan där vi samlas för middag.

Vad är dina bästa tips för att inreda och leva hållbart?

Loppis, loppis, loppis! Allt inom inredning går att finna. Och på säljsajter såklart.

Vad är din favoritsak att göra på torpet?

Får jag nämna flera?! Plocka svamp, paddla kanot på stilla sjö samt sköta om mina odlingar.

Miljömässig Hållbarhet

Hitta ditt nya fritidshus

Vi förmedlar fritidshus i hela Sverige.

DSC 9363

Hemma hos reportage

Varje månad öppnas dörrarna till ett nytt fantastiskt hem där vi får ta del av inredningstips, veta mer om personen bakom och drömma oss bort till ett framtida hem. Välkomna in!