Hoppa till sidinnehåll
DSC06934 2000

Linda - franchisetagare med fokus på ledarskap

Många av våra mäklare är kvinnor, ca 50%. Flera av dem är Franchisetagare. Vi har pratat med Linda Karlsson i Östersund om hur hon ser på ledarskap och om hur det är att vara en kvinnlig förebild i vår kedja.

Linda Karlsson

Ledarskap är en färskvara – man måste träna varje dag. Och när du inte längre vill det, kanske det är dags att lämna över pinnen till någon annan.


Linda Karlsson - Franchisetagare Östersund

Är det någon skillnad på kvinnlig och manligt ledarskap enligt dig?

Nej, jag tror det handlar om personen. Genom Ledarakademin, vår egen ledarskapsträning där vi träffas fysiskt, har jag träffat både manliga och kvinnliga franchisetagare som är bra förebilder och lever våra värderingar. Det handlar helt enkelt om att ha ett engagemang, driv och att vilja se sina kollegor växa.

Vad lockade dig att gå från mäklare till ledare?

Jag kände att jag ville göra större nytta än att bara mäkla för egen del. Jag ville få andra mäklare att växa och göra bra affärer, så när jag fick chansen för 1,5 år sedan, såg jag det som en kul och spännande utmaning som jag gärna tog.

Vad är hållbara medarbetare och vinnande kultur för dig?

Framgången i Östersund bygger på att vi skapar förutsättningar för våra mäklare att må bra och ha roligt på jobbet. Vi vill att de ska känna trygghet genom att vi har infört grundlön, vi uppmuntrar till att stänga av telefonerna när man inte jobbar, och att koppla bort jobbet när man har semester. Vår filosofi är att vara närvarande i möten och situationer som finns kring dig, och inte försöka göra flera saker samtidigt. Fokusera. Och här är det väldigt viktigt att jag som ledare lever som jag lär och föregår med gott exempel.  

Ser du dig själv som förebild? Hur påverkar det dina beteenden?

Jag försöker att vara en förebild, och föregå med gott exempel. Tror att mina värderingar som människa hjälper mig mycket på vägen. Jag har också haft både bra och dåliga chefer där jag också fått känna hur en chef INTE ska vara. De beteende jag själv har, kommer andra att kopiera, oavsett om de är bra eller dåliga.

Du skapar förutsättningar för dina medarbetare att göra ett bra jobb. Hur kan vi stötta dig?

Som ny i rollen har jag fått väldigt bra stöttning av Servicebolaget. Det gör att jag alltid känt mig trygg i alla nya situationer som kan uppstå.

Ledarboosten är ett superbra verktyg för att få lite snabb träning! Den tar inte mycket av din tid, 90 minuter, du får teori och praktik. Den avslutas med en utvärdering och då får du dig ofta en tankeställare. Jag önskar mig fler träningspass i Ledarboosten, den gör verkligen skäl för sitt namn och boostar mig som ledare. Och så ser jag fram emot fler fysiska träffar med Ledarakademin.

Ledarskap är ju något man måste träna hela tiden. Jag lyssnar på poddar; det finns en som heter ’Ledarskap i fokus’ som jag gillar. Jag tar del av goda exempel i organisationen på våra ERFA träffar och regionmöten. Det finns alltid något nytt att lära. Ledarskap är en färskvara, man är inte bättre än sitt senaste intag, och det är min skyldighet att hela tiden förbättras.

En sak till – medarbetarkollen (medarbetarundersökning) är bra, och jättebra att alla ledare följs upp.

Härligt att höra att du tycker du får mycket support här! Men vad gör du en dag, när du känner tvivel och motgång i din roll som ledare? 

Har jag motgångar privat eller i jobbet, så tar jag inga stora beslut den dagen, utan låter de bara finnas där. Och jag tror att det är viktigt att inte fatta några stora beslut en sådan dag. 

Avslutningsvis, skulle du säga att det finns några tecken på när man ska sluta vara en ledare?

Framför allt i vår bransch. Om man börjar tycka att det är jobbigt när personalen kommer med sina frågor eller om pengar driver mer än att utveckla människorna i gruppen. Vi på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling siktar på att bli nummer ett i Sverige, då är det viktigt att vi investerar i det viktigaste vi har- vår personal. 

Vill du veta mer om hur det är att jobba hos oss? Kontakta:

Evelina   Henriksson

Evelina Henriksson

Rekryteringsansvarig

Jobba med oss!

Vi vill ha kontakt med dig som brinner för fastighetsmäklarbranschen - oavsett om du har lång arbetslivserfarenhet eller är student i början av karriären.