För villaägare som nyligen köpt sin bostad, med hög belåningsgrad och rörlig ränta, ökar bolånekostnaden med i snitt 500 kronor varje månad efter att reporäntan höjts med 0,25 procentenheter. Det visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Ikon pil tillbaka Tillbaka till pressmeddelanden

Lokala beräkningar efter Riksbankens räntebesked: Så slår stigande räntor mot svenskarnas plånböcker

2022-05-16

För villaägare som nyligen köpt sin bostad, med hög belåningsgrad och rörlig ränta, ökar bolånekostnaden med i snitt 500 kronor varje månad efter att reporäntan höjts med 0,25 procentenheter. Fortsätter Riksbanken att höja räntan enligt sin plan kan samma lån om ett år kosta 2 000 kronor mer per månad än innan höjningen. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings nya kartläggning av räntor och bostadspriser runtom i landet.

– Under mer än åtta år har vi haft låga räntor och svenskarna har vant sig vid dem. Även om kommande räntehöjningar görs från låga nivåer är det nu klokt att fundera över hur ökade boendekostnader skulle påverka hushållet. För den som är på jakt efter ny bostad är det nu särskilt viktigt att göra en budget och försöka hålla sig till den i en budgivning, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Den som nyligen lånat 85 procent av en villas snittvärde och valt rörlig ränta, får med ränteökningen på 0,25 procentenheter nu en ökad kostnad på cirka 500 kronor varje månad efter ränteavdrag. För en bostadsrättsägare som nyligen köpt en bostad, med samma belåningsgrad, ökar kostnaden med cirka 400 kronor varje månad. Det visar en kartläggning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling över hur stigande räntor påverkar den genomsnittliga månadskostnaden för den som äger sin bostad, baserat på medelpriser på bostäder runtom i landet.

– Två av tre svenskar äger sitt boende och stigande räntor minskar deras köpkraft, samtidigt som många väljer att fortsätta prioritera den egna bostaden. Vi har en omfattande bostadsbrist i Sverige och för en långvarig prisnedgång krävs betydligt svagare arbetsmarknad i kombination med kraftigt stigande räntor. Det ser vi för närvarande inga tecken på, säger Marcus Svanberg.

Om den rörliga bolåneräntan, precis som Riksbankens reporänta, höjs med 0,25 procentenheter skulle månadskostnaden för en villaägare i Stockholms län som nyligen tagit ett bolån öka med över 900 kronor i snitt efter ränteavdraget. Det är mest i landet. Den som nyligen lånat till en bostadsrätt i Stockholm kan räkna med en genomsnittlig kostnadsökning på 500 kronor varje månad. I Västerbotten blir motsvarande bolån 400 respektive 250 kronor dyrare varje månad om räntan höjs med 0,25 procentenheter.

– Stigande räntor drabbar unga och förstagångsköpare hårdast. Med mindre än ett halvår kvar till valet efterlyser vi skarpa politiska löften om åtgärder för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Omformulerade amorteringskrav och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar är förslag som skulle göra stor skillnad för många, säger Marcus Svanberg.

Om räntan stiger till den nivå som bankerna räknar med att nya bolåntagare måste klara av för att kvalificera sig för ett lån, ofta omkring sju procent, skulle räntekostnaden för en högt belånad villaägare som nyligen tagit ett bolån i snitt bli drygt 14 000 kronor per månad – nästan fem gånger högre än i dag.

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

  1. Ta höjd för högre boendekostnader. Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan stiger till 4–5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.  2. Förhandla om din ränta. Nöj dig inte med att endast ansöka om lånelöfte hos en bank. Vänd dig till flera olika banker och väg deras erbjudanden mot varandra.

  3. Ansök om jämkning. Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Om statistiken
Statistiken för räntor baseras på ett medelvärde av snitträntan hos Sveriges fem största banker, vilket motsvarar en ränta på 1,506 procent den senaste månaden. Statistiken för bostadspriser har hämtats från Svensk Mäklarstatistik och baseras på överlåtelser av bostadsrätter och villor per den 30 april 2022. Beräkningarna utgår från att bostadsägaren belånat 85 procent av bostadens värde och valt rörlig ränta (3 månader). Samtliga kostnadsberäkningar inkluderar ett schablonmässigt ränteavdrag på 30 procent.

Om kalkylräntan
Kalkylränta är ett mått som används av banker för att beräkna bolån och är den ränta du ska klara av att betala för att kvalificera dig för lånet. Hos de flesta banker ligger kalkylränta i spannet 6-8 procent av lånets värde.

Bilaga

Så mycket dyrare blir det rörliga bolånet på villan om räntan höjs

Dokument

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.