Hela åtta av tio svenskar, 79 procent, gillar sina grannar. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling inför Grannens dag.
Ikon pil tillbaka Tillbaka till pressmeddelanden

Inför Grannens dag den 31 oktober: Svenskarna gillar verkligen sina grannar

2022-10-26

Hela åtta av tio svenskar, 79 procent, gillar sina grannar. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Personer över 65 år och värmlänningar är de som uppskattar sina grannar allra mest.

– En god relation till grannarna och bra gemenskap i bostadsrätts- eller samfällighetsföreningen, ökar ofta intresset för en bostad som är till salu. Särskilt efter pandemin när fler spenderar en större del av arbetstiden i hemmet. Många bostadsspekulanter ställer frågor till både säljaren och mäklaren om personerna som bor i närområdet, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Hela åtta av tio svenskar, 79 procent, tycker om sina grannar. Känslorna för dem som bor i ens närhet ökar med åldern. Personer i åldern 65–79 år är mest positiva till dem som bor bredvid – hela 87 procent i den gruppen uppger att de tycker om sina grannar. Bland unga vuxna i åldern 18–29 år svarar 64 procent samma sak.

– Ett bra tips till den som ska byta bostad är att prata med möjliga framtida grannar i samma livssituation, ålder eller med liknande intressen om deras upplevelse av området. Det är ett bra sätt att få tips på restauranger, nöjen eller skolor som passar för dig eller din familj, säger Marcus Svanberg.

Värmlänningarna mest nöjda med sina grannar
Undersökningen visar på geografiska skillnader mellan hur mycket man tycker om sina grannar. Värmlänningar och jämtar är mest positivt inställda – av värmlänningarna är det nio av tio, 90 procent, som tycker om sina grannar.

Minst nöjda med sina närboende är invånarna i Östergötland och Kronoberg. Två av tio östgötar och kronobergare, 21 respektive 20 procent, uppger att de tycker om sina grannar i låg eller mycket låg grad.

För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, presschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och slutfördes i juni 2022. Totalt har 3 250 svenskar 18–79 år från ett riksrepresentativt urval svarat på olika bostadsrelaterade frågor.

Om Grannens dag
Grannens dag instiftades av journalisten Kenneth Eneroth i Köping år 2000 för att hylla regionens alla goda grannar. Nu uppmärksammas Grannens dag över hela landet den 31 oktober.

Bilaga

Länen där invånarna är mest förtjusta i sina grannar:
1. Värmland
2. Jämtland
3. Västmanland
4. Västernorrland
5. Jönköpings län

Länen där invånarna är minst förtjusta i sina grannar:
1. Östergötland
2. Kronoberg
3. Sörmland
4. Blekinge
5. Norrbotten

Totalt sett – i vilken utsträckning tycker du om dina grannar?

 

Svarsalternativ

Totalt

18–29 år

30–49 år

50–64 år

65–79 år

I mycket hög utsträckning

21%

13%

20%

22%

31%

I ganska hög utsträckning

58%

51%

60%

61%

56%

I ganska låg utsträckning

13%

22%

13%

9%

8%

I mycket låg utsträckning

3%

4%

2%

5%

1%

Vet ej

5%

9%

4%

3%

4%

 

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.