Tillbaka till pressmeddelanden

Kommentar till Riksbankens beslut om höjd reporänta

2018-12-20

Idag fattade Riksbanken beslut om att höja reporäntan från -0,50 procent till -0,25 procent.Så här kommenterar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings VD, Marcus Svanberg, räntehöjningen: – Räntehöjningen är en ovälkommen julklapp för bostadsmarknaden. Den kommer att få psykologiska effekter på köpviljan och leda till större osäkerhet hos både köpare och säljare nästa år. I förlängningen slår den allra hårdast för de som har minst marginaler – unga bostadsköpare i storstäder, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. – Om inte den nya regeringen väger upp räntehöjningen med översyn av amorteringskravet och bättre sparformer för unga, riskerar många i denna åldersgrupp att helt utestängas från möjligheten att äga en egen bostad, säger Marcus Svanberg. ”Du måste flytta på dig”I rapporten ”Du måste flytta på dig” som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling publicerat framgår att en kraftig sänkt flyttskatt och nedtrappade ränteavdrag fungerar kompensatoriskt i statskassan. Med den avkylande effekten av ett sänkt ränteavdrag såväl som högre räntor kan det tvångssparande som amorteringskraven utgör avskaffas eller förändras. Det skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden. Undantag från kreditreglerna för förstagångsköpare skulle underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden. Läs hela rapporten här. För mer information, vänligen kontakta:Per Sangrud, PR- och kommunikationsansvarigTel. 073-441 04 07E-post:per.sangrud@lansfast.seMarcus Svanberg, VDTel. 070-238 21 50E-post: marcus.svanberg@lansfast.seHär kan du följa oss:Webb: www.lansfast.seBlogg: www.bostadskoll.comFacebook: @lansfast.abInstagram: @lansfast.abTwitter: @lff_ab

Idag fattade Riksbanken beslut om att höja reporäntan från -0,50 procent till -0,25 procent.

Så här kommenterar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings VD, Marcus Svanberg, räntehöjningen:

– Räntehöjningen är en ovälkommen julklapp för bostadsmarknaden. Den kommer att få psykologiska effekter på köpviljan och leda till större osäkerhet hos både köpare och säljare nästa år. I förlängningen slår den allra hårdast för de som har minst marginaler – unga bostadsköpare i storstäder, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Om inte den nya regeringen väger upp räntehöjningen med översyn av amorteringskravet och bättre sparformer för unga, riskerar många i denna åldersgrupp att helt utestängas från möjligheten att äga en egen bostad, säger Marcus Svanberg.

”Du måste flytta på dig”
I rapporten ”Du måste flytta på dig” som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling publicerat framgår att en kraftig sänkt flyttskatt och nedtrappade ränteavdrag fungerar kompensatoriskt i statskassan. Med den avkylande effekten av ett sänkt ränteavdrag såväl som högre räntor kan det tvångssparande som amorteringskraven utgör avskaffas eller förändras. Det skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden. Undantag från kreditreglerna för förstagångsköpare skulle underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden. Läs hela rapporten här.

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och kommunikationsansvarig
Tel. 073-441 04 07
E-post:per.sangrud@lansfast.se
Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Per Sangerud Presschef

Per Sangrud

PR- och hållbarhetschef

Bostadsspekulant

Statistik och rapporter

Här hittar du våra senaste rapporter om bostadsmarknaden, statistik och bilder fria att använda för dig som är journalist.